Hava Durumu

Yeni tartışma konusu; Valilik Binası…

Gaziantep Valisi Davut Gül tarafından Türkiye’nin en çirkin Valilik Binası olarak nitelendirilen ve depreme dayanıksız olduğu ileri sürülen Valilik Binası, Millet Bahçesi Projesi kapsamında yıkılarak yeşil alana dönüştürülecek. Proje kapsamında geçtiğimiz hafta imzalanan protokol ile Büyükşehir Belediyesi’ne devredilen Valilik Binasının yıkımı ile ilgili karara ise itirazlar devam ediyor.

Haber Giriş Tarihi: 17.01.2021 16:23
Haber Güncellenme Tarihi: 17.01.2021 18:23
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
Yeni tartışma konusu; Valilik Binası…

Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan Ulaşım Master Planı kapsamında kent merkezinde bulunan kamu binaları taşınacak. 2020 yılında ihalesi yapılan Millet Bahçesi Projesi’ne dahil edilen Gaziantep Valiliği, yıkılarak yeşil alana dönüştürülecek. Geçtiğimiz hafta yapılan protokol ile Büyükşehir Belediyesi’ne devredilen Valilik Binası için Gaziantep Valisi Davut Gül, “Türkiye’nin en çirkin Valilik Binası” ifadelerini kullanmıştı.

CUMA CAMİİ YAPILACAKTI!

Gaziantep Valiliği Binasına ilişkin tartışmalar ne ilk ne de son. Millet Bahçesi Projesi kapsamında kent merkezine Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatı ile 50 milyon dolar değerinde bir Cuma Camii yapılacağı duyurulmuştu. Söz konusu karar kentte tartışmalara neden olmuş, yapılacak camiinin Gaziantep Kalesinin siluetini bozacağı öne sürülmüştü. Proje kapsamında hazırlanan camiinin boyutları, itirazları haklı çıkardı. Geçtiğimiz yıl projede yapılan değişiklik ile Cuma Camii Projesi için Valilik alanının yetersiz kalacağına kanaat getirilerek, bölgeye yapımında vazgeçildi.  

“DEPREME DAYANIKLI DEĞİL”

Valilik binası için alınan yıkım kararıyla imzalanan  protokol öncesi Büyükşehir Belediye Meclisi Ocak ayı 1.Birleşim toplantısında  Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’e yetki verildi. Protokol yetkisine ilişkin açıklamalarda bulunan Şahin, “Ulaşım Master Planı’na göre merkezdeki bütün resmi daireleri taşımamız lazım. Valiliği de taşımak için İçişleri Bakanlığı’ndan onay alıp, Büyükşehir Belediyesi olarak Fevzi Çakmak Bulvarı’ndaki Karayollarındaki hatta bir Valilik binası yapıyoruz. Mevcut Valilik binasını yıkıp şehir meydanı yapıyoruz. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Millet Bahçesi’ni yapan ekibine meydanı büyütme teklifinde bulunacağız. Meydanı büyütecek yeni bir proje çalışması yapacağız. Ayrıca Şehitkamil Kaymakamlığımız, bina yapısı olarak çok kötü şartlarda hizmet veriyor. Hem merkezdeki resmi binaları ulaşımdan dolayı merkezden çevreye götürmek istiyoruz, hem de bunu çözecek yöntemi buraya getiriyoruz. Depreme dayanıklı olmadığına dair teknik raporlar mevcut” ifadelerini kullandı.

“KAMUOYU İLE PAYLAŞILMALI”

İmzalanan protokol, Gaziantep Valisi Davut Gül ve Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin tarafından Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a teslim edildi. Protokolün ardından Gaziantep Valilik binasının yıkımına ilişkin tartışmalar yeniden alevlendi. Büyükşehir Belediye Meclisi üyesi Beyhan Külekçi,  Ocak ayı 1.Birleşim toplantısında Valilik Binasına dair teknik raporu sordu. Teknik raporun kamuoyu ile paylaşılması gerektiğini savunan Külekçi, “Eğer gerçekten valilik binası ile ilgili teknik rapor varsa alınan karara da saygımız sonsuz. Ama var olduğu söylenen çürük raporu hala meydanda yok. Böyle bir çürük raporu varsa kamuoyuyla paylaşılmalı” dedi.

“SAĞLIKLI BİLGİLENDİRME YAPILMALI”

Valilik binasının ekonomik ömrünü tamamlamadığına vurgu yapan İMO Şube Başkanı Gökhan Çeliktürk, “Yönetmeliğe göre, bir binada yapılacak olan deprem güçlendirme projesi maliyetlerinin binanın değerinin yüzde 40’dan fazla olması halinde binanın yıkılması düşünülebilir. Bunun dışında alınacak kararlar kaynak israfı olur. Valilik binasının yıkılmasına karar vermek için öncelikle binanın, Performans Analizi (kurtarmıyorsa), Güçlendirme projeleri ve maliyet analizlerinin yapılması gerektiğini ifade etti. Çeliktürk, bu konuda hazırlanmış bir teknik bir rapor olduğunun ileri sürüldüğünü de belirterek, bina ile ilgili hazırlanmış rapor var ise bunların kamuoyu ile paylaşılmasını istedi. Başkan Çeliktürk, bu konuda hazırlanmış teknik raporların paylaşılması ile kamuoyunun daha sağlıklı bilgilendirileceğini söyledi.

