Bu yazının esin kaynağı Sayın Mustafa Erzin’dir. Yaptığımız röportaj da kullandığı bir cümle çok hoşuma gitti. Bende kadının siyasette aktif yer almasının önemli olduğunu düşünenlerdenim.
MHP Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mustafa Erzin röportaj sırasında “ Kadın komiteleri kurarak,hanımların estetik elinin şehre değmesini mutlaka sağlayacağım.” dedi. Çok zarif bir cümleydi.
Sayın Erzin, belediyeyi kazandıkları takdirde başkan yardımcılarından birinin mutlaka kadın olacağını sözlerine ekliyor. Bildiğim kadarıyla Büyükşehir Belediyesinde hiç kadın başkan yardımcısı olmadı.
Kadınlar siyasi partilerde sadece vitrin olmamalı, aktif siyasetin içinde daha çok yer almalılar. Ülke gerçeğine baktığımızda gençler iş yaşamında tutunmak zorunda oldukları için, kadınlarda çalışırken, çocuğuna bakıp, ev işlerini halledip birde siyasi partiye zaman ayıramıyor. Kadınlar ancak emekli olup, belirli rahatlığa kavuştuktan sonra siyasete girebiliyor. Ülkemizde siyaset erkek dünyası olarak algılandığı içinde tutunması epeyce güç oluyor.
Bu seçimlerin bu gerçeği değiştirmesi ve kadınların kota doldurmak için değil de aktif siyaset yapmak için siyasi partilerde yer bulmasını diliyorum.
İlimizde kadınların yerel yönetimlerdeki temsiline bir göz atalım. İl genel meclisinde, Büyükşehir belediye meclisinde bir kadınla temsil edilirken, Şahinbey belediye meclisinde 5 kadın, Şehitkamil Belediye meclisinde ise 3 kadın bizleri temsil ediyor. Bu seçimlerde bu sayının daha da arttırılması diliyorum.
Tabloya baktığımızda ilçe belediyeler daha çok kadınlar temsil edildiğimiz yer olmuş, Şehitkamil Belediyesi bu konuda bir adım daha önde kadın başkan yardımcısı da var. 2014 de yapılacak yerel seçimlerde aday adaylığını açıklayan biri CHP’li, birisi Ak Partili iki kadın ilçe belediye başkan adayı var. Büyükşehir Belediye başkan aday adaylığına kadınlardan talip çıkmadı. .
Bir makalede okumuştum. Kadınların yerel siyasete katılımının önemini şöyle açıklıyordu.
“Kadınların, yerel yönetim ve yerel siyasetteki temsilleri, siyasal haklarını kullanmaları açısından son derece önemlidir. Yeniden üretime dönük toplu tüketim hizmetleri niteliğinde olan yerel hizmetler, kadınların gündelik yaşamlarını doğrudan etkileyen sonuçlara sahiptir. Bu yüzden, kadınların yerel yönetimlerde temsilinin, yerel hizmetlerin kalitesi üzerinde etkisi olacağını söylemek yanlış olmaz. Kadınların yerel siyasete katılımları iki şekilde gerçekleşmektedir. İlki, kadınların siyasal aktörler olarak yerel yönetimlerde söz sahibi olmasıdır. İkincisi ise kentsel hizmet ihtiyaçları ve kent kullanımları çerçevesinde yerel yönetimlerin kararlarından etkilenen olarak kadınların katılımıdır. Türkiye, her iki alanda da kadınların temsili açısından istenilen düzeye ulaşamamıştır. Siyasal aktörler olarak kadınların katılım biçimine bakıldığında yani belediye başkanlıkları, belediye meclisi ve il genel meclisi üyeleri arasında kadınların oranına bakıldığında, bu oranların zaten az olan parlamentodaki oranlardan çok daha düşük seviyelerde olduğu görülmektedir.”
Doğruya doğru.