Hava Durumu

Vatandaşın sağlık harcamaları artacak!

SGK, halkın sıklıkla kullandığı, kas gevşetici, ağrı kesici, boğaz spreyi ve benzeri 52 ilacı ödeme kapsamından çıkardı. Kamuoyunda yankı bulan karar 15 Ekim tarihiyle itibariyle karar uygulanmaya başlandı. Karara ilişkin gazetemize açıklamalarda bulunan Gaziantep Eczacılar Odası Başkanı İrfan Demirci, söz konusu uygulamanın sosyal devlet anlayışı ile ters düştüğünü, vatandaşın cepten yaptığı sağlık harcamalarının artacağını söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 15.10.2021 17:17
Haber Güncellenme Tarihi: 15.10.2021 18:17
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
Vatandaşın sağlık harcamaları artacak!

SGK, 8 Eylül 2021 tarihinde aralarında kas gevşetici, ağrı kesici gibi ilaçların bulunduğu 52 ilacı ödeme kapsamından çıkardığını duyurmuştu. Söz konusu uygulama, 15 Ekim tarihi itibariyle başladı. Bu tarihten itibaren eczanelere giden vatandaşlar, kas gevşetici, ağrı kesici, boğaz spreyi ve benzeri 52 ilacı para ödeyerek satın alacak.

“KARARIN SORUMLUSU ECZACILAR DEĞİL”

Uygulanmaya başlayan karara ilişkin açıklamalarda bulunan Gaziantep Eczacılar Odası Başkanı İrfan Demirci, kararın vatandaşı da eczacıları da olumsuz etkileyeceğini söyledi. Demirci, “Vatandaş eczanelere geldiği zaman bu ürünleri cepten ödeyerek satın alacak, haliyle tepkisini de eczacıya gösterecek. Halbuki eczacılar, bu kararın sorumlusu değil.”

“SOSYAL DEVLET ANLAYIŞINA UYGUN DEĞİL”

Sözlerini sürdüren Demirci, “Söz konusu ilaçların toplam sağlık harcamalarının yüzde 1’lik kısmını (400 milyon TL) oluşturuyor. Bu bir anlayışı gösteriyor. Ağız-diş spreyi, ağrı kesiciler diyerek yok saymamak gerekiyor. Sonuç olarak ürünler, tedavide kullanılıyor. Alınan karar ile halkın cepten sağlık harcamaları artacak. Bilindiği üzere vatandaşların sağlık için yaptığı cepten harcama oranı yüzde 18, bu karar ile birlikte oran artacaktır. Bundan vazgeçilmesi gerekiyor. Yoksul insanlar bunları cebinden karşılayacak. Zamanlar geri ödeme kapsamından çıkarılan ilaçların sayısı daha da artabilir. Bu karardan vazgeçilmesi gerekiyor. Sosyal devlet anlayışı gereği bu karar uygulanmamalıdır.

Öte yandan kararın vatandaşlar tarafından yargıya taşınmalı, STK’lar olarak biz de bu konunun takipçisi olmalıyız” diye konuştu.

A.DUMAN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.