Çalıştığınız iş yerinde aşağılanıyor veya hakkınızda olmadık söylentiler mi çıkarılıyor? Göreviniz dışında veya olmadık mesailere mi kalıyorsunuz? Unvanınız mı yıpratılıyor? Önünüze engeller mi konuluyor? İşyerinde değersizleştirilmeye veya yok sayılmaya mı başladınız? Olmadık şaka ve kaba sözlere mi maruz kalıyorsunuz? Tehdide mi uğruyorsunuz?
Bu sayılan ya da benzer şeylere maruz kalıyorsanız, kendi isteğiniz dışında psikolojik baskı sebebiyle işten ayrılmak durumunda bırakılıyorsunuz demektir.
Mobbing’ in etkileri:
İşinizi yapma konusunda hevesiniz kalmadıysa İşe giderken ayaklarınız geri geri gidiyorsa İş arkadaşlarınıza karşı kendinizi güvensiz hissediyorsanız Kendinizi iş yerinde yalnız hissediyorsanız Gün içerisinde işlerinize odaklanma sorunu yaşıyorsanız İşyerinde tamamen mutsuzsanız ve istifa etmenin eşiğine geldiysenizMobbing bir işkence çeşidi olarak görülmektedir. Bu sebeple mobbing uygulayan kişi “AVRUPA İNSAN HAKLARI SÖZLEŞMESİ” çerçevesinde “İŞKENCE” suçunu işlemiş sayılır.
Ayrıca iş yeri ortamında yalnızlaştırıldıysanız TCK md. 122 çerçevesinde “AYRIMCILIK” suçu işlenmiş sayılır.
Bu mobbing ortamında ayrıca “HAKARET”, “TEHDİT”, “İFTİRA”, “KİŞİNİN HUZUR VE SÜKÛNUNU BOZMA”, “İNTİHARA YÖNLENDİRME”, “İNSAN HAKLARI İHLALİ” suçları gibi suç tipleri de oluşabilir.
İşverenin çalışanına mobbing uygulaması durumunda, bunun sebepleri arasında istifaya zorlama durumu gösterilebilir. Eğer ki mobbing ortamında çalışmak zorunda bırakılıyorsanız, aciliyet ile savcılığa suç duyurusunda bulunulmalı ve bir ceza alınması sağlanmalıdır. Yoksa mobbing ortamları hiçbir zaman son bulmaz.