Hava Durumu

Sıra geldi Teknofest’e…

Gaziantep Büyükşehir Belediye Meclisi Eylül ayı 1.Birleşim Toplantısında geçtiğimiz hafta düzenlenen GASTROANTEP ve 22 Eylül tarihinde düzenlenecek olan TEKNOFEST festivallerine ilişkin Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, açıklamalarda bulundu. Önümüzdeki yıl için planlamalara başladıklarını kaydeden Şahin, “. Yıllık planlamada hangi ilçemiz ne yapacak bunu belirleyeceğiz. Bu bize daha fazla üretmeyi ve tanıtımı sağlayacak. Dünya, Gaziantep’te neler oluyor diye bakacak” diye konuştu.

Haber Giriş Tarihi: 14.09.2020 16:59
Haber Güncellenme Tarihi: 14.09.2020 17:59
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
Sıra geldi Teknofest’e…

Gaziantep Büyükşehir Belediye Meclisi Eylül ayı 1.Birleşim Toplantısında geçtiğimiz hafta düzenlenen GASTROANTEP ve 22 Eylül tarihinde düzenlenecek olan TEKNOFEST festivallerine ilişkin Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, açıklamalarda bulundu. Önümüzdeki yıl için planlamalara başladıklarını kaydeden Şahin, “. Yıllık planlamada hangi ilçemiz ne yapacak bunu belirleyeceğiz. Bu bize daha fazla üretmeyi ve tanıtımı sağlayacak. Dünya, Gaziantep’te neler oluyor diye bakacak” diye konuştu.

Büyükşehir Belediye Meclisi Eylül ayı 1.Birleşim Toplantısı Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin başkanlığında yapıldı. Toplantı öncesi Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, GASTROANTEP ve TEKNOFEST’e ilişkin ilgiler verdi.

Şahin, “Yeni normal dönem ile birlikte, güvenli tarım ve akıllı tarım çok daha önemli hale geldi. Kendi kendