Hava Durumu

“Yılda 1 milyon 250 bin hastaya bakıyoruz”

Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Gür, basın toplantısında basın mensupları ile bir araya geldi. Gaziantep Üniversitesi’nin faaliyetlerine ilişkin bilgiler veren Rektör Gür, Şahinbey Eğitim ve Araştırma Hastanesi (Tıp Fakültesi)’nde yılda 1 milyon 250 bin hastaya bakıldığını söyledi. Hastanede yoğunluk sorunu yaşandığına dikkat çeken Rektör Gür, “Üniversite hastanesiyiz, özellikli tüm sevk hastaları bize gönderiliyor. Bölgeden de sevkler aldığımız için kapasitemiz yetmiyor. Hastanemiz ile ilgili olarak fiziki yetersizlik sorunumuz var. Yılda 1 milyon 250 bin hastaya bakıyoruz, bir süre sonra yoğunluk nedeniyle hasta sayısına kota konulabilir” açıklamasında bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 29.01.2020 19:19
Haber Güncellenme Tarihi: 29.01.2020 21:19
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
“Yılda 1 milyon 250 bin hastaya bakıyoruz”

Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Gür, basın toplantısında basın mensupları ile bir araya geldi. Toplantıya, Rektör yardımcıları Prof. Dr. Şehmus Demir, Prof. Dr. Metin Bedir, Genel Sekreter Doç. Dr. Ayhan Doğan, Rektör Danışmanları Doç. Dr. Necip Fazıl Yılmaz ve Öğretim Görevlisi Fahri Çepik,  Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Suat Kaya, Genel Sekreter Yardımcısı Nuh Okumuş ve Şahinbey Hastanesi Başmüdürü Mustafa Kaplan katıldı.

GÜNLÜK 7 BİN HASTAYA SAĞLIK HİZMETİ VERİLİYOR

Hastanede büyük yoğunluklar yaşandığını söyleyen Rektör Gür, “Şahinbey Eğitim ve Araştırma Hastanemiz, sağlık hizmeti ve hoca kapasitesi ile çok fazla tercih ediliyor. Vatandaşlar yoğunluklardan şikayet ediyorlar. Şu anda yeni bir bina yapma şansımız yok. 2017 yılında günlük 3 bin 500 hasta bakarken, şu anda günlük 7 bin hastaya sağlık hizmeti veriyoruz. Sağlık hizmeti verilen hasta sayısı ikiye katlandı, ameliyat sayıları arttı. Üniversite hastanesiyiz, özellikli tüm sevk hastaları bize gönderiliyor. Bölgeden de sevkler aldığımız için kapasitemiz yetmiyor. Hastanemiz ile ilgili olarak fiziki yetersizlik sorunumuz var. Yılda 1 milyon 250 bin hastaya bakıyoruz, bir süre sonra yoğunluk nedeniyle hasta sayısına kota konulabilir.”

ONKOLOJİ VE TRAVMATOLOJİ HASTANESİ KURULMASI İÇİN ÇALIŞMA YÜRÜTÜLÜYOR

Hastaneye ilişkin sözlerini sürdüren Rektör Gür, “Hastane hususunda yoğunluk çok fazla. Çocuk Hastanesi’nin tamamlanması ile ana kampüsten ayrılmış olacak. Tüp geçit ile geçiş sağlanacak, 250 yataklı Çocuk Hastanesi o noktaya ayrılacağı için bir rahatlama sağlanmış olacak. Onkoloji Hastanesi ve Travmatoloji Hastanesi kurulması konusunda çalışma yürütüyoruz. İpekyolu üzerindeyiz, çok ciddi kazalar sonucu hastalar geliyor. Bu noktada ciddi bir Travmatoloji Hastanesi’ne ihtiyaç var. Travmatoloji ve Onkoloji Hastanelerinin yapılanması konusunda çalışmalar yürütüyoruz. Cumhurbaşkanlığı tarafından bu hastanelerin yapımının bütçelendirilmesi gerekiyor. Talebimiz ve projemizi sunduk, geri dönüş bekliyoruz. Bu projelerin hayata geçirilmesi ile birlikte hasta sayısı, doluluk oranı ve yatak sayısı noktasında bir rahatlama sağlanmış olacak. En çok şikayet edilen konu yatak bulma konusu oluyor. Pediatri Bölümü’nde yoğun bakımda yatak bulamıyoruz. Doluluk oranı sorunu önümüzde, bu sorunu çözmek için çalışıyoruz. Tıp Fakültesi, bölgenin en büyük hastanesi. Türkiye’nin birçok merkezinde yapılmayan işlemler burada yapılıyor.”

MÜLTECİLERE ÖNCELİK TANIMA DURUMU SÖZ KONUSU DEĞİL

Şahinbey Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yılda 1 milyon 250 bin hastaya sağlık hizmeti verildiğini belirten Rektör Gür, “Suriyeli Mültecilerin burada hastaların yüzde 3 ila 5’ini oluşturuyor. Bu hastalar sevk ile hastanemize geliyorlar. Öte yandan Suriyeli Mülteci hastalara öncelik tanınma durumu söz konusu değil. Hastalarımız randevu alarak hastanemize geliyorlar, hastanede de sıra alıyorlar. Numaratör sistem ile hastalarımız muayene ediliyor. Mültecilere yönelik ücretsiz sağlık hizmeti sunulmuyor, bu hastaların ücretini AFAD ödüyor. AFAD üzerinden hizmet ücreti alınıyor.”

KANSER TEDAVİSİNDE GAÜN FARKI

“Nükleer Tıp Alanında üniversitemiz ciddi bir cazibe merkezi olduğu için hem sanayiye hizmet etmek hem ilaç sektöründe Gaziantep’i cazibe merkezi haline getirmek hem de hastaları kendi ürettiğimiz moleküllerle tedavi etmek için Tıp Fakültemiz tarafından proje hazırlandı. Bu kapsamda nükleer hızlandırıcı sistem kurulacak, proton hızlandırıcı, kanser teşhis ve tedavisinde kullanılan moleküller GAÜN’de üretilecek. Bu proje Sanayi Bakanlığına sunuldu, bakanlık tarafından desteklenen proje için 32 milyon TL kaynak ayrıldı. Ürettiğimiz ilaçlarla hem hastalarımızı tedavi edeceğiz, üretilen bu moleküller ihraç edilecek. Bu proje imza aşamasına geldi, uluslararası iki firmadan ortaklık teklifi geldi.”

ORGAN NAKLİNDE ÖNEMLİ MERKEZ HALİNE GELDİK

Tıp Fakültesi’nin başarılarına değinen Rektör Gür, “Organ Nakli konusunda iyi durumdayız. Son aylarda böbrek nakli konusunda çok iyi duruma geldik. Hastanemizde 9 ay içerisinde 100 kadar böbrek nakli operasyonu gerçekleştirildi. Kornea Nakli konusunda önemli bir merkez haline geldik. Türkiye’de kornea nakli yapan 4.merkez olduk.”

ÇOCUK HASTANESİ EYLÜL AYINDA HİZMETE GİRECEK

Çocuk Hastanesi’nin durumuna değinen Rektör Gür, “Çocuk Hastanesi’nde ara bir duraksama dönemi oldu. Şu anda çalışmalar devam ediyor, Eylül ayında hizmete almayı hedefliyoruz.”

TÜRKİYE’DE 14.SIRADAYIZ

İntörn Uygulamasına değinen Rektör Gür, “İntörn Uygulaması, bizim için bir marka değerdir.  Türkiye’ye bu marka değer büyük bir cazibe ile sunuldu. Bazı üniversiteler bunu uyguluyor ancak patenti GAÜN’e ait. 15 dönem yani 7 yıldan bu yana İntörn Uygulamasını devam ettiriyoruz. Bu uygulamadan sanayicilerde öğrencilerde çok memnun. Mezun olan öğrencilerin istihdama katılımı açısından Türkiye’de 14.sıradayız. Mezunlarımız hızlı bir şekilde iş buluyorlar. Üniversite-Sanayi İşbirliği’nde iyi durumdayız. Türkiye’de tek olan Ürün Tasarım Geliştirme Yüksek Lisans Bölümü açıldı. Bölüme yoğun talep var. Amacımız sanayideki yaşanan sorunların çözümü noktasında katkı sağlamak, burada akademik çalışma yapılmasını sağlamaktır. Bölüme yoğun talep var. Araştırma Üniversitesi olmak için hazırlıklarımızı tamamladık ve YÖK’e başvurumuzu yaptık.”

EN HIZLI GELİŞEN TEKNOPARK GAZİANTEP’TE

Türkiye’de en hızlı gelişen ikinci Teknopark’ın Gaziantep’te olduğunu belirten Rektör Gür, “Şu anda Teknoparkımızda bir firmaya daha yer verecek yerimiz kalmadı. Bu firmaların ihraç kapasiteleri arttı. En hızlı gelişen İkinci Teknopark unvanı verildi. Ayakkabı ve Halının başkentiyiz. Ayakkabı hususunda firmaların zaman kaybetmemesi için Ayakkabı Test Merkezi kuruldu. Aktif olarak hizmet vermeye başladı. Halı Mükemmeliyet Merkezi için harekete geçtik, merkezimiz kuruluyor. Tüm bunları dış fonlardan faydalanarak, kendi bütçemizi doğru kullanarak başardık.”

107 ÜLKEDEN ÖĞRENCİ EĞİTİM GÖRÜYOR

GAÜN’ün önemine değinen Rektör Gür, “Ortadoğu’da en çok tanınan üniversitelerin başında geliyoruz. Ortadoğu açısından bakıldığında bölgenin cazibe merkeziyiz. Aktif olarak yurt dışında fakülteleri bulunan ve eğitim veren üniversiteyiz. Suriye’de bulunan kampüslerimizde 750 öğrenci eğitim görüyor. GAÜN bünyesinde ise 107 ülkeden 4 bin 157 öğrencimiz var.”

SINAVSIZ ÖĞRENCİ ALIMI İDDİALARINI YALANLADI

“Zaman zaman yabancı uyruklu öğrencilerin sınavsız olarak üniversiteye alındığı ileri sürülüyor. Böyle bir durumda söz konusu değil. Hiçbir öğrenci Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı (YÖS)’na girmeden Üniversitemize alınmadı. Lisans eğitiminde 60, önlisans eğitimi için ise 40 puan alan öğrencileri programlarımıza kabul ediyoruz. Herhangi bir şekilde YÖS olmadan öğrenci alımı yapmadık” diye konuştu.

A.DUMAN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.