Hava Durumu

#Salgın

Gaziantep Ekspres Gazetesi - Salgın haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Salgın haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Mavi dil virüsü nedir, belirtileri nelerdir? Mavi dil hastalığı insana bulaşır mı, Tedavisi var mı? Haber

Mavi dil virüsü nedir, belirtileri nelerdir? Mavi dil hastalığı insana bulaşır mı, Tedavisi var mı?

Mavi dil hastalığı nedir? Mavi dil hastalığı (Bluetongue disease), Culicoides cinsi sokucu sinekler aracılığıyla bulaşan ve sığır, koyun, keçi gibi evcil hayvanlar ile yabani geviş getirenlerde görülen viral bir enfeksiyondur. Hastalık, ateş, aşırı salya, burun akıntısı, solunum güçlüğü ve mukoza iltihaplanmaları gibi belirtilerle ortaya çıkar. Bu semptomlar genellikle enfeksiyondan 7 gün sonra görülmeye başlar. Dilin şişmesi ve maviye dönüşmesi hastalığa adını veren karakteristik bir belirtidir. Mavi dil hastalığı nasıl bulaşır? Mavi dil hastalığı, “Tatarcık” olarak bilinen sokucu sineklerin, hasta bir hayvandan aldıkları virüsü sağlıklı hayvanlara bulaştırmasıyla yayılır. Mavi dil hastalığı insanlara bulaşır mı? Direkt temas, süt, yün veya et yoluyla insana bulaşmaz. Mavi dil virüsü belirtileri nelerdir? Yüksek ateş Aşırı salya ve burun akıntısı Solunum güçlüğü Yüz, dudak ve gözlerde ödem Dilin şişip mavi renge dönmesi Ayaklarda iltihaplanma, topallık Ciddi vakalarda boyun kasılmaları (Torticollis) Yavru atma ve anormal kuzu doğumları Zayıflama ve ölüm Mavi dil tedavisi var mı? Mavi dil hastalığının doğrudan bir tedavisi bulunmamaktadır. Aşı ile korunma sağlanır ve ülkemizde BT-4 serotipine karşı aşılama yapılmaktadır. Sineklerle mücadele ve karantina önlemleri, hastalığın yayılmasını engellemek için önemlidir.

Kızamık salgınına dikkat! Haber

Kızamık salgınına dikkat!

Gaziantep Özel ANKA Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Neonatoloji Uzmanı Prof. Dr. Ercan Sivaslı, son dönemde kızamık vakalarında artış olduğuna dikkat çekti. Hastalıktan korunmak için aşılanmanın önemli olduğunu belirten Dr. Sivaslı, bu hastalığa karşı yüzde 99 oranında koruma sağlayan aşının çocukluk çağında yaptırılması gerektiğini dile getirdi. Son yıllarda kızamık vakalarında artış gözlendiğini ve hastalığını bulaşıcı olduğunu vurgulayan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Neonatoloji Uzmanı Prof. Dr. Ercan Sivaslı, hastalık süreci ile ilgili şu bilgileri verdi. “Tüm dünyada görülen ve son derece bulaşıcı bir hastalık olan kızamık, akut gelişir ve ciltte döküntülere yol açar. Havadaki damlacıklar aracılığıyla kişiden kişiye bulaşan hastalığın kuluçka dönemi 10 ila 14 gün arasında değişmektedir. Genellikle çocukluk çağında görülen hastalık, hastalığı geçirmemiş ve aşılanmamış yetişkinlerde de görülebilir. Başlangıçta basit bir üst solunum yolu enfeksiyonuna benzer belirtilerle ortaya çıkan hastalık, kişinin ense ve yüz bölgesinden başlayarak vücuda yayılan kırmızı renkli döküntülerle kendini gösterir. Yüksek ateşin 5 günden fazla sürmesi, kızamığa bağlı olarak zatürre ya da orta kulak iltihabı gibi farklı komplikasyonların geliştiğini gösterebilir. Kızamık bulaşıcı bir hastalıktır ve ancak aşıyla önlenebilmesi mümkündür. Aşılamanın ilk dozu, bebek henüz 9 aylıkken yapılır. Ancak tek doz bağışıklığın kazanılması için yeterli değildir. Bağışıklık kazanılması için en az 2 doz aşı yapılması gerekir.” Kızamık hastalığının en büyük risk faktörünün, aşısızlık olduğunu belirten Prof. Dr. Sivaslı, “Tüm dünyada ve Türkiye'de kızamık aşısının yıllardan beri yapıldığını ve yan etkilerinin yok denecek kadar az olduğunu söyledi. Kızamık hastalığının  pek çok farklı sağlık sorununa yol açabileceği konusunda aileleri uyaran Prof.Dr.Sivaslı, “Eğer çocuğunuza henüz kızamık aşısı yaptırmadıysanız, en yakın sağlık kuruluşuna başvurarak, aşılama yaptırıp kızamıktan korunabilirsiniz.”dedi

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.