Hava Durumu

Vatandaş işsizlik kıskancında…

TÜİK Nisan ayı İşsizlik Rakamlarını açıkladı. İşsizlik rakamları geçtiğimiz yıla oranla 1 milyon 116 bin artarak 4 milyon 202 bin kişi oldu. İşsizlik rakamlarında meydana gelen korkutucu yükselişi Gaziantepli vatandaşlarla konuştuk.

Haber Giriş Tarihi: 18.07.2019 20:55
Haber Güncellenme Tarihi: 18.07.2019 21:55
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
Vatandaş işsizlik kıskancında…

Gaziantep’te her geçen gün işsizlik sorunu artarken, Organize Sanayi Bölgesi’nde çalışan işçilerin büyük bir kısmının işten çıkarıldığı ya da ücretsiz izne gönderildiğine dair bilgiler geliyor. İşlerinden çıkarılan vatandaşlar iş bulamazken Gaziantep’te işsizlik oranlarının günden güne artışından korkan vatandaşlar işlerinden çıkarılıp yerlerine Suriyeli misafirleri düşük maliyetlerle ve sigortasız olarak çalıştırıldıklarını söylediler. Kent genelinde iş bulamayan ve işten çıkarılan vatandaşların sayısı giderek artmaya devam ediyor. Geçim sıkıntılarından yakınan vatandaşların belini bir de işsizlik büküyor.

“Sürekli İşlerden Çıkarılıyoruz”

İbrahim Kırkgöz, “ Gaziantep genelinde piyasa çok durgun halde. Kent genelinde iş ihtiyacı ve iş bulma neredeyse yok oldu. Ben bir fabrika işçisiyim ve işten çıkarılma korkusu beni kara kara düşündürüyor. Oğlum askerden geldi ve uzun zamandır iş arayışında olmamıza rağmen iş b ulamıyoruz. Gaziantep’in üzerine ölü toprak atılmış gibi her yer durgun gözüküyor. Kendi işyerime oğlum için talepte bulunduğumda baba ile oğulun aynı iş yerinde çalışmasını uygun görmediklerini söyleyerek işverenler bizi mağdur ediyor. Başka yerlere iş başvurusunda bulunduğumuzda İŞKUR’a yönlendiriyorlar fakat İŞKUR’dan geri dönüş alamıyoruz. Vatandaşlarımız sürekli işten çıkarılarak Suriyeli mültecileri işe alıyorlar. Yerli halk günümüzde geçim sorunlarından ve hayat şartlarından zorlanmasından şikâyetçi olurken bir de işten çıkarılıp istihdamı mültecilerle sağlıyorlar. Mülteciler geldiğinden beri elimizdeki işlerden olduk. Suriyeli misafirler bizden daha konforlu ve refah bir hayat yaşarken yerli halk ekmek kazanamıyor.

“Refah Bir Düzen Kurulmalı”

Sözlerini sürdüren Kırkgöz, “Ünaldı Mahallesi ve Şehreküstü Mahallesi’ne baktığınız zaman Suriyeli misafirler oraya iş yerleri açarak ve yan sanayilerde iş bularak çok güzel bir hayat sürüyorlar. Kendi aralarında ‘Küçük Halep’ olarak nitelendirdiği bölgelerde ise vatandaşlar işlerinden olup geçim sağlayamadıkları gibi iş bulamıyorlar. Sadece iş bulamadıkları yetmezmiş gibi hayat şartlarının pahalılaşması işçi kesiminin ve iş bulamayan insanları çok etkiliyor. Kent sakinlerimiz müstakil bir eve 800 lira kira ödüyorlar. Çalışamayan vatandaşlarımız kira ücretlerini ödeyemeyerek evlerinden çıkarılıyor. Çevremizde sık karşılaştığımız konulardan biri de işsizlik oldu. İşverenler kurnazlık yapıp çalışan işçileri çıkarıp düşük maliyet ve sigortadan kar etmek için yüzlerce insanımızı işsiz bırakıyor. Bir babanın çalışmaması bir hane halkının aç kalmasıdır. Sadece Gaziantep değil ülke genelinden ekonominin düzeltilip insanların yaşayacağı refah bir düzen kurulmalıdır. Ekonomi birbirine bağlanan bir dişli gibidir böylece istihdam sağlanamayınca çark etkilendiği zaman bütün hayat şartlarını etkilenir. Çarkın dönmesi için ekonominin iyileştirilmesi ve işsizlerin iş bulabilmesi için işverenlerine bir dur deyip yerli halka da istihdam sağlaması gerektiğinin hatırlatılması gerekiyor.”

