Hava Durumu

Yoğun çalışanları zinde tutacak beslenme önerileri

Çalışanlar günün büyük bir bölümünü iş yerlerinde geçirirken, beslenme gereksinimlerini de işyeri yemekhanelerinde, ofislerde veya çalışma alanına yakın yerlerde karşılıyorlar. Yapılan işin niteliğine göre çalışanın her türlü besin ihtiyacının değişkenlik gösterdiğini belirten Sodexo Entegre Hizmet Yönetimi Sağlıklı Yaşam Yöneticisi Diyetisyen Sibel Mumcu, “Fiziksel ve zihinsel verimliliğin yüksek olması için yeterli enerji alımı kadar besin öğeleri yönünden yeterli bir beslenme planı izlenmesi de önemli. Yoğun iş hayatı bazen bu dengenin göz ardı edilmesine neden olabiliyor” açıklamasında bulundu. Mumcu, kahvaltı, öğle yemeği ve atıştırmalıklara ilişkin ofis çalışanlarına önemli bilgiler verdi.

Haber Giriş Tarihi: 15.12.2019 15:31
Haber Güncellenme Tarihi: 15.12.2019 17:31
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
Yoğun çalışanları zinde tutacak beslenme önerileri

Çalışanlarda görülen en önemli sorunun, işe yetişme telaşı yüzünden kahvaltıyı atlamaları, çok geç yapmaları ya da sağlıksız seçimlerle kahvaltıyı geçiştirmeleri olduğunu belirten Sodexo Entegre Hizmet Yönetimi Sağlıklı Yaşam Yöneticisi Diyetisyen Sibel Mumcu, “Güne zinde başlamak ve gün boyu aktif bir zihin için kahvaltı en önemli öğündür. Kahvaltı protein, lif, vitamin ve mineral kaynağı besinlerle çeşitlendirilmiş, enerji için tam tahıl kaynakları eklenmiş dengeli bir öğün içeriğine sahip olmalıdır. Poğaça-simit-çay yerine peynir, yumurta, sebze içeren tam tahıl ekmekli sandviçler ile süt, meyve gibi tamamlayıcılardan oluşan dengeli bir kahvaltı, günü daha zinde geçirmeye yardımcı olur” dedi.

Öğle yemeği için zaman ayırılmalı

Çalışanların çoğunlukla hızlı tüketilen yiyecekler ile kısa öğle yemeği molaları geçirdiklerini vurgulayan Sağlıklı Yaşam Yöneticisi Diyetisyen Sibel Mumcu, “Bu durum bazen iş stresinden ne kadar yediklerini fark etmemelerine ya da aslında yemek istemedikleri yiyecekleri tüketmelerine neden olur. Sağlıklı yaşam için yapılması gereken yenilen yiyeceklerin çeşitliğinin, miktarının, bunun için ayrılan zamanın aslında çok önemli olduğunu unutmadan gerçekten ihtiyacımız olan besinlere yönelerek öğle yemeği içeriğini oluşturup iş hayatının yoğun temposu ile başa çıkmak ” şeklinde konuştu.

Ofis çekmecelerine dikkat

Ofislerde çekmecelerde sürekli el altında bulundurulan atıştırmalıklara da değinen Sibel Mumcu, “Bazen bunlara ofis kutlamalarında ikram edilen yiyecekler eşlik eder. Bu yiyecekler küçük görünmelerine rağmen büyük enerjiler içerebilirler. Eğer atıştırmalık ihtiyacınız varsa yanınızda taze-kuru meyveler, ceviz, çiğ badem veya fındık gibi kuruyemişler bulundurabilir, ara öğünleri daha sağlıklı hale getirebilirsiniz” açıklamasında bulundu.

Yoğun çalışma hayatının bir sorununun da sabahları yorgun uyanmak, bir türlü işe başlayacak enerjiyi bulamamak, öğleden sonra çöken uyku hali gibi şikayetler olduğunu dile getiren Sodexo Entegre Hizmet Yönetimi Sağlıklı Yaşam Yöneticisi Diyetisyen Sibel Mumcu, bunlarla başa çıkmanın, zinde bir gün geçirmenin, aktif ve üretken olmanın ancak sağlıklı yaşam alışkanlıkları ve beslenme düzeni ile mümkün olabileceğine değinerek önerilerde bulundu:

Öğünler: Zamanınız sınırlı ise bir bardak süt, peynirli bir sandviç ya da tost yemek hem doğru besinlerdir hem de hızlıdır. İş yoğunluğu nedeniyle öğle yemeği yiyemediyseniz mutlaka ara öğün yapmalısınız.

İçeceklere gelince; masanızda sürekli su bulundurun. Çay-kahve gibi sıcak içecekler dışında 6-8 bardak da su içilmeli. Kahveyi sütlü tercih etmek tok hissetmeye de yardım eder.

Ara öğün seçimleriniz peynir, yumurta, tavuk içeren bir sandviç, tost, ayran, yoğurt, taze veya kuru meyve gibi çeşitlerden bir ya da birkaçını içeren dengeli bir seçim olmalı. Mümkünse bunları kendiniz hazırlayın.

Tatlıya hayır diyemiyorsanız sütlü olanları tercih edin. Büyük porsiyonları yarıya indirin. Bu seçenek ara öğün olarak da kullanılabilir.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.