Hava Durumu

Spekülasyonların önüne geçilecek!

Gaziantep Ticaret Borsası ve İKA iş birliğiyle hizmete kazandırılan ülkemizin ilk Antep Fıstığı Lisanslı Deposu Gaziantep'te ürün kabul işlemlerine başladı. GTB Meclis Başkanı Ahmet Tiryakioğlu ve GTB Başkanı Mehmet Akıncı, sosyal medya hesaplarından Antep Fıstığı Lisanslı Deposu’nun açıldığını müjdeledi.

Haber Giriş Tarihi: 08.10.2020 17:21
Haber Güncellenme Tarihi: 08.10.2020 18:21
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
Spekülasyonların önüne geçilecek!

Gaziantep Ticaret Borsası, Antep Fıstığı Lisanslı Deposu faaliyet geçtiği duyurdu. İlk etapta 10 bin ton fiziki depolama kapasitesi kullanılacak olan depo sayesinde Antep Fıstığında spekülasyonların önüne geçilmiş olacak. GTB Meclis Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, sosyal medya hesabından Antep Fıstığı Lisanslı Deposu’nun açıldığını müjdeleyerek, “ Antep Fıstığı Lisanslı Depo, sektörde bir nevi fıstık bankacılığı görevi üstlenecek. Antep fıstığının laboratuvarda sınıflandırılmasına, sınıfına göre depolanmasına ve ELÜS ile kolay alım satımına imkan sunacak olan lisanslı depo ayrıca finansa kolay erişim imkanı da sağlayacak” paylaşımında bulundu.

“DESTEK İMKANI SUNACAK”

GTB Başkanı Mehmet Akınıc ise, “Devlet garantisi altında faaliyetlerini sürdürecek olan Antep Fıstığı Lisanslı Depomuz, üreticilerimize güvenli, sigortalı ve sağlıklı depolamanın yanı sıra kira, nakliye ve analiz gibi çeşitli destek imkanları da sunacak. Şehrimize hayırlı olsun” ifadelerini kullandı.

FAALİYETE BAŞLADI

Gaziantep başta olmak üzere bölgenin en önemli ürünlerinden biri olan Antep Fıstığı’nda yeni dönem başlıyor. Antep Fıstığı Lisanslı Deposu faaliyete girerek ürün kabulüne başladı. Gaziantep Ticaret Borsası iye İpekyolu Kalkınma Ajansı (İKA) iş birliğiyle hizmete kazandırdığı depo, alımlarını devlet garantisi altında ürün kabullerini yapacak. Lisanslı depo ile üretici, tüccar ve sanayiciye, nakliye, analiz ve depo kira desteğinin yanı sıra risklere karşı güvenli ve sağlıklı depolama imkanı verecek.

ANTEP FISTIĞI PİYASASI DENGELENECEK

Projenin bütçesi yaklaşık 14 milyon TL olup proje bütçesinin %75’i İpekyolu Kalkınma Ajansından %25’i ise Gaziantep Ticaret Borsası tarafından karşılandı. Toplam 10 bin ton ürün depolama kapasitesine sahip olan depo, hasat dönemlerinde tarım ürünlerindeki arz yığılması nedeniyle oluşan fiyat düşüşlerinin önlenmesi ve piyasanın dengelenmesine neden olacak. Özellikle finansman sıkıntısı çeken küçük çiftçiler ile ürün sahipleri için, lisanslı depolara verdikleri ürünler karşılığında aldıkları ürün senetleri aracılığıyla bankalardan kredi ve finansman sağlayabilecek.

DEVLET GARANTİSİ ALTINDA GERÇEKLEŞTİRECEK

Standardı belirlenmiş ürün ve lisanslı depo sistemiyle tarım ürünlerinde vadeli işlem ve opsiyon piyasalarına geçilmesi ile ülkemizin yakınında bulunduğu Orta Doğu, Balkanlar, Türkî Cumhuriyetler ve Asya coğrafyasındaki tarım ürünleri ticaretinde de önemli rol üstlenmesi ve pay sahibi olunması bekleniyor. Depo, alımlarını devlet garantisi altında gerçekleştirecek.

Haber Merkezi

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.