Hava Durumu

“Toplumsal bağışıklık şart”

Koronavirüs Salgını ile mücadelede önemli rol üstlenen Aile Sağlığı Merkezlerinde, Biontech aşıları da vatandaşlara uygulanmaya başlandı. Dört veya üzeri sayıda birimlere sahip ASM’lerde başlanan aşılama çalışmalarına ilişkin Türk Tabipler Birliği (TTB) Merkez Konsey Üyesi Dr. Doğan Eroğulları, açıklamalarda bulundu. Eroğulları, “Salgından çıkış yolu toplumun yüzde 60-70’inin hastalığa karşı bağışlık kazanmasından geçiyor” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 09.06.2021 16:36
Haber Güncellenme Tarihi: 09.06.2021 17:36
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
“Toplumsal bağışıklık şart”

 

Türk Tabipler Birliği (TTB) Merkez Konsey Üyesi Dr. Doğan Eroğulları, Aile Sağlığı Merkezlerinde Biontech aşılama çalışmalarının başladığını söyledi.  Uygulamanın yeni başladığını kaydeden Eroğulları, “Biontech aşısında her bir flakonu 6 dozdan oluşuyor. Bu nedenle aşı uygulamasında 6 kişinin bir araya gelmesi gerekiyor. sistemde aşı randevuları yeni verilmeye başlandığı için iki hasta randevu almıştı, bu hastalarımızı arayarak durumu izah ettik. 4 kişinin daha olması durumunda aşıların yapılabileceğini aksi halde randevuların hastaneye kaydırılmasını istedik. Sistemde bu anlamda sıkıntı var.”

“AŞILAMA ÇALIŞMALARINA BAŞLANDI”

Biontech aşılarının 4 birim veya daha fazla sayıda birimi bulunan Aile Sağlığı Merkezlerinde uygulandığını kaydeden Eroğulları, “Vatandaşlar ne yazık ki bu durumu bilmedikleri için bağlı bulundukları ASM’lere giderek aşı olmak istediklerini belirtiyorlar. Bu yönde aksaklıklar var, Çarşamba günü itibariyle aşılamalara başladık. “Kervan yolda düzülür” mantığıyla politikalar yürütüldüğü için zaman zaman sorunlarla karşı karşıya kalıyoruz.”

“AŞI SIKINTISI DEVAM EDİYOR”

Sinovac aşılarının yeterli oranda kalmadığını kaydeden Eroğulları, “Sinovac aşısı olmak isteyen vatandaşlar randevu alamıyor. Yalnızca ikinci doz aşı olacak vatandaşlara Sinovac aşısı için randevu veriliyor. Şu anda bir vatandaş aşı olmak istese, Biontech dışında bir aşı tercihi yok. Sistem yalnızca Biontech aşısı için randevu veriyor.”

“ASM’LERE DESTEK VERİLMELİ”

Sistemdeki eksikliklerden dolayı kimi sorunlarla karşı karşıya aldıklarını söyleyen Eroğulları, “Biontech aşılarının belirli şartları taşıyan ASM’lerde yapılması ile ilgili karar nedeniyle vatandaşlar ile sağlık personeli arasında gerilimler yaşanıyor. Sağlık çalışanları, sözlü ve psikolojik şiddete maruz kalıyor. Bununla ilgili yoğun bir aşılama girilecekse eğer ASM’lere tıbbi malzeme, personel ve fiziki alan noktasında desteklerin sunulması şart.”

“SALGINDAN ÇIKIŞ İÇİN AŞILAMA ŞART”

Salgından kurtulmanın yolu aşılama ve tedbirlere tam uyumdur. Bu anlamda özellikle vatandaşların Alman aşısı, Çin aşısı tanımlamalarından çok aşının güvenilir olup olmadığına bakmaları gerekiyor. insanlarımızın buldukları ilk fırsatta aşılarını olmaları gerekiyor. Vatandaşlarımız, Aile Hekimleri ile görüşerek aşı konusunda bilgi alabilir. Salgından çıkış yolu toplumun yüzde 60-70’inin hastalığa karşı bağışlık kazanmasından geçiyor. Toplumun yüzde 70’i aşılanmalı ki toplumsal bağışıklıktan söz edelim. Türkiye aşılama konusunda bazı ülkelere oranla geride kaldı. Aşılama ve toplumsal bağışıklanma süreci tamamlanması ve sonrasında vatandaşların tedbirlere uymaya dikkat etmeleri gerekiyor” diyerek sözlerini noktaladı.

M.TÜRKMEN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.