“Gençlerimizin İstihdama Kazandırılması Gerekiyor”

Gençlerimizin istihdama kazandırılmasını vurgulayan Kırkgöz, “Çevremde ve akrabalarımızda iş bulamayan ve işten çıkarılan çok kişi var. Gençlerimiz para kazanamadığından dolayı evlenemiyorlar. Çoğu gencimiz istihdama kazandırılması gerekiyor. Organize Sanayi’siyle ve işgücüyle önceden çok güzel anılan şehrimizde gençlerimiz mağdur ediliyor. Evlatlarımıza iş bulamıyoruz. Askerden gelen gençlerimiz işsiz geziyor. İstihdam sağlanmazsa iş olmaz, iş olmazsa da ekonomi düzelmez. Devletimiz gençlerimizin önündeki engelleri kaldırsın. İş bulamayan ve işten çıkarılan vatandaşlarımıza yardımcı olsunlar. Asgari ücretin işçi kesimine yetmeği bu günlerde yapılan zamlarla vatandaşlarımız geçimini sağlamak için kara kara düşünüyor. Yetkililer bize yardımcı olsun” dedi.

“Yarına Garantimiz Yok”

Memik Doğu, “ Suriyeli misafirler geldiğinden beri işsizlik oranları sürekli artıyor. Çevremde çok sayıda tanıdıklarım iş bulamıyor. Fabrikalar, sanayiler ve Gaziantepli esnaflar düşük ücretlerle çalıştırmak için Suriyeli işçi alıyorlar. Vatandaşlarımız işten çıkarılıp mağdur ediliyor. Gençlerimiz sokaklar ve parklarda işsiz geziyorlar. Fabrikalar askerliğini yapmamış vatandaşları işe almıyorlar. Askerden gelen vatandaşlarımızda iş bulamayıp mağdur ediliyorlar. Askerden önce işe almayıp asker gelince de vasıfsız ve ya kalifiyeli eleman deyip gençlerimiz destek olmuyorlar. İşverenler sürekli kurnazlık yapıp işçi çıkarıyor. Ben asgari ücretle çalışan bir işçi olmama rağmen yarına garanti sağlayamıyorum. Her şeye zam yapılıyor. Asgari ücretle geçim sağlayamadığımız bu günlerde vatandaşlar işsiz gezerek aç kalmaya mahkûm ediliyor. Suriyelilere sürekli iş vererek vatandaşlarımız işsiz bırakıyorlar. Ekonominin iyileştirilmesi için vatandaşları mağdur etmemek için ve zamların artık durması için Suriyelilerin gitmesi şart” diyerek sözlerine son verdi.

“Yetkililer Bize El Uzatsın”

İşsiz olan Eyüp Güler, “ Uzun zamandır sayısız işyerine başvuruda bulundum fakat iş bulamadım. İş gücü olmasına rağmen işsiz gezdiğimiz memleketimizde ‘Sizi birkaç gün içinde arayacağız’ deyip aramıyorlar. Bende geçimimi keman çalarak ve düşük ücretlerle bahçelere gidip bahçıvanlık yaparak sağlıyorum ama sigortam olmadığı için çok zorlanıyorum. Garanti iş kent genelinde yok. İşçiler ‘Yarın işten çıkarılır mıyım?’ korkusuyla baş başa bırakılıyor. Müzisyenlik ve bahçıvanlık yaprak geçimimi sağlayamıyorum. Bende bütün işsiz olan vatandaşlarımız gibi devlet güvencesi altında sigortalı olarak ve işten çıkarılma korkusu yaşamdan çalışmak istiyorum. İşsizlik oranı günden güne katlanarak artıyor. Çevremdeki bütün arkadaşlarım iş bulamamaktan yakınıyor. İlgili makamların bize yardımcı olmasını istiyoruz. Ben yaklaşık 10 yıldır sigortalı bir bulamadım. İşverenler düşük ücretlerle ve sigortasız işçi çalıştırmak için Suriyeli mültecileri işe alıyorlar. Denetim olacağı zaman da sigortasız olarak çalıştırdıkları mültecilere bir gün izin verip işe gelmemelerini isteyip devletimizi kandırıyorlar. Devletimiz işsiz olan ve işten çıkarılan vatandaşları güvence altına almalıdır. Yardım yapmak yerine onlara iş bulup istihdama kazandırmaları daha faydalı olacaktır. Vatandaşlar bu şekilde ayakta durabilirler. İşsizliğin temelinde yüzde 90 Suriyeli misafirler gözüküyor. Hem işlerimiz elimizden alıp hem bizden daha rahat yaşıyorlar. Düşük maliyetli olduğunu fark eden işverenler Suriyelilere iş vererek işçinin ücretini de sürekli düşürüyorlar. Biz bu devletin vatandaşıyız ve biz buradayız bize bir el uzatsınlar. Bu kadar işsiz gezen vatandaşlarımıza yardım etsinler. Ekmek aslanın ağzında” diye konuştu.

“Devletimiz sesimizi duysun “

Muhammet Altın, “ Ben 59 yaşında bir güvenlik görevlisiydim. Yakın zamanda işten çıkarıldım. İşsizlik sürekli artmaya devam ediyor. İşsizim ve iş bulamıyorum. İş başvurusunda bulunduğum yerler yaşımdan dolayı bana iş vermiyorlar. İşsizlik çoğalıyor ve hayata şartları gün geçtikçe zorlaşıyor. Kira da oturuyorum ve 700 lira ev kirası ödemekteyim.  Şuan ev kirası ödeyemediğimden dolayı ev sahibim sorun yaratıyor. Herhangi bir yerden yardım alamıyorum. Oğlum bir ekmek fırınında çalışıyor ve onun kazancıyla geçimimi sağlamaya çalışıyorum. Oğlum da düşük ücretlerle çalıştığından dolayı çok zorlanıyorum. İşten çıkarıldığımdan beri sürekli mağdurum. Sayısız iş yerine iş başvurusunda bulunuyorum fakat sonuç alamdım. Suriyeli mülteciler bizden daha çok istihdam ediliyor. Başvuruya gittiğim yerlerde genellikle Suriyelilerle karşılaşıyorum. Yerli halkın istihdamı ise iş yerlerinde çok azınlıkta kalıyor. Suriyeliler şehrin içine girmeyip kampta kalmaları sağlansaydı ne hayat şartları yükselirdi ne de işsizlik artardı. Ev arıyorum ev bulamıyorum, iş arıyorum iş bulamıyorum. İşsizlik başımıza bela oldu. Suriyeliler varsa yerli halka ekmek yok düşüncesi kent geleninde çalışan ve ya iş bulamayan herkes tarafından söyleniyor. Bir markete alışverişe gittiğim zaman bile bütçemi zorlarken bizden daha rahat ve konforlu yaşayan Suriyeli mülteciler yapılan yardımlarla poşet poşet ürünleri alıp buzdolabını boş bırakmıyorlar. Suriyeli mültecilerin bu güzel memleketimizden gönderilmesini istiyorum. Devletimiz ve ilgili makamlar sesimizi duysun “ şeklinde konuştu.

“Kendi Memleketimizde Misafir Gibiyiz”

Askerden yeni geldiğini belirten Cumhur Yıldız, “ Gaziantep, Türkiye genelinde Organize Sanayisi ve iş gücüyle tanınan bir şehir olmasına rağmen ben işsiz geziyorum. Kendi memleketimde iş bulamıyorsam diğer illerde de iş bulma konusunda çok sorunlar yaşayacağımı biliyorum. Kendi memleketimizde misafir gibi yaşıyorum. Asker geldiğimden beri iş arıyorum ve henüz bir iş bulamadım. Sürekli internet üzerinden ve Başpınar Organize Sanayisi’nde kapı kapı gezerek iş arıyorum fakat bulamadım. Suriyeli mülteciler her yerde çalışıyorlar. İşverenler ise her zaman Suriyeli mültecilere iş veriyorlar. Kendi çıkarları için kendi vatandaşlarını ve dostlarını mağdur bırakıyorlar. Suriyeli mültecileri bizden daha çok çalıştırıp daha az ücret vererek ve sigortasız çalıştırarak benim gibi sayısız gencimizi işsiz bırakıyorlar. İşsizlik her gün artarak çoğalıyor. İşsizliğe çözümü ise devletimiz bulmalı. Sadece devletimiz değil işverenlerinde işsiz gezen gençlere bir el uzatmaları gerekiyor.”

“İşsizliğin önüne geçilemiyor”

Sözlerine devam eden Yıldız, “Kentte adım atığımız her yerde iş var fakat yerli halka iş verilmiyor. Gaziler Caddesi’nde, Demokrasi Meydanı’nda ve birçok kalabalık yerde gezindiğim zaman her 10 kişiden 8’i Suriyeli oluyor. Kendi memleketimde kendimi yabancı hissediyorum. İş bulmak için kendi toprağını terk edip gurbette türlü zorluklarla mücadele etmeye çalışan sayısız insan var. İşsizliğin önüne geçilemiyor. Arapça tabelalarla restoran açıp Türkiye vatandaşlarını restorana almıyorlar. Suriyeli mülteciler iş yeri açarak hep Suriyeli işçi alıyorlar ve bir tane yerli halka iş vermiyorlar ama bizim işverenlerimiz ise düşük maliyet ve sigortasız işçi çalıştırmak için kendi vatandaşlarını mağdur ediyorlar. İşyerlerine başvuru yapıyorum iş bulamıyorum. İŞKUR’dan kaydımı yeniledim cevap alamadım. İlgili makamlar bize yardımcı olsun” açıklamalarında bulundu.

M.TÜRKMEN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.