Hava Durumu

Suriyeli eczaneler kapatılıyor…

Sağlık Bakanlığı, Türk Vatandaşlığına geçmiş yabancı uyruklu kişilere ait eczanelerin kapatılması için harekete geçti. Bakanlık tarafından Türk vatandaşlığına geçmiş olan yabancı uyruklu kişilere ait eczanelere gönderilen tebligatta 60 gün içerisinde eczanelerin kapatılarak, Eczacılık Yasasında 2012 yılında yapılan değişiklik kapsamında eczane açmak için sıraya girmeleri gerektiği bildirildi. Tebligat üzerine yabancı uyruktan Türk Vatandaşlığına geçen eczacılar, karara itiraz ederek konuyu mahkemeye taşıdılar.

Haber Giriş Tarihi: 02.09.2019 20:31
Haber Güncellenme Tarihi: 02.09.2019 21:31
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
Suriyeli eczaneler kapatılıyor…

Sağlık Bakanlığı, Türk Vatandaşlığına geçmiş yabancı uyruklu kişilere ait eczanelerin kapatılması için harekete geçti. Bakanlık tarafından Türk vatandaşlığına geçmiş olan yabancı uyruklu kişilere ait eczanelere gönderilen tebligatta 60 gün içerisinde eczanelerin kapatılarak, Eczacılık Yasasında 2012 yılında yapılan değişiklik kapsamında eczane açmak için sıraya girmeleri gerektiği bildirildi. Tebligat üzerine yabancı uyruktan Türk Vatandaşlığına geçen eczacılar, karara itiraz ederek konuyu mahkemeye taşıdılar.

2012 yılından Eczacılık Kanunda yapılan değişiklik ile 2013 yılından sonra Eczacılık Fakültelerinden mezun olan Eczacılara, bir yıl yardımcı eczacılık yapmaları ve eczane açmak için sıra bekleme şartı getirilmişti. Yasa değişikliğinin ardından mezun olan eczacılar için hayata geçirilen uygulama devam ederken, bu kurulan yabancı uyruktan Türk vatandaşlığına geçen eczacılar için uygulanmamıştı. Aradan geçen süreçte yabancı uyruktan Türk vatandaşlığına geçen eczacılar, YÖK’ten denklik alarak eczane açmışlardı. Geçtiğimiz aylarda harekete geçen Sağlık Bakanlığı, yabancı uyruklu Türk vatandaşlarına ait Türkiye genelinde bulunan 700 kadar eczanenin 60 gün içerisinde kapatılması konusunda tebligat gönderdi. Söz konusu tebligat gereği 2013 yılından sonra YÖK’ten denklik alan yabancı uyruklu eczacıların, Eczacılık Yasası gereği 1 yıl yardımcı eczacılık yapmaları ve eczane açabilmek için sıraya girmeleri gerektiği belirtildi.

KONU YARGIYA TAŞINDI

Sağlık Bakanlığının söz konusu tebligatı Gaziantep’te bulunan 7 eczaneye iletildi. Konuya itiraz eden eczacılar, konuyu Gaziantep İdare Mahkemesine taşıdılar. Konuya ilişkin mahkeme karar beklenirken,  Gaziantep Eczacılar Odası Başkanı İrfan Demirci ve İl Sağlık Müdürü Serdar Sarıfakı, gazetemize açıklamalarda bulundular.

“TESCİL TARİHİNE GÖRE SIRAYA GİRECEKLER”

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Gaziantep İl Sağlık Müdürü Serdar Sarıfakı, “Sağlık Bakanlığı tarafından Türk vatandaşlığına geçen Yabancı uyruklu eczacılara 60 gün süre verildi.  Kentimizde bulunan 7 eczane var var, bunlar kapatılacak. Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Kurumundan almış oldukları tescil tarihine göre sıraya girecekler. Sıra geldiği zaman diğer eczacılar gibi eczane açabilecekler. Şu anda sıra bekleyen Türk eczacılar bulunuyor. Sağlık Bakanlığı, eczacıların Suriye’deki eczacılık diploma tarihlerini dikkate alarak izin vermiş fakat yapılan uygulamanın yanlış olduğu tespit edilince tebligatlar gönderilmeye başlandı. 60 gün süre verildi, 20 günlük bir süreç geride kaldı. Yasal bir süreç varsa çıkacak olan kararı biz Bakanlığımıza sunacağız” şeklinde konuştu.

YABANCI UYRUKLU ECZACILAR YASAYA DAHİL EDİLDİ

Gaziantep Eczacılar Odası Başkanı İrfan Demirci, “Türk vatandaşlığına geçerek eczane açmış olan yabancı uyruklu eczacılara, eczanelerin 60 gün içerisinde kapatılması ile ilgili olarak Sağlık Bakanlığı tarafından tebligat gönderildi. İki ay önce gönderilen tebligatlar Türkiye genelinde bulunan Türk vatandaşlığına geçmiş olan yabancı uyruklu eczacılara ulaştırıldı. Gaziantep’te de 7 tane yabancı uyruktan Türk vatandaşlığına geçmiş kişilere ait eczane bulunuyor. 2012 yılında Eczacılık Yasasında değişiklik yapıldı. Yasal düzenleme kapsamında, 2012 yılından sonra Eczacılık Fakültesi’nden giren eczacılar, eczane açabilmek için 3 bin 500 kişiye bir eczane açılması ile ilgili sınırlamaya tabi tutulacaklar. Yasa kapsamında mezun olan eczacılar, bir yıl Yardımcı Eczacı olarak görev almaları gerekiyor. Türkiye’de eczane açabilmek için Türk vatandaşı olmanız ve Türkiye’deki Eczacılık Fakültelerinden mezun olmanız gerekiyor. Yurt dışında bir fakülteden mezun olunmuşsa eğer YÖK’ten denklik alınması gerekiyor. Türk vatandaşları için böyle bir yasal düzenleme var.”

"ECZANE AÇMAK İÇİN SIRAYA GİRECEKLER"

“Suriye’de yaşanan iç savaştan kaçarak gelen Suriye uyruklu ve yabancı uyruklu eczacılar, Türk vatandaşlığına geçerek, YÖK’ten denklik aldılar. Sağlık Bakanlığı eczane açılabilmesi için diploma tescil tarihini baz alması gerekirken, bu kişilerin eczane açmalarına izin verildi. Durum fark edilince, diploma tescil tarihi esas kılınarak yabancı uyruklu Türk vatandaşlığına eczacılar, yardımcı eczacılık yapacak ve eczane açabilmek için sıraya girecekler. Mevcut açılmış olan eczanelerin 60 gün içerisinde kapatılmasına yönelik, tebligatlar eczanelere gitti.”

“BAKANLIK YANLIŞTAN DÖNDÜ”

Uygulamanın iki boyutlu olarak ele alınması gerektiğini belirten Demirci, “2012 yılında değişen Eczacılık Yasası’na göre uygulama doğru. Türk vatandaşı olan eczacılar için yasa uygulanırken, yabancı uyruktan Türk vatandaşlığına geçen kişiler için yasanın uygulanmaması haksızlık oldu. Biz Eczacı Odaları olarak buna ilişkin uygunluk belgesi verirken, itiraz hakkını saklı tutarak uygunluk belgesi veriyorduk. Yasanın bu kişiler için de uygulanması gerçekten doğru bir uygulama oldu ancak hali hazırda faaliyet gösteren eczanelere tebligat gönderilmesi noktasında mağduriyet ortaya çıkacağı endişesi var. Bu noktada mağduriyetleri mahkemeler çözecek. Gaziantep’te bulunan 7 eczane İdare Mahkemesi’ne başvuruda bulundular. İdare mahkemesinden çıkacak sonuç önümüzdeki günlerde belli olacak. Eczanelerin kapatılmasına ilişkin konuyu es geçersek, bu insanların yardımcı eczacılık yapması ve sıraya girmesi konusunda Bakanlık bir yanlıştan döndü” diye konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.