Hava Durumu

#Tedavi

Gaziantep Ekspres Gazetesi - Tedavi haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Tedavi haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Mavi dil virüsü nedir, belirtileri nelerdir? Mavi dil hastalığı insana bulaşır mı, Tedavisi var mı? Haber

Mavi dil virüsü nedir, belirtileri nelerdir? Mavi dil hastalığı insana bulaşır mı, Tedavisi var mı?

Mavi dil hastalığı nedir? Mavi dil hastalığı (Bluetongue disease), Culicoides cinsi sokucu sinekler aracılığıyla bulaşan ve sığır, koyun, keçi gibi evcil hayvanlar ile yabani geviş getirenlerde görülen viral bir enfeksiyondur. Hastalık, ateş, aşırı salya, burun akıntısı, solunum güçlüğü ve mukoza iltihaplanmaları gibi belirtilerle ortaya çıkar. Bu semptomlar genellikle enfeksiyondan 7 gün sonra görülmeye başlar. Dilin şişmesi ve maviye dönüşmesi hastalığa adını veren karakteristik bir belirtidir. Mavi dil hastalığı nasıl bulaşır? Mavi dil hastalığı, “Tatarcık” olarak bilinen sokucu sineklerin, hasta bir hayvandan aldıkları virüsü sağlıklı hayvanlara bulaştırmasıyla yayılır. Mavi dil hastalığı insanlara bulaşır mı? Direkt temas, süt, yün veya et yoluyla insana bulaşmaz. Mavi dil virüsü belirtileri nelerdir? Yüksek ateş Aşırı salya ve burun akıntısı Solunum güçlüğü Yüz, dudak ve gözlerde ödem Dilin şişip mavi renge dönmesi Ayaklarda iltihaplanma, topallık Ciddi vakalarda boyun kasılmaları (Torticollis) Yavru atma ve anormal kuzu doğumları Zayıflama ve ölüm Mavi dil tedavisi var mı? Mavi dil hastalığının doğrudan bir tedavisi bulunmamaktadır. Aşı ile korunma sağlanır ve ülkemizde BT-4 serotipine karşı aşılama yapılmaktadır. Sineklerle mücadele ve karantina önlemleri, hastalığın yayılmasını engellemek için önemlidir.

Meriç: “Doktorlar Gidiyor, Tedaviler Aksıyor” Haber

Meriç: “Doktorlar Gidiyor, Tedaviler Aksıyor”

Gaziantep’teki sağlık sisteminin hali hazırda birçok sorun barındırdığını söyleyen Melih Meriç, “Çocuk onkoloji ve hematoloji doktoru sayısı çok az. Hal böyleyken birçok yavrumuzun tedavisi yarıda kaldı. Aileler mağdur, çocuklarının süresi gelen raporlu ilaçlarını dahi yazdıramıyorlar. Çünkü diğer bölümlerdeki uzman doktorlar, hematoloji ve onkoloji hastası çocukların ilaçlarını reçete edemiyorlar. Devlet hastanelerinde doktor bulamayan anne ve babalar için tek çare özel hastanelere gitmek. Özel hastanelerde alınan ücretler, evlatlarının sağlığıyla dertlenen ebeveynlere ilave maddi yük getiriyor. Aileleri ücreti karşılayamayacak durumda olan yavrularımızın tedavileri kesintiye uğruyor. Erken tanı ve zamanında tedavinin insan hayatı açısından önemini dikkate alırsak, Gaziantep’teki üniversite ve kamu hastanelerinde mağduriyet yaratan Çocuk Onkoloji ve Hematoloji doktoru eksikliğinin derhal giderilmesi lazım. Yetkililerden isteğimiz, çocuk hastaların ve ailelerinin yaşadıkları maddi ve manevi çilelere derhal son verecek adımları atmalarıdır.” dedi. CHP’li Meriç, konuya ilişkin olarak TBMM Başkanlığı’na verdiği soru önergesinde, Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca’ya şu soruları yöneltti:  Gaziantep’te üniversite ve kamu hastanelerinde görev yapan çocuk onkoloji ve çocuk hematoloji hekim sayısı nedir?  Gaziantep’te özel hastanelerde görev yapan çocuk onkoloji ve çocuk hematoloji hekim sayısı nedir? Gaziantep’te onkoloji ve hematoloji çocuk hasta sayısı nedir?  Gaziantep’te üniversite ve kamu hastanelerinde görev yapan doktorların ayrılma gerekçesi nedir?  Yetişmiş uzman hekimlerin kamu ve üniversite hastanelerinden ayrılmamaları için hekimlerin çalışma şartları, fiziki ortamları, özlük hakları açısından iyileştirici tedbirlere yönelik yürüttüğünüz bir politika var mıdır var ise detayları nedir?

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.