Hava Durumu

#Ilaç

Gaziantep Ekspres Gazetesi - Ilaç haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Ilaç haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Türkiye'de ilaç takibine yapay zeka destekli "e-Denetim" geliyor Haber

Türkiye'de ilaç takibine yapay zeka destekli "e-Denetim" geliyor

Sağlıkta dönüşüm çalışmaları kapsamında daha önce Elektronik Reçete Sistemi (REÇETEM), ilaç ve tıbbi cihazların sistem üzerinden tekil takibine olanak sağlayan İlaç Takip Sistemi (İTS) ve Ürün Takip Sistemini (ÜTS) devreye alan TİTCK, ilk olma özelliğini taşıyan e-Denetim sisteminin oluşturulmasına ilişkin de çalışmalara başladı. Bu kapsamda, beşeri tıbbi ürün, tıbbi cihaz, özel tıbbi amaçlı gıdalar, biyosidal ve kozmetik ürünlere yönelik sürdürülen düzenleyici ve denetleyici faaliyetlerde yapay zeka destekli e-Denetim'e geçilecek. Sistemle, iş süreçlerinin hızlanması, manuel işlemler en aza indirilerek zaman tasarrufu sağlanması, denetim süreçlerinin daha kısa sürede tamamlanması ve böylelikle halk sağlığı için risk oluşturabilecek durumlara anında müdahale edilebilmesi amaçlanıyor. Yapay zekayla daha etkili ve verimli denetim süreci yürütülecek Gelecek aylarda test çalışmalarının başlaması planlanan e-Denetim sisteminde, yapay zeka rutin denetim görevlerini otomatikleştirerek, denetçilerin karmaşık ve stratejik görevlere odaklanmalarına imkan tanıyacak. Böylelikle denetçiler, daha etkili, verimli ve güvenilir bir denetim süreci yürütebilecek. Yapay zekanın öğrenme yeteneği sayesinde, hatalar daha erken yakalanacak ve potansiyel sorunlar hızla giderilecek. e-Denetim ile elektronik ortamda toplanan verilerin analiz edilebilmesi kolaylaşacak, veri analitiği kullanılarak, eğilimler, anormallikler ve olası sorunlar daha hızlı tespit edilebilecek. İlaç Takip Sistemi ve e-Nabız ile entegre edilecek e-Denetim sistemi ayrıca yetkililer ve denetçilere, verilere bulundukları her yerden erişim imkanını sunacak. Denetim sonuçları ve süreçleri gerçek zamanlı olarak izlenebilecek. Denetçiler gerektiğinde uzaktan da inceleme yapabilecek. İlaç ve tıbbi cihazlarda "sürekli gözetim" ve hızlı müdahaleye olanak tanıyacak sistem, mobil cihazlara da entegre edilebilecek. Elektronik denetim, ayrıca kağıt kullanımının azaltılması ve maliyet tasarrufunu da sağlayacak. Denetim süreçlerinde kullanılmak üzere hazırlanan yapay zeka destekli e-Denetim sisteminin REÇETEM, İTS, ÜTS, Elektronik Süreç Yönetim Sistemi ve e-Nabız ile entegre edilmesi planlanıyor. Ayrıca sistem için geliştirilecek yazılım, veri güvenliği, gizliliği, siber tehditlere karşı koruma ve veri kaybını önlemek amacıyla en üst seviyede güvenlik önlemlerini barındıracak.

Gebze’de Sokak Hayvanı Katliamı! Haber

Gebze’de Sokak Hayvanı Katliamı!

Binlerce sokak hayvanı siyah çöp poşetlerinde bulundu Gebze’de meydana gelen korkunç bir olayda, onlarca sokak hayvanının siyah çöp poşetleri içinde katledilmiş halde bulunduğu öğrenildi. Kocaeli Hayvan Dostları Derneği (KOHAYDER) üyelerinin yaptığı ziyaret sırasında, anne köpeklerin yavrularıyla birlikte zehirlendiği ve poşetler içinde çöpe atıldığı ortaya çıktı. Hayvanseverler, çöp poşetlerinin içinden hayvan ölüleri ile birlikte şırınga çıktığını ve bazı hayvanların hâlâ titreyerek son nefeslerini verdiğini kaydetti. “Bu durum kabul edilemez” Kartepe Çevre Platformu adına açıklama yapan Beyhan Korkmaz, "Gebze Belediyesi'nde yaşanan ve kamuoyunu derinden sarsan hayvan katliamını büyük bir üzüntü ve öfkeyle karşılıyoruz" diyerek yaşanan durumu şiddetle kınadı. Korkmaz, katledilen hayvanların bebek köpekler de dahil olmak üzere zehirlenerek çöp poşetlerine konulduğunu belirterek, bu durumun kabul edilemez olduğunu vurguladı. Tüm vatandaşlar dayanışmaya çağırıldı Hayvan hakları ihlalleri ve bu tür acımasız eylemlerin asla cezasız kalmaması gerektiğini ifade eden Korkmaz, "Gebze Belediyesi yetkililerini ve ilgili tüm kurumları bu acımasız olayı bir an önce durdurmaya ve sorumluları adalet önünde hesap vermeye çağırıyoruz" dedi. Hayvan haklarının korunması amacıyla hukuki sürecin başlatılması gerektiğini belirten Kartepe Çevre Platformu, tüm duyarlı vatandaşları ve sivil toplum kuruluşlarını dayanışmaya davet etti. Adalet istiyoruz Korkmaz, "Bu olayın takipçisi olacağız" diyerek hayvan hakları ihlallerine karşı etkin ve caydırıcı politikaların üretilmesi gerektiğini dile getirdi. Yerel yönetimlerin bu konularda daha duyarlı ve şeffaf hareket etmesi gerektiğini belirten Korkmaz, "Doğayı ve tüm canlıları korumak, bir insanlık görevidir ve bu görevden hiçbir belediye veya kamu kurumu muaf değildir" ifadelerini kullandı. Toplum nereye gidiyor Toplum olarak bu tür olayların takipçisi olacaklarını ve sorumluların peşini bırakmayacaklarını vurgulayan Korkmaz, hayvan haklarına saygı gösterilmesi ve hayvanlara yönelik şiddetin son bulması için tüm duyarlı vatandaşları seslerini yükseltmeye ve harekete geçmeye davet etti. Bu olay, sadece sokak hayvanları için değil, toplumun genel etik değerleri için de büyük bir endişe kaynağı oluşturmaktadır.