120 MİLYON TL’DEN AŞAĞIYA MAL EDİLEMEZ

Kaynakların doğru kullanılması gerektiğini savunan Çeliktürk, “Valilik binasının inşaat alanı yaklaşık 30 bin metrekare civarındadır. Günümüz koşullarında böyle bir binayı 120 milyon TL’ye mal edemezsiniz. Devletim, daha doğrusu milletin kaynaklarını doğru kullanmak gerekiyor. Ekonomik ömrünü tamamlamamış olan böylesine bir binanın herhangi bir bilimsel veriye dayanılmadan yıkılması en hafifinden israftır. Böyle bir binayı yıkmak için daha sağlam gerekçelerimiz olmalıdır. Bir yapının yıkımına veya güçlendirmesine karar vermeden önce tüm inceleme ve analizler 18 Mart 2018 tarihli ve 30364 mükerrer sayısı ile Resmi Gazetede yayınlanan Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği (TBDY) ilkelerine uyularak yerine getirilmelidir.”

BİLİMSEL VERİLERE GÖRE KARAR VERİLMELİ

Açıklamalarını sürdüren Çeliktürk, “Mevcut ve güçlendirilecek tüm binaların ve bina türü yapıların deprem etkisi altındaki performanslarının değerlendirilmesinde uygulanacak hesap kuralları, güçlendirme kararlarında esas alınacak ilkeler ve güçlendirilmesine karar verilen binaların güçlendirme tasarımı ilkeleri TBDY’nde tanımlanmıştır. Buna göre, binanın genel durumu ortaya çıkarılmalı, gerekli analizler yapılmalı, yapı elemanlarının performansları belirlenmeli ve deprem performansı ölçülmelidir. Mevcut bir binanın yürürlükteki yönetmelik hükümleri çerçevesinde deprem güvenliğinin belirlenmesi aşamasında yapı güvenliği ile ilgili bir görüş ve karar oluşturulması gerekmektedir. Yapılacak olan çalışmalar sonunda, binanın güçlendirilmesi binanın toplam maliyetinin yüzde 40’dan daha fazla çıkarsa yıkım kararı verilebilir. Bu yapılmadan yıkım kararının verilmesi, kararda imzası olan kamu görevlilerinin ileriki yılarda hukuki anlamda sıkıntı yaşamalarına neden olabilir” diye konuştu.

“GÜÇLENDİRME YAPILMALI”

DEVA Partisi Gaziantep İl Başkanı Ertuğrul Kaya da, Valilik Binasının yıkımına ilişkin tartışmalara katıldı. “Kamuoyu vicdanı raporu görmeden binanın yıkılmasını asla kabul etmeyecektir” diyen Kaya, ”Yetkililer binanın depreme dayanıksız olduğunu iddia ediyor. 2018 Türkiye Bina Deprem Yönetmenliğine göre hareket edilecekse Gaziantep’te pek çok belediyenin, kamu binasının, apartmanın ve hatta çok sayıda okulun yıkılması gerekir” dedi.

Aynı yönetmenlikte gözden kaçırılan ya da görülmek istenmeyen maddelerin olduğunu ifade eden Kaya ”Güçlendirme çalışmaları da bu yönetmenlikte yer alıyor. Ülkemizde güçlendirme çalışmaları pek çok ilimizde uygulanmakta. Gaziantep Valiliği Binası için de güçlendirme yapılıp yapılamayacağı bağımsız kuruluşlar tarafından yapılacak analiz ile ortaya konulmalı. Bilindiği üzere depreme karşı dayanıksız binaların güçlendirme çalışmaları 2018 Türkiye Bina Deprem Yönetmenliğinde yer alıyor. Bu yönetmenlikte esaslar belli. Bir binanın güçlendirme maliyeti yapının toplam değerinin yüzde 40’nı aşmıyorsa güçlendirme yapılmalıdır. Eğer Valilik Binası’nın güçlendirme maliyeti bu şartlara uyuyorsa yıkımdan vazgeçilmeli güçlendirme yapılmalıdır” diye konuştu.

“BÜTÇEYE MALİYET DEMEK”

Valilik Binası’nın ekonomik ömrünü tamamlamadığını bu binada pek çok kamu kurumunun hizmet verdiğini vurgulayan Kaya ”Bu binada hizmet veren çeşitli kamu kurumları yüksek maliyetlerle yeni yerler kiralamak durumunda kalacak. Bu durum ekonomik krizin ağır şartlarının yaşandığı bir dönemde kamu bütçesine ek maliyet demek. Kamu bütçesi milletin bütçesi, milletin parası demektir. Bu parayı gereksiz alanlarda harcamak doğru değil” diyerek sözlerini tamamladı.

Valilik binasının yıkımına yönelik tartışmaların, teknik raporun ortaya konulmaması halinde devam edeceği öngörülüyor.

A.DUMAN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.