Hava Durumu

YOĞUN BAKIMLAR DOLDU…

Temmuz ayında 100 bin kişide 21 olan vaka oranı, Eylül ayının ilk haftasında 213,03’e yükseldi. Yoğun bakımlarda ise doluluk oranlarının yüzde 90 seviyelerine ulaştığı öğrenildi. Vakalardaki artış nedeniyle ilerleyen haftalarda durumun daha da kötüleşmesinden endişe duyuluyor.

Haber Giriş Tarihi: 12.09.2021 15:42
Haber Güncellenme Tarihi: 12.09.2021 16:42
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
YOĞUN BAKIMLAR DOLDU…

Korona virüs salgınında bilanço her geçen gün artarak daha korkutucu bir hal alıyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 28 Ağustos – 3 Eylül tarihlerini kapsayan İllere Göre Haftalık Vaka Sayısını sosyal medya hesabı üzerinden paylaştı. 2,5 milyonu aşkın insanın yaşadığı Gaziantep’te 100 bin kişide görülen vaka oranı 198,99’dan 213,03’e yükseldi. Temmuz ayında 100 bin kişide 21 olan vaka oranı, Eylül ayının ilk haftasında 213,03’e yükseldi. Bu orana göre her yüz bin kişiden 213’ü Korona virüse yakalandı. Kentteki bu durum ilerleyen haftalarda durumun daha da kötüleşmesinden endişe duyuluyor.

DOLULUK ORANI YÜZDE 90

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 28 Ağustos – 3 Eylül tarihlerini kapsayan İllere Göre Haftalık Vaka Sayısını sosyal medya hesabı üzerinden paylaştı. Söz konusu paylaşımda, ülke genelinde vaka oranlarının artışları gözlendi. 2,5 milyonluk nüfusa sahip Gaziantep’te 100 bin kişide görülen vaka oranı son hafta 198,99’dan 213,03’e yükseldi. Bu orana göre her yüz bin kişiden 213’ü Korona virüse yakalandı. Yoğun bakımlarda ise doluluk oranlarının yüzde 90 seviyelerine ulaştığı öğrenildi.

AŞILAMADA MAVİ, VAKADA KIRMIZI!

2020 yılı Mart ayında başlayan Korona virüs Salgınında 4’üncü pik dönemi endişesi artıyor. 2021 yılı Ocak ayında başlayan aşı çalışmalarında 3’üncü doz aşılamaları devam ederken, sağlık çalışanlarına tanımlanan 4’üncü doz aşılamanın vatandaşlara da uygulanması gündemde. Aşılama oranının artması, PCR zorunluluğu kararı sonrası aşı çalışmaları daha da hızlanarak, kent mavi kategoriye yükseldi. Bu yükseliş, vaka oranlarının azalmasında kısa bir süre için etkili oldu ancak HES uygulamasında yer alan yoğunluk haritasında kentin hemen her noktasının kızıla büründüğü görüldü.

VAKA ORANI YÜZDE 200 ARTTI

1 Temmuz tarihinde başlayan kontrolsüz normalleşme sonrasında yükselen vaka oranları, korkutuyor. Temmuz ayında 100 bin kişide 21 olan vaka oranı, Eylül ayının ilk haftasında 213,03’e yükseldi.

BİR ÖNCEKİ HAFTAYA ORANLA VAKA ARTIŞ ORANI GERİLEDİ...

21-27 Ağustos tarihlerini kapsayan İllere Göre Haftalık Korona Virüs Tablosuna göre, Gaziantep’te 100 bin kişide görülen vakalar 48,60 oranında artarak 198,99’a yükselmişti. 28 Ağustos- 3 Eylül haftasında ise oranın geçtiğimiz haftaya oranla daha az olduğu görüldü. Ancak Vaka oranlarının, 6 Eylül tarihinde yeni eğitim yılının başlaması ile birlikte daha da artmasından endişe ediliyor.

“4’ÜNCÜ DOZ İHTİYAÇ OLACAK”

Virüsün uğradığı mutasyonlarla hastalığı daha da güçlü ortaya çıkmasına neden olduğunu belirten Gaziantep İl Sağlık Müdürü Dr. Ümit Mutlu Tiryaki, aşıda 4’üncü dozun ihtiyaç olacağını söyledi. Dr. Tiryaki, “İlk başta Sinovac vardı ve ilk iki dozu genelde birçok insan Sinovac yaptırdı. Geriden gelen nüfustan kaynaklanan ya da yaş gruplarının aşağı inmesiyle Biontech yapılmaya başlanmıştı. Şu anda 2’nci doz Sinovac bir doz Bionech şeklinde bir uygulamamız var, bazı kişilerin tercihine göre üç doz Sinovac yapılıyor ve 4’üncü doz büyük ihtimalle ihtiyaç olacak gibi gözüküyor” dedi.

MUTASYONLAR HASTALIĞI GÜÇLENDİRİYOR

Virüsü çok iyi tanımadıklarını ifade eden Sağlık Müdürü Dr. Tiryaki, “Biz bu virüsü çok tanımıyoruz, 2 yıl bile daha olmadı, nasıl bir karakteristiği olduğunu bilmiyoruz, nasıl mutasyon geçirecek, nasıl mutasyonun sonucunda bir durum ortaya çıkacak bilmiyoruz. Umudumuz bu mutasyonların hastalık yapıcı özelliğini kaybetmesi ama hastalık yapıcı özelliğini hala kaybetmedi. Geçirdiği mutasyonlarla hastalığın daha da güçlü ortaya çıkmasına, bulaşmasına ve vaka sayılarının artmasına neden oluyor” ifadelerine yer vermişti.

“KISITLAMALARA GERİ DÖNECEĞİZ GİBİ”

CHP Gaziantep Milletvekili Op. Dr. Bayram Yılmazkaya, kentin durumuna ilişkin açıklamalarda bulundu. Yılmazkaya, “Türkiye’de ve Gaziantep’te aşılama oranlarının artması gerekiyor. Gaziantep mavi kategoriye yükseldi, bu anlamda kent olarak iyi gidiyoruz. Ancak aşı olmayanların oranı bu hastalığın yayılımında etkili oluyor. Böyle giderse geçtiğimiz yıl yaşadığımız o kısıtlamalı dönemlere geriye döneceğiz gibi görünüyor. Dönemsel olarak başa dönüyoruz. Nasıl Gaziantep bu salgında 3 kez pik dönemi yaşadıysa yeni bir pik dönemine girilmiş durumda. Hastanelerde yeniden bir yoğunluk başladı. İnsanların hastanelerde yer arayışından, plazma arayışından da bunları görebiliyoruz” ifadelerini kullandı.

“AŞI OLMAK TOPLUMSAL BİR SORUMLULUKTUR”

Vaka oranlarına ilişkin Sağlık İl Müdürlüğünden yapılan açıklamada, “İlimiz Vaka artış hızı azalmış durumda. Aşılamanın etkileri görülmeye başladı. Aşı olsak dahi Rehavete kapılmadan maske, mesafe, temizlik kurallarına uymaya devam etmeliyiz. Aşı olmak toplumsal bir sorumluluktur” denildi.

A.DUMAN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.