Mavi dil virüsü nedir, belirtileri nelerdir? Mavi dil hastalığı insana bulaşır mı, Tedavisi var mı? Haber

Mavi dil virüsü nedir, belirtileri nelerdir? Mavi dil hastalığı insana bulaşır mı, Tedavisi var mı?

Mavi dil hastalığı nedir? Mavi dil hastalığı (Bluetongue disease), Culicoides cinsi sokucu sinekler aracılığıyla bulaşan ve sığır, koyun, keçi gibi evcil hayvanlar ile yabani geviş getirenlerde görülen viral bir enfeksiyondur. Hastalık, ateş, aşırı salya, burun akıntısı, solunum güçlüğü ve mukoza iltihaplanmaları gibi belirtilerle ortaya çıkar. Bu semptomlar genellikle enfeksiyondan 7 gün sonra görülmeye başlar. Dilin şişmesi ve maviye dönüşmesi hastalığa adını veren karakteristik bir belirtidir. Mavi dil hastalığı nasıl bulaşır? Mavi dil hastalığı, “Tatarcık” olarak bilinen sokucu sineklerin, hasta bir hayvandan aldıkları virüsü sağlıklı hayvanlara bulaştırmasıyla yayılır. Mavi dil hastalığı insanlara bulaşır mı? Direkt temas, süt, yün veya et yoluyla insana bulaşmaz. Mavi dil virüsü belirtileri nelerdir? Yüksek ateş Aşırı salya ve burun akıntısı Solunum güçlüğü Yüz, dudak ve gözlerde ödem Dilin şişip mavi renge dönmesi Ayaklarda iltihaplanma, topallık Ciddi vakalarda boyun kasılmaları (Torticollis) Yavru atma ve anormal kuzu doğumları Zayıflama ve ölüm Mavi dil tedavisi var mı? Mavi dil hastalığının doğrudan bir tedavisi bulunmamaktadır. Aşı ile korunma sağlanır ve ülkemizde BT-4 serotipine karşı aşılama yapılmaktadır. Sineklerle mücadele ve karantina önlemleri, hastalığın yayılmasını engellemek için önemlidir.

İlaç Yoklukları Artabilir Haber

İlaç Yoklukları Artabilir

Gaziantep Eczacılar Odası Başkanı Eczacı İrfan Demirci, İlaç alımında uygulanan kura yapılan yüzde 25’lik artışa ilişkin açıklamalarda bulundu. Alınan kararın ilaç yokluklarının ortadan kalkması açısından önem taşıdığını söyleyen Demirci, eczacıların endişeli olduklarını söyledi. Beşerî Tıbbi Ürünlerin Fiyatlandırılmasına Dair Kararda Değişiklik öngören Cumhurbaşkanı Kararı Resmî Gazete ‘de yayımlanırken ilaç fiyatlandırmasında kullanılan Euro kuruna artış uygulandı. İlaç fiyatlarına gelen yüzde 25'lik zam kararı 25 Aralık 2023 tarihinde itibaren yürürlüğe girecek.  İlaç Yoklukları Artabilir ‘’Zam, 25 Aralık tarihi itibariyle yürürlüğe girecek’’ diyen Demirci, ‘’Bu da eczanelerde bazı sıkıntıları ortaya çıkardı. Eczanelere ilaç girişi yok. Firmaların zam gelecek bahanesi ile eczanelere ilaç vermeyi kesmemesi gerekiyor. İlaç konusunda sıkıntımız var, zam ile ilaç yokluklarının artmasından endişe ediyoruz. Zam kararının hemen devreye girmesi gerekirdi. Firmalardan eczanelere ilaç akışının kesilmemesi gerekiyor.’’ İlaca Erişimde Sorun Var İlaç kurunda yapılan zammın geç kalınmış bir karar olduğunu söyleyen Demirci, ‘’Bakıldığı zaman son zamla birlikte ilaç alımından uygulanan kur, reel kura yaklaştırıldı. Bu önemli bir gelişme. İlaç firmalarının ve ilaç ithalatçılarının ilaç tedarikini sürdürmesi gerekiyor. Vatandaşın ilaca erişimindeki sorunların ortadan kalkmasını bekliyoruz. Geç kalınmış bir karar, umarım ilaç yoklukları ortadan kaldırır’’ dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.