Hava Durumu

“Üretim yapamaz hale geldik”

Hammadde ürünleri başta olmak üzere pek çok kalemde ürüne zam gelirken, piyasada ucuz fiyattan satışa sunulan ayakkabı ve çanta gibi ürünler dikkat çekiyor. Kentte ayakkabı ve çanta gibi saya ürünlerinin üreten esnaf, iş yapamaz hal geldiklerini belirttiler.

Haber Giriş Tarihi: 22.11.2019 19:10
Haber Güncellenme Tarihi: 22.11.2019 21:10
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
“Üretim yapamaz hale geldik”

Hammadde ürünleri başta olmak üzere pek çok kalemde ürüne zam gelirken, piyasada ucuz fiyattan satışa sunulan ayakkabı ve çanta gibi ürünler dikkat çekiyor. Kentte ayakkabı ve çanta gibi saya ürünlerinin üreten esnaf, iş yapamaz hal geldiklerini belirttiler.

Döviz kurunda meydana gelen artışlar tüm sektörleri olduğu gibi ayakkabı üreticisi ve sayacı esnaflarını da etkiledi. Kent genelinde üretim yapan esnaflar, artan hammadde fiyatları nedeniyle ürünlere zam yapmak durumunda kaldıklarını ifade ettiler. Fiyat artışlarının yanı sıra giderek artış gösteren merdiven altı işletmeler nedeniyle rekabet gücünü kaybeden esnaflar yetkililerden yardım isterken, merdiven altı işletmelerde üretilen çanta, ayakkabı gibi ürünlerde kanserojen tehlikesine dikkat çektiler.

“ÜRETİM YAPAMAZ HALE GELDİK”

Gazetemize açıklamalarda bulunan esnaflar, en kalitesiz deride dahi fiyatların 3,5 lira düzeyinde olduğunu ifade ettiler. Esnaflar, “Geçtiğimiz yıl en kalitesiz deri 2 liradan satın alınırken bu yıl 3,5 liraya yükseldi. En kaliteli deride ise 15 ila 20 lira arasında satışa sunuluyor. Üretimde kullandığımız hammadde ürünlerinin yüzde 80’i yerli, yüzde 20’si ise ithal ürünlerden oluşuyor. Döviz kurunda meydana gelen artışı fırsat bilen tacirler,  fiyatları yükselttiler. Ürünler yerli olmasına rağmen fiyatların yükseltilmesi nedeniyle esnaflarımız iş yapamaz hale geldiler.”

“HER ŞEY PAHALI, EMEK UCUZ”

Daha önce ayakkabı yapımında kullanılan ilacı 160 liradan satın aldıklarını belirten esnaflar, “16 kiloluk ilacı 160 liradan satın alıyorduk. Şimdi ise 11 kiloluk ilacı 270 liradan satın alıyoruz. İlacın miktarı düşerken aynı zamanda fiyat yükseldi. Öte yandan malzeme satıcıları faturasız satış yapıyorlar. Döviz bahane edilerek fiyatlar yükseltiliyor. Dövizde yaşanan gerilmeye rağmen fiyatlarda bir düşüş olmadı. Tüm her şey pahalı, ucuz olan tek şey emek.”

UCUZ FİYATTAN SATILAN ÜRÜNLERE DİKKAT!

Merdiven altı işletmelerde üretilen ürünlere dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen esnaflar, “Kent genelinde üretilen ucuz yollu üretilen ürünlerde kanserojen tehlikesi var. Hemen her yerde ucuz fiyata üretilen çanta ve ayakkabı gibi ürünlere rastlamak mümkün oluyor. 20 liradan başlayan fiyatlarla satışa sunulan bu ürünlerin neden olduğu tehlikelerin vatandaşlar bilincinde olmalı. Ucuz fiyatlarda satışa sunulan bu ürünlerin neden olabileceği başta kanser olmak üzere pek çok tehlike bulunuyor. O nedenle merdiven altı işletmelere yönelik olarak sıkı denetimlerin yapılması ve kayıt altına alınmaları gerekiyor” diye konuştular.

Y.ANKAY

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.