Hava Durumu

“Sorunlar artarak devam ediyor”

HDP Gaziantep Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Prof. Dr. Mahmut Toğrul, Gaziantep Eğitim sorunlarını meclise taşıdı.

Haber Giriş Tarihi: 05.07.2019 16:31
Haber Güncellenme Tarihi: 05.07.2019 17:31
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
“Sorunlar artarak devam ediyor”

HDP Gaziantep Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Prof. Dr. Mahmut Toğrul, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk tarafından cevaplandırılması istemiyle bir soru  önergesi verdiği soru önergesinde, “Türkiye eğitim sisteminde var olan köklü sorunlar artık kangren haline gelmiştir. Eğitim ve öğretimin her başlığı kronikleşmiş bir sorun alanına işaret etmektedir ki, niteliksiz eğitim hizmeti, eğitimde özelleştirme uygulamaları, kamu kaynaklarının teşvik adı altında özel okullara aktarılması, ikili öğretim, kalabalık sınıflar, karma eğitim karşıtı uygulamalar, çocukların örgün eğitim sistemi dışına itilmesi, eğitimde, altyapısı bozuk okullar vb sorunlar ve en önemli sorun olan anadilde eğitim sorunu mevcuttur.” Dedi.

İKİLİ EĞİTİM OLUMSUZ ETKİLİYOR

İkili eğitimin sıkıntılarını dile getiren Toğrul,“Diğer bir yandan, Gaziantep’te 2018-2019 eğitim öğretim yılında önceki dönemlerde var olan temel sorular çözülememiş ve var olan sorunlar artarak devam etmektedir. Gaziantep’te bulunan okullarda acil bir şekilde dersliklere ihtiyaç olduğunu, bu sorunun giderilmesi için kısa ve uzun vadeli stratejilerin oluşturulması gerektiği, sendikalar, eğitim uzmanları, veliler, eğitimciler ve akademisyenler tarafından dile getirilmektedir. Gaziantep’te ilkokul ve ortaokullarda eğitimdeki verimsizliğin başlıca nedenlerinden birisi ikili öğretim uygulaması olup; bu uygulama öğrencilerin temel gereksinimlerini karşılamamakta ve sosyal yaşamı da olumsuz etkilemektedir.” yorumunu yaptı.

ÖĞRETMENLERİN YÜKÜ ARTTI

Toğrul soru önergesinde şu görüşleri dile getirdi:

“Eğitimde geriye düşmenin ve yeterince gelişme sağlamamasının başka bir nedeni de öğretmen açığı ve ücretli öğretmen uygulamasıdır. Ayrıca yeni yapılan okul binaları çok katlı inşa edilmektedir. Yüksek katlı, çok derslikli, çok fazla sayıdaki koridorlu okul binaları eğitimin temel yapısına uygun olmadığı belirtilmektedir. Bu tür binalarda çocuklar teneffüse çıkamamakta, kantine gidememektedir ve okul bahçesinde oynama alanı bulunmamaktadır.  Öte yandan, Gaziantep’te Suriyeli çocukların devlet okullarında eğitim görmesi ile okullardaki öğrenci sayısı dengesiz şekilde artış göstermiş, öğretmen yükü artmış, derslik başına düşen öğrenci sayıları çoğalmıştır. Bazı okul ve sınıflarda Suriyeli öğrenci sayılarının daha fazla olduğu tespit edilmiştir.”

BAKAN SELÇUK’A SORULAR

“Gaziantep ili ve bağlı ilçelerinde faaliyet gösteren kaç ilk, ortaokul ve lise vardır? Okullar nasıl binalardan oluşmaktadır? Bu binaların eğitim ve öğretim verimliliğine uygunluğu değerlendirilmiş midir? Yeterlilik göz önünde bulundurulmuş mudur? Derslik başına kaç öğrenci ve öğretmen düşmektedir? Gaziantep ili ve bağlı ilçelerinde okul ve derslik sayılarının artırılması temelinde Bakanlığınızın herhangi bir girişimi söz konusu mudur? Varsa bu çalışmalar ne aşamadadır? Milli Eğitim Bakanlığı’nın Gaziantep ili ve bağlı ilçelerindeki okullara ayırdığı 2019 yıllık bütçesi toplam ne kadardır? Bu bütçeden okulların fiziki donanım ve altyapı koşullarının iyileştirilmesi için ayrılan kaynak ne kadardır? Gaziantep ili ve bağlı ilçelerinde kaç öğretmen açığı vardır? Eğitim ve öğretim sürecine katılan öğretmenlerden kaçı ücretli öğretmen olarak çalışmaktadır? 2018-2019 eğitim- öğretim yılı için Gaziantep İl Mili Eğitim Müdürlüğü’ne bağlı ilçe eğitim müdürlüklerine okul-derslik-alt yapı eksikleri doğrultusunda yapılmış kaç başvuru vardır? Başta fiziki ihtiyaçlar olmak üzere, söz konusu okullardaki ihtiyaç ve eksikliklerin giderilmesi için herhangi bir girişiminiz olacak mıdır?  MEB iller arası ve illerdeki bölgeler arası çalışma güçlüğünü gören yerden pozitif ayrımcı uygulamalarla öğretmenlerin bulundukları ilde kalıcı olmalarını sağlaması için yapmayı düşündüğünüz düzenlemeler nelerdir? Gaziantep’te kaç Suriyeli mülteci öğrenci olarak kayıt altında bulunmaktadır?  Bunlara ilişkin eğitim ve öğretim planlamanız nelerdir? Suriyeli göçmen öğrencileri eğitim haklarının uygulanmasında uluslararası sözleşmeler, evrensel kriterler ve çocuğun eğitim hakkı esasları göz önünde bulundurulmakta mıdır?  Gaziantep ili ve ilçelerinde eğitim başarısının, Türkiye ortalamasına ulaşabilmesi, uzun vadede ise OECD ve UNESCO kriterlerinin esas alınabilmesi için herhangi bir planlama ve çalışmanız olacak mıdır?

Son yıllarda Gaziantep’in LGS, üniversite giriş sınavları dâhil tüm sınavlarda başarı sıralamasının çok altında olmasının sebebi nedir? Bu başarısızlığı nasıl açıklayacaksanız?   Eğitim Sen yöneticileri, eğitim sorunlarını çözümünde ortaklaşma için Gaziantep İl Milli Eğitim Müdürü ile görüşmek istemesine rağmen neden hala görüşme sağlanamamaktadır?”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.