Hava Durumu

Süt ve süt ürünlerine zam yolda!

Türkiye’de pandemi ve döviz kurundaki yükseliş ile başlayan pahalılığı hayatın her alanına yansıdı. Yem fiyatlarındaki artış sonrası süt üreticileri, artan maliyetler karşısında üretimden vazgeçmeye ve dişi hayvanlarını kesimhanelere göndermeye hazırlanırken geçtiğim gün toplanan Ulusa Süt Konseyi, çiğ süt fiyatlarının 3 lira 20 kuruştan 4 lira 90 kuruşa yükseltilmesi kararı aldı. 8 Aralık tarihinden geçerli olmak üzere uygulanacak karar sonrası üreticiler rahat bir nefes alırken, süt ve süt ürünlerine yansıyacak artışlar, vatandaşın cebini yakacak gibi görünüyor.

Haber Giriş Tarihi: 30.11.2021 17:28
Haber Güncellenme Tarihi: 30.11.2021 19:28
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
Süt ve süt ürünlerine zam yolda!

Pandemi ve döviz kurundaki artış sonrası artan yem fiyatları, üreticileri olumsuz etkiledi. Yem fiyatlarındaki olağan dışı artış sonrası süt üreticilerinin zorlandığını, giderlerini karşılayamaz duruma geldiğini kaydeden üreticiler, çiğ süt fiyatlarının ve yem fiyatları konusunda çalışma yapılması konusunda istekte bulunmuştu.

GIDA KOMİTESİ TOPLANDI

Üreticilerin bu feryadının ardından geçtiğimiz gün toplanan Gıda Komitesi’nde çiğ süt fiyatlarının Ulusal Süt Konseyi’nde yeniden değerlendirilmesi yönünde karar aldı. Kararın ardından çiğ süt fiyatlarına ilişkin sorularımızı yanıtlayan Gaziantep Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Osman Türkman, 8 Aralık tarihinden geçerli olmak üzere çiğ süt fiyatının 4 lira 90 kuruşa yükseleceğini açıkladı.

YÜZDE 50’LİK ARTIŞ

Zor günlerden geçen üreticiler için karar alındığını kaydeden Türkman, “Gıda Komitesi Toplantısında süt fiyatlarının serbest bırakılması ve çiğ süt  fiyatlarını Ulusal Süt Konseyi’nin belirlemesi yönünde bir karar alındı. Daha önce çiğ süt fiyatları Hazine ve Maliye Bakanlığının etkisi altında alınıyordu. Ulusal Süt Konseyi, komite kararının ardından geçtiğimiz gün toplandı. 3 lira 20 kuruş olan soğutulmuş çiğ süt fiyatını 8 Aralık 2021 tarihinden geçerli olmak üzere 4 lira 70 kuruş + 20 kuruş devlet desteği şeklinde revize etti. Bu fiyatlar 8 Aralık tarihinden geçerli olacak.

“1 KİLO SÜT İLE 1 KİLO 300 GRAM YEM ALINABİLECEK”

Açıklamalarını sürdüren Türkman, “Bu karar ile Çiğ süt fiyatı yüzde 45-50 oranında bir artış anlamına geliyor. Çiğ süt fiyatı, devlet desteği ile 4 lira 90 kuruş olacak. Yemin kilogram fiyatı 4 lira 10 kuruş civarında, çiğ süt fiyatlarına yapılan zam ile birlikte 1 kilo çiğ süt ile 1,3 kilogram yem alınabilecek. Olması gereken 1,5 kilogram olsa da bu karar üreticiyi bir nebzede olsa rahatlatacaktır.”

“ÜRETİMİN GELECEĞİ AÇISINDA ÖNEMLİ”

Kararın üretici açısında doğru bir karar olduğunu kaydeden Türkman, “Üreticiler, yem fiyatları nedeniyle üretimden vazgeçerek, hayvanları kesimi gönderiyordu. Özellikle dişi hayvanların kesime gönderilmesi, hayvancılığın geleceği açısından önemli bir tehlike arz ediyordu.  Çiğ süt fiyatlarının bu yönlü belirlenmesi ile birlikte dişi hayvanların kesime gönderilmesi konusu ortadan kalkacaktır. İşletmeler bu artış ile birlikte nefes alacak. Üretimi olumsuz etkileyen yem fiyatlarına karşı üreticinin ayakta durması sağlanacak.  Bu da hayvancılığın ve üretimin geleceği açısından önemli.”

“SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİNE YANSIYACAK”

Çiğ süt fiyatlarındaki artış ile birlikte süt ve süt ürünlerinin fiyatlarının artacağını söyleyen Türkman, “Bu karar ile birlikte süt ve süt ürünlerine yüzde 50’lik artışın yansıması olacaktır. Süt fiyatları artınca ister istemez, ürünlerin fiyatlarında artış olacak, tüketiciye yansıyacaktır. Bunun cevabını da önümüzdeki günlerde hep birlikte göreceğiz” diyerek sözlerini noktaladı.

Üreticileri koruyan bu karar sonrası, işletmelerin süt ve süt ürünlerine uygulayacağı artış merak konusu oldu.

A.DUMAN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.