Hava Durumu

Yasak tartışması büyüyor

2 Ekim tarihinde yayımlanan İçişleri Bakanlığı Genelgesi ile STK’ların toplantı, etkinlik ve kongreleri 1 Aralık 2020 tarihine kadar ertelenmişti. Söz konusu karar STK’ların tepkisini çekerken, geçtiğimiz hafta sonu Gaziantep’te Suriyeli Mültecilerin Eski Adliye önünde toplanarak gösteri yapması tartışmalara neden oldu. Türkiye gündemine bomba gibi düşen olay ile ilgili kentte tartışmalar devam ediyor.

Haber Giriş Tarihi: 26.10.2020 16:43
Haber Güncellenme Tarihi: 26.10.2020 18:43
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
Yasak tartışması büyüyor

Gaziantep’te geçtiğimiz hafta sonu Eski Adliye Binası önünde bir araya gelen Suriyeli Mülteci grubu, Fransa Cumhurbaşkanı Makron’un sözlerini protesto ettiler. Sloganlar atarak meydana yürüyen mültecilerin bu görüntüsü kentte tartışma konusu oldu. Söz konusu gösterinin izinsiz olarak yapıldığı, Covid-19’a karşı alınan tedbirlere de uyulmadığı görüntülere yansıdı.

VALİLİKTEN AÇIKLAMA YAPILDI

Gaziantep Valiliği, Suriyelilerin, Fransa'nın İslam karşıtı açıklamalarını protesto etmek amacıyla toplandığını bildirdi. Valilikten yapılan yazılı açıklamada, Maarif Meydanı'nda saat 12.45'te Suriyeli yaklaşık 40 kişilik bir grubun toplandığı bilgisi üzerine polis ekiplerinin olay yerine sevk edildiği belirtildi.

Polisin olay yerine intikal etmesiyle protestonun sona erdiği ifade edilen açıklamada şu bilgiler paylaşıldı: "Bahse konu grup, Fransa'da İslam karşıtı açıklamalar yapılması ve Peygamberimiz Hz. Muhammed'e (sav) yönelik hakaret içerikli paylaşımlarda bulunulması ve karikatürler yayınlanmasını protesto amaçlı toplanmıştır. Emniyet ekiplerimiz olay yerine ulaştığında şahıslar herhangi bir açıklama yapmadan dağılmışlardır. Öte yandan konuyla ilgili pandemi tedbirleri yönünden sosyal mesafeyi ihlal edenlerin tespit çalışması devam etmektedir."

HİLAFET İDDİALARI YALANLANDI

Gaziantep Valisi Davut Gül, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Allah birdir ve Hz. Muhammed (sav) onun kulu ve elçisidir. Peygamberimize yapılan hakaret bütün Müslümanlara yapılmıştır. Suriyeliler de diğer Müslümanlar gibi bu olayı protesto etmiştir. Hilafet isteği gösterisi söz konusu değildir. Pandemi ihlali ayrıca tespit edilmektedir." ifadesini kullandı.

TARTIŞMA KONUSU OLDU

Suriyeli Mülteciler tarafından yapılan gösteri Türkiye gündemine otururken, Gaziantep’te de tartışmalara neden oldu. İçişleri Bakanlığı Genelgesi ile STK’ların toplantı, etkinlik ve kongre yapmasının kısıtlandığını ifade eden STK ve siyasi parti temsilcileri, duruma tepki gösterdiler.

“TEDBİRLER HİÇE SAYILDI”

Eylemin ardından CHP Gaziantep İl Başkanı Hayri Sucu yaptığı açıklamada, eylemin koronavirüs tedbirleri ve İçişleri Bakanlığı’nın bu yöndeki genelgesi hiçe sayılarak gerçekleştirilmesine tepki gösterdi. Sucu, açılamasında şu ifadelere yer verdi:”Bu eylem sadece Gaziantep’te gerçekleştirilmedi. Belli ki büyük bir organizasyon var. Organize edilmiş bir harekât olarak görünen Suriyelilerin yaptığı eylem, öncelikle korona hiçe sayılarak yapılmıştır. Suriye’de eş zamanlı yapıldığı dikkatten kaçmamıştır. Özellikle 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlaması öncesi yapılan bu eylem, gerçekten düşündürücü olmuştur. Yapılan bu eylemi kabullenmediğimizin bilinmesini, devletimizin bu konuda tedbirler alacağını bekliyor, bu tip girişimlerin karşısında olacağımızın bilinmesini isteriz. Pandemi nedeniyle resmi bayramlar bile ertelenirken Suriyelilerin bu bir eylemi yasağa rağmen rağmen yapmaları düşündürücü olmuştur. Bu cüretkârlığın önüne geçilmesi için Cumhuriyet Halk Partisi olarak alınacak her türlü tedbire destek vermeye hazır olduğumuzun bilinmesini isteriz” ifadelerini kullandı.

“EŞİTLİK İLKESİNE AYKIRI”

Gerçekleştirilen eyleme ilişkin eleştirilerde bulunan Gaziantep Barosu Başkanı Bektaş Şarklı, “Meydan ayni meydan. Gaziantep Barosu olarak yapacağımız basın açıklamasına Valilik kararı ve pandemi gerekçesiyle 50 Avukat zorlukla alınmış ve alana diğer Avukat arkadaşlarımın girişi engellenmiştir. Etrafımız polis bariyerleri ile çevrilmiş. Eylemden eyleme fark var! Türkiye Cumhuriyeti Anayasası 10 Maddesi Kanun Önünde Eşitlik İlkesi’ne göre, “Herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasî düşünce, felsefî inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir. Hiçbir kişiye, aileye, zümreye veya sınıfa imtiyaz tanınamaz. Devlet organları ve idare makamları bütün işlemlerinde (…)* kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadırlar. Devlet, bu eşitliğin yaşama geçmesini sağlamakla yükümlüdür. (Ek cümle: 7/5/2010-5982/1 md.) Bu maksatla alınacak tedbirler eşitlik ilkesine aykırı olarak yorumlanamaz. Mülteci hukuki kavramı dahi tanımayıp “sığınmacı" dediğiniz Suriyelileri bu tür eylemlerde maşa olarak kullanmaktan vazgeçiniz. Bu tür gösteriler yerli yurttaşlar açısından tepki doğuruyor. Bakın Gaziantep Beybahce, Emniyet, Ankara Gar saldırıları unutulmadı henüz. Yapmayın” ifadelerine yer verdi.

“HUKUKSUZLUĞA VERECEĞİNİZ CEVAP YOK”

Sosyal medya hesabı üzerinden olaya tepki gösteren Gaziantep Barosu Başkan adayı İskender Kahraman, “Artık gördüğümüz şu; hukuksuzluklara ve eşitsizliğe vereceğiniz cevap yok. Baro genel kurulları ve Avukatlar herkese dert olmuş bu belli” ifadelerini kullandı.

Y.ANKAY

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.