Günümüzde gözlenen hızlı değişim süreci, okulların verdiği eğitim hizmetlerinde ve eğitim sisteminde sürekli yenilenmeyi ve gelişmeyi gerekli kılmaktadır. Özellikle okulların kendi bünyelerinde planladıkları ve uygulamaya koydukları yeni yaklaşımların, eğitim sürecinde önemli bir rolü bulunmaktadır. Çünkü okullarda verilen eğitim-öğretim hizmetinin kalitesinin sağlanmasında, istek ve gereksinimler doğrultusunda yapılan gelişimsel planlama süreci oldukça gereklidir (Balkar, 2010).
Gelişme kavramı, bazı şeylerin daha iyi yapılmasına yönelik ölçümleri de kapsamında bulundurmasından dolayı, aslında problemli bir kavramdır. Bu problem durumunu çözebilmek için ise, okul gelişimi ifadesini açıklamaya çalışırken, söz konusu okul gelişiminin sınırlarının ve perspektifinin ne olduğu hakkında daha fazla sorgulama yapmak gerekmektedir (Wrigley, 2008,Akt: Balkar(2010)). Bu sorgulama kapsamında, okulların gelişiminin sağlanmasında önemli bir rolü olan okul gelişim planlarının kapsamının, işlevlerinin ve gelişim planlarının nasıl daha etkili hale getirilebileceğinin belirlenmesi de gerekmektedir.
Balkar’a göre (2010) planlama, etkili okullarda gerçekleştirilen okul geliştirme sürecinin anahtar unsurudur. Etkili okul gelişim planlarının oluşturulması sürecinde yapılan eylemleri ve dikkat edilen hususları şu şekilde sıralamak mümkündür (MacGilchrist ve Mortimore, 1997: 201Akt: Balkar, 2010)
• Personelin çoğunluğu ve okul müdürü, kurum için belirlenen açık bir hedef hakkında hemfikir olabilmelidir.
• Mevcut stratejilerin ve zayıf noktaların sistematik denetimini yapmak önemlidir.
• Değişim planı derinlemesine her açıdan düşünülmektedir.
• Kurum dışında bir temsilcinin (acentenin) olması gerekmektedir.
• Değişim planının uygulanması, kurum dışındaki yetkililer tarafından desteklenmektedir.
• İlerlemenin değerlendirilmesi biçimlendirici olarak, uygulamaların desteklenmesi için kullanılmaktadır.
Okullardaki planlama ve gelişme sürecine katkısı olacağı düşünülen kurullardan biri de “Okul gelişim ve yönetim ekibi” dir (OGYE). OGYE, Toplam Kalite Yönetimi uygulamalarının kamu kurumlarında uygulanması ile ilgili karar verildikten sonra 02 Mayıs 2006 tarihinde ilköğretim kurumları yönetmeliğine girdi. OGYE, MEB İlköğretim Kurumları Yönetmeliği’nin 99.maddesinde şu şekilde düzenlenmiş; “İlköğretim kurumlarında, paylaşımcı ve işbirliğine dayalı yönetim anlayışıyla eğitim ve öğretimin niteliğini ve öğrenci başarısını artırmak, okulun fizikî ve insan kaynaklarını geliştirmek, öğrenci merkezli eğitim yapmak, eğitimde planlı ve sürekli gelişim sağlamak amacıyla Okul Gelişim Yönetim Ekibi kurulur. Ekip, çalışmalarını ilgili Yönerge hükümlerine göre yerine getirir. Ayrıca, zümrelerden gelen raporları birleştirir, projeleri inceler ve okulun yılsonu raporunu hazırlar. İki nüsha hazırlanan raporun biri, hizmetin kalitesini artıracağı düşünülen projelerle birlikte millî eğitim müdürlüğüne gönderilir. Diğer nüsha da meslekî çalışma dosyasına konur.” (http://mevzuat.meb.gov.tr)
İlköğretim kurumlarındaki OGYE çalışmalarıyla ilgili olarak GAÜN Eğitim Bilimleri Enstitüsü Öğretim Üyesi, Değerli Hocam Yrd.Doç.Dr. Betül Balkar’ın “Okul Gelişim Planı ve Etkililiğinin Sağlanması Hakkında Öğretmen Görüşleri” başlığıyla yaptığı nitel araştırma ve Dokuz Eylül Üniversitesi öğretim üyesi Doç.Dr. İdris Şahin’in, “İlköğretim Müfredat Laboratuvar Okullarında Yönetim Süreci” başlığıyla yaptığı araştırma, bu kurulun işlevi ile ilgili önemli tespitler ortaya çıkardı.
Balkar (2010); okul gelişim planının kapsamında bulunması gereken konular arasında, öğrenci gelişiminin en fazla dile getirilen konulardan biri olduğunu; öğrencilerin daha başarılı olması, daha iyi öğrenmesi, öğrenci gelişimini sağlamada kullanılabilecek etkinlikler ve yöntemler gibi konuların, okul gelişim planında yer alması gerektiği; öğretmen gelişiminin sağlanmasının, okul gelişim planının kapsamında olması gereken konular arasında yer alması gerektiğini; araştırmaya katılan öğretmenlerin, gelişim planının kapsamında fiziki olanaklarla ilgili konuların yer alması gerektiğini belirttiklerini ve bu konuya bağlı olarak ise, mevcut maddi kaynakların belirlenmesi ve ihtiyaç duyulan maddi kaynakların sağlanması ile ilgili konuların da planın kapsamında yer alması gerektiğini belirttiklerini, ifade etmiştir.