Hava Durumu

Üretici, üretimden vazgeçiyor!

Türkiye’de tarımsal üretim ve tarımla uğraşan üreticilerin oranı her geçen gün azalıyor. Artan maliyetler, ucuz fiyattan satın alınan ürünler nedeniyle üretimden uzaklaşan üreticilerin sayısı artarken, aracıların neden olduğu yüksek fiyatlara çözüm bulunmaması, sunulan desteklerin yetersizliği ve para kazanılmaması nedeniyle üretici tarımsal üretimden vazgeçiyor.

Haber Giriş Tarihi: 19.09.2021 16:01
Haber Güncellenme Tarihi: 19.09.2021 17:01
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
Üretici, üretimden vazgeçiyor!

Gaziantep’te üreticileri sorunları her geçen gün büyüyor. Artan maliyetler, aracıların ürünleri ucuz fiyattan toplayarak yüksek fiyattan piyasaya sürmesi ve diğer sorunlar, üreticilerin giderek üretimden vazgeçmesine neden oluyor. Söz konusu durum karşısında devlet politikalarının yetersizliği, yaşanan krizin daha da derinleşmesine ve üreticilerin yeterli destekten mahrum kalmasına neden oluyor. Serbest piyasa ekonomisi kapsamında üreticilerden uygun fiyattan satın alınan ürünler ise marketlerde tüketicinin karşısında yüksek fiyatla çıkıyor. Hal böyle olunca para kazanamayan üretici, üretimden vazgeçiyor.

“ÜRETİCİYE DESTEK OLUNMALI”

Şehitkamil Ziraat Odası Başkanı Cuma Yiğit, tarımda yaşanan sıkıntılara ilişkin açıklamalarda bulundu. Yiğit, “Çiftçilerin borçların ertelenmesi için dilekçeler toplanıyor. Kuraklıktan etkilenen çiftçinin borçları faizsiz ertelenirse çiftçi bu yıl nefes alır. Çünkü üreticinin ve çiftçinin maliyeti her geçen gün artıyor. Mazot, gübre, mazot ve diğer girdilerin maliyetleri yüksek ve pahalıdır. Bu şartlar altında bile çiftçi üretimden vazgeçmiyor, tarlasını ekiyor. Dolayısıyla artık bu maliyet artışların önün geçilmeli ve çiftçiye destek olunmalı” dedi.

“REKOLTE DÜŞTÜ”

Fıstık üretiminde yaşananları anlatan Yiğit, “Türkiye genelinde fıstık rekoltesi ortalama 100 bin ton ise Gaziantep genelinde ise fıstık rekoltesi 25-30 bin ton civarındadır. Antepfıstığının tanıtımı az yapılıyor. Üretimde dünyada üçüncü sırada olsak da bizim fıstığımızın lezzetini, aromasını dünyadaki diğer fıstıklara benzemez. Onun için fıstık için pazar bulmak ve reklamını iyi yapmamız gerekiyor.”

“ÇİFTÇİ ZARAR EDER”

Fıstık hasadının sonuna yaklaşıldığını açıklayan Yiğit, “Bu sene fıstığın yok yılı olmasına karşın bazı bölgelerimize iyi rekolte elde ettik. Şu anda kırmızı yaş fıstığın kilosu 30 liradan alınıyor, ancak baklavada kullanılan fıstığın kilosu çok ucuzdu. Baklavada kullanılan fıstığın kilosu da 30 liradan aşağı olmamalıydı. Kuru kırmızı fıstığın kilosu 50 liranın ve kavlak fıstık da 60-65 lira altında olursa çiftçi zarar eder. Fıstık üreticisini sürekli destelemeliyiz ki tarlasına küsmesin” ifadelerini kullandı. “Bilindiği üzere Antepfıstığında ‘Var yılı ve yok yılı’ denen bir olay var. Bu sorunu ortadan kaldırmak için sulu tarıma geçmemiz gerekiyor. Çünkü sulu tarım ile fıstık üretimi yapanlar her yıl ürün alıyor.”

“MALİYETLER YÜKSEK, ÜRETİCİ KAZANAMIYOR”

Üreticilere destek verilmesi gerektiğini söyleyen Yiğit, “Tarım Kredi Kooperatifi bazen üyelerinin fıstığını alıyor, lakin piyasanın üstünde değil. Üretici ile konuşulup maliyetler hesaplanıp fıstık için bir taban fiyatının belirlenmesi ve devletin desteklemesi gerekiyor. Bu konuları dosya halinde tüm Gaziantep’teki tüm partilerin milletvekillerine dosyalar halinde sunduk” ifadelerini kullandı.

M.TÜRKMEN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.