Hava Durumu

“Yıkılacaksa neden tadilat yapıldı?”

TBMM İdare Amiri ve HDP Gaziantep Milletvekili Prof. Dr. Mahmut Toğrul, Valilik Binasının yıkılması ile ilgili karara tepki gösterdi. Valilik Binası ile ilgili yıkımı ile ilgili karara rağmen binanın tadilatı için neden 5 milyon TL harcandığını sordu.

Haber Giriş Tarihi: 24.01.2021 14:46
Haber Güncellenme Tarihi: 24.01.2021 16:46
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
“Yıkılacaksa neden tadilat yapıldı?”

Millet Bahçesi Projesi kapsamında Gaziantep Valilik Binası yıkılarak yeşil alan yapılacak. Söz konusu alanın yıkımı kentte tartışma yarattı. Depreme dayanıksız olduğu ifade edilen ancak teknik raporun kamuoyuna sunulmaması nedeniyle tepkilere neden olan yıkım kararına ilişkin TBMM İdare Amiri ve HDP Gaziantep Milletvekili Prof. Dr. Mahmut Toğrul açıklamalarda bulundu.

“İMO’YA GÖRE, BİNA SAĞLAM”

Toğrul, “Gaziantep Hükümet Konağına ilişkin Gaziantep’in bir önceki dönem valisi olan Ali Yerlikaya tarafından 2016 yıllında Valilik ve Emniyet binalarının taşınmasıyla birlikte mevcut binaların Deferdarlık’a devredileceğine karar verildiğini belirtmişti. Fakat kısa bir süre sonra ise Valilik binasının yıkılacağı kamuoyuna yansımıştı. Yıkılmak istenen bina 1984 yıllında proje yarışmasıyla mimarisi belirlenen ödüllü bir binadır. Yıkılmak istenen binaya dair İMO’nun yapmış olduğu açıklamaya göre ise binanın sağlam olduğu ve yıkılmasını gerektirecek bir durumunun olmadığına ilişkindir. Yıkıldığında yerine ne yapılacağı konusu ise hiçbir zaman netleşmedi. Önce yıkılmayacak denildi, daha sonra büyük bir cami yapılacak denildi en son ise millet bahçesinin devamı olacak denildi. Kısacası vilayet binası son 4 yıldır tekrar tekrar pişirilip kentin gündemine getirildi.

“KİMSENİN FİKRİ SORULMUYOR”

“Valilik binasıyla ilgili karar alınırken ise kentteki hiç kimsenin fikri dahi sorulmuyor. Bu konuda yapılmış olan Kent Konsey’lerinin birinde kente faaliyet yürüten tüm STK’ların fikrinin alınacağına dair söz verilmiş olmasına rağmen kimseye danışılmıyor. Aynı durum Kamil Ocak Stadyumunun yıkılması kararında da yaşanmıştı.  O dönem stadyumun yıkılmasına ilişkin Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Fatma Şahin, kentteki sivil toplumla kapsamlı bir çalıştay yapılacağını belirtmiş olmasına rağmen hiçbir çalıştay yapılmadı. Ve stadyum yıkıldı. Gaziantep Hükümet Konağının yıkılması konusunda da bu kadar ısrar edilmesini, iktidarın Türkiye genelinde girmiş olduğu ‘‘Millet Bahçesi’’ fantezisinin bir parçası olarak değerlendirebiliriz.”

 VALİLİK BİNASININ TADİLATI İÇİN 5 MİLYON TL HARCANDI

“Gaziantep Hükümet Konağının durumuna ilişkin en vahim olanı ise 2016 yıllından bu yana yıkımı gündemde olan binaya 2017 ve 2018 yıllarında ayrı ayrı yapılmış olan iki tadilat. Bu tadilatların maliyetinin ise yaklaşık 5 Milyon TL olduğu söyleniyor. Yıkılacağı düşünülen bir binaya bu kadar tadilat yapılmış olması, AKP iktidarı tarafından son zamanlarda en fazla telaffuz edilen kamuda tasarruf yapılması sözünü yerle bir etmektedir. Kamu yararı ilkesi daha uzun vadeli planlar yapılmasını gerektiriyorken, yıkılması düşünülen valilik binasına yaklaşık 5 Milyon TL’lik tadilat yapılması deyim yerindeyse israftan başka bir şey değildir.”

İSRAF EDİLİYOR

İsrafın bir diğer yönü ise Gaziantep Valilik binasının içindeki kurumların durumlarına ilişkindir. Valilik hizmet binasında halihazırda, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Defterdarlık, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü, Ekonomi Bakanlığı Bölge Müdürlüğü ve Ticaret İl Müdürlüğü gibi kamu kurumları vatandaşa hizmet vermektedir. Bu kurumların tümüne, Valilik hizmet binasının bir hayırsevere boş olarak teslim edilmesi için gidin kendinize yer bakın denilmişti. Valilik binası içindeki kurumların taşınma ve kira giderleri ciddi anlamda kamuya maddi bir külfet oluşturacaktır. Buda israfın bir diğer yönüdür.

Son olarak şunu belirtmek isteriz ki kentte alınan böylesi kararlarda, Gaziantep’teki kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum örgütleri, siyasi partiler, demokratik kitle örgütleri, basın ve halkla ortaklaşmanın daha yararlı olacağı inancındayız” ifadelerini kullandı.

HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.