Hava Durumu

“Sistem çöker!”

Gaziantep-Kilis Tabipler Odası Başkanı Dr. Ayşegül Ateş Tarla, Koroanvirüs ile mücadeleye ilişkin açıklamalarda bulundu. Sonbahar döneminde vaka sayılarının artmasında endişe duyduklarını belirten Tarla, “Eğer sağlık çalışanlarının enfekte oranı artar ve hasta vaka sayımızı azaltamazsak sistemimiz çöker. Çünkü doluluk oranını aştığınız zaman artık sistem işlemez bir duruma gelir. Bu noktada her ilin kendine göre önlemler alması kanaatindeyiz” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 27.08.2020 17:10
Haber Güncellenme Tarihi: 27.08.2020 18:10
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
“Sistem çöker!”

 

Türkiye’de etkisini sürdüren Koronavirüs Salgınında vaka sayıları ve can kayıpları artıyor. Vaka sayılarının arttığı Gaziantep’te, normalleşme süreci ile birlikte sorunlar artarken, kentin durumuna ilişkin Gaziantep-Kilis Tabipler Odası Başkanı Dr. Ayşegül Ateş Tarla, açıklamalarda bulundu.

Salgının etkisinin giderek arttığını söyleyen Tarla, “Vaka sayılarının artmasıyla birlikte yoğun çalışan sağlık çalışanları yorgunluk ve umutsuzluğa girdiler. Bu yoğunluk sağlık çalışanlarının enfekte olma sayılarını da arttıran bir durum oldu. Bununla birlikte sağlık çalışanlarına salgının ilk üç ayında tavandan bir ek ödeme yapıldı. Bu ek ödeme eşit bir dağılım olmadı. Hastaneler arasında bir adaletsizlik vardı. Normalleşme süreci ile birlikte ise bu ek ödemeler ödenmemeye başladı. Bu da sağlık çalışanlarında yüzde 80’e varan bir hak kaybına yol açtı.

“İSTİFALAR KABUL EDİLMİYOR”

Sözlerini sürdüren Tarla, “Manevi olarak zor durumda olan bir sağlık çalışanının bir de maddi olarak zor durumda olunca ciddi bir umutsuzluğa kapıldılar. Ayrıca Covid-19 pandemisinde hastalanan sağlık çalışanları meslek hastalığı olarak görülmüyor. İlerleyen zamanlarda Covid-19’dan dolayı çalışamayacak duruma gelen bir sağlık çalışanında ciddi bir şekilde özlük hakkı kaybı olacaktır. Bakanlığın bunu karşılayamaması hekimler ve sağlık çalışanları arasında mutsuzluk ve geleceğe karşı bir güvensizlik yaratıyor. Görüştüğümüz hastanelerimizde, aile sağlığı merkezlerimizde özel hastanelere geçme oranının arttığını görüyoruz. Çalışma süresi dolan arkadaşlarda emekliye ayrılıyor. Bir kamu hastanesinde 12 tane hekim istifa etmişti. Bu görüştüğümüz çoğu hastanede 6-8-10 kişi şeklinde istifalar devam ediyor. Tabi sağlık çalışanları istifamı verdim diyor ama bu istifaların bir kısmı mevcut şartlardan dolayı kabul edilmiyor’.”

“CİDDİ TIKANMALAR YAŞANABİLİR”

Son bahar dönemine dikkat çeken Tarla, “Vaka sayılarının azalması konusunda etkili tedbirlerin alınması önemli. Eğer sağlık çalışanlarının enfekte oranı artar ve hasta vaka sayımızı azaltamazsak sistemimiz çöker. Çünkü doluluk oranını aştığınız zaman artık sistem işlemez bir duruma gelir. Bu noktada her ilin kendine göre önlemler alması kanaatindeyiz. Enfluenza (grip) dönemi geliyor ve viral enfeksiyonlar benzer klinik belirtileri gösteriyor. Hem enfluenza hem Covid-19 pandemisi hızla devam ederken yüksek vaka sayılarıyla birlikte ciddi tıkanmaların yaşanacağını düşünüyoruz.”

“VATANDAŞLAR KURALLARA UYMALI”

Sözlerini sürdüren Tarla, “Pandemiden kaynaklı ertelenmiş sağlık ihtiyaçları var. Covid-19 pandemisinden herhangi bir hastalık kapmayan kronik hastaları ne yazık ki kendi kronik hastalığından dolayı kaybetmeye başlıyoruz. Onların da göz ardı edilmeden onlara yönelikte hastane çalışmaları yapılması gerekiyor. Bu süreçte şeffaf olmak lazım, bilgiyi saklamamak lazım. Bilimsel bilgi ışığında hareket etmek gerekiyor. Vatandaşların kurallara uyması gerekiyor’’ ifadelerine yer verdi.

 F.ÇENGEL

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.