Hava Durumu

Turistler, yemeniye büyük ilgi gösteriyor

Gaziantep Bölgesi’nin vazgeçilmezleri arasında yer alan yemeni, yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. Kentin kadın yemeni ustalarından olan Fadime Canan, Gaziantep Kalesi civarında bulunan küçük dükkanında ürettiği yemenilerle baba mesleğini yaşatıyor.

Haber Giriş Tarihi: 07.07.2019 19:30
Haber Güncellenme Tarihi: 07.07.2019 20:30
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
Turistler, yemeniye büyük ilgi gösteriyor

Gaziantep Kalesi Bölgesi’nde hemen her yerde gözümüze çarpan ve çarşının havasını bile değiştiren Yemeni ayakkabı, Gaziantep, Kilis ve Kahramanmaraş yörelerinin vazgeçilmezi. Bu yörelerin geçmiş tarihini gözümüzde canlandıran büyük emek ve uğraşlar sonucunda ayaklarımızla buluşan yemeni, yerel ve yabancı turistlerimiz vazgeçilmezi, ayak sağlımıza faydaları bulunan bir ayakkabı türü olarak dikkat çekiyor. Yaklaşık yedi yüzyıllık tarihi olan üstü deri, altı kösele veya gön olan hafif ve topuksuz bir ayak giysisini bir kadın yemeni ustasının elinden Fadime Canan’dan dinliyoruz…

“TALEP ÇOK”

Yemeni ustası Fadime Canan baba mesleği olan yemeniciliği kendisi devam ettiriyor. Canan, “Yemenicilik benim baba mesleğimdir. Yemeni ayakkabı ise dana ve keçi dersinden yapılır. Ayaklarımı terletmez, ayak kokusu yapmaz ve ayağımızdaki nasır, mantar ve diğer hastalıklara da şifa veriyor” dedi. Yurtiçi ve yurtdışından gelen misafirlerimizin dikkatini çektiğini söyleyen Canan: “Herkes tarafından ilgi yarıyor. Yurtdışından ve yurtiçinden çok talebi var” dedi.

“KADINLAR “BİZ DE VARIZ” DESİNLER”

Yemeniye olan ilgili yüksek olduğunu söyleyen Canan, “Kent turizmimize çok faydası oluyor. Yemeni ayakkabı yapımı bile çok ilgi görüyor. Hatta Halk Eğitim merkezlerinde eğitimlerimde veriliyor. Destek oluyoruz. Benim kadınlara çağrım ise evde boş oturmasınlar ‘Biz de Varız’ desinler” diyerek sözlerini noktaladı.

A.Duman

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.