Hava Durumu

“Toplumun yüzde 60’ı aşılanmalı”

Koronavirüs Salgınına karşı alınan tedbirler kapsamında 17 gün süreyle Tam Kapanma uygulanmasına başlandı. Tam Kapanma kararı ve aşı uygulamalarına ilişkin açıklamalarda bulunan CHP Gaziantep Milletvekili Op. Dr. Bayram Yılmazkaya, Tam Kapanma uygulamasında sıkıntılar olduğunu kaydetti. Yılmazkaya, “Her ne kadar Tam Kapanma süreci uzatılsa dahi ülke nüfusunun yüzde 60’ından fazlası aşılanmadığı sürece tehlike sona ermeyecek. Yeni bir normalleşme adımında toplum bağışıklığı oluşmadığı sürece bu salgın yeniden artacaktır” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 10.05.2021 16:06
Haber Güncellenme Tarihi: 10.05.2021 17:06
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
“Toplumun yüzde 60’ı aşılanmalı”

 

Tam Kapanma Döneminin devam ettiği Gaziantep’te vaka oranları, kısıtlamalara bağlı olarak geriledi. Tam Kapanma kararına ilişkin değerlendirmelerde bulunan CHP Gaziantep Milletvekili Op. Dr. Bayram Yılmazkaya, kararın uygulanmasında sorunlar yaşandığını söyledi. Yılmazkaya, “Geçtiğimiz gün itibariyle 15 binin üzerinde bir vaka sayısı açıklandı. 10 günden bu yana ülke genelinde uygulanan kısıtlamaların Tam Kapan mı yoksa yarı kapanma mı olduğunu anlayamadık. Sokaklara baktığımızda hemen herkesin dışarıda olduğunu görüyoruz. Her yer açık, bu nasıl bir kapanma anlayabilmiş değilim. İnsanların geçim derdi var, bu nedenle çalışmak durumundalar. İktidar, sektörlere gereken desteği veremiyor, hal böyle olunca gerçek manada bir kapanmadan bahsetmek mümkün olmuyor. Özellikle toplu taşıma araçları ve toplu yemek yeme alanları, en büyük bulaş alanları olarak karşımıza çıkıyor. Bunlar kısıtlandığı için bu süreçte önemli bir sonuç elde edildi.”

“TOPLUMSAL BAĞIŞIKLIK OLUŞTURULMALI”

Vaka artışlarının sona erdiğini ve gerilediğini söyleyen Yılmazkaya, “Bize gelen bildirimlerden Gaziantep’te vaka oranlarında yarıya yakın bir düşüş olduğunu görüyoruz. Her ne kadar Tam Kapanma süreci uzatılsa dahi ülke nüfusunun yüzde 60’ından fazlası aşılanmadığı sürece tehlike sona ermeyecek. Yeni bir normalleşme adımında vakalar yeniden artacaktır. Toplum bağışıklığı oluşmadığı sürece bu salgın yeniden artacaktır.”

“SONBAHAR DÖNEMİNE HAZIR OLMALIYIZ”

Yaz aylarında bulaş riskinin biraz daha düşük olduğunu kaydeden Yılmazkaya, “Yaz aylarında insanlar daha çok açık havada olmayı tercih ettiği için bulaş riski, kapalı alanlara göre biraz daha azalıyor. Son dönemlerde ortaya çıkan yeni mutasyonlu virüslerin, açık havada bulaş etkisinin ne olduğu konusunda yeterli veri bulunmuyor. Benim kanaatime göre, yaz aylarında bulaş oranı azalacaktır. Bu dönemde öğretmenler, turizm sektörü çalışanları, esnaf, işçiler aşılanarak Sonbahar dönemine  hazır bir şekilde gireriz. Aksi halde yeterli aşılama olmaması durumunda salgında yeni bir pik dönemi yaşanabilir.”

“GEÇ KALINMIŞ KARAR”

Turizm çalışanlarının aşılanması konusunda açıklamalarını sürdüren Yılmazkaya, “Turizm sektöründe görev alan çalışanların, aşılanması ile ilgili kararda geç bile kalındı. Bizim turizmde en büyük rakiplerimiz olan Yunanistan, İspanya gibi ülkelerde, sektör çalışanlarının aşılanması ile ilgili çalışmalar yapıldı. Geçtiğimiz Mart ayında bir programda yaptığım konuşmada, sektör çalışanlarının aşılanması konusunu gündeme taşıdım. Bu çalışmaları da turizm camiasına duyurulmalıydı. Ancak bu konuda geç kalındı.”

“AŞI, ZAMANINDA GÖNDERİLMEDİ”

Sözlerini sürdüren Yılmazkaya, “Sağlık Bakanımız istenilen dozda aşının yeni yeni tedarik edildiğini söylüyor. Aşı noktasında yapılan çelişkili açıklamala, aşı tedariki noktasında yaşanan sıkıntılar, son dönemlerde oldukça arttı. Sağlık Bakanı tarafından yapılan açıklamalarda, aşı tedarikinde güçlükler yaşandığı, üretici firmanın zamanında aşıları göndermediği kaydedildi. Bu noktada Bakanlığın gerekli tepkiyi göstermesi gerekiyor.”

“TOPLUMUN YÜZDE 60’I YAZ SONUNA KADAR AŞILANMALI”

Toplumun yalnızca yüzde 17’sinin aşılandığını kaydeden Yılmazkaya, “Mayıs sonu itibariyle Türkiye genelinde yüzde 50’den fazla insanın aşılanması gerekiyordu.Temmuz ayında bizim yüzde 60’ın üzerinde aşılanma oranına ulaşmamız gerekiyor ki, Sonbahar aylarına rahat bir şekilde girebilelim.  İlerleyen dönemlerde ilave doz aşıya da ihtiyaç duyabiliriz. Grip aşısı gibi yıllık tek dozluk aşılar gerekli olabilir. Bizim ona göre kendimizi aşılamamız gerekiyor. Ne yazık ki sağlık alanında da bu çileyi de yaşıyoruz” diye konuştu.

A.DUMAN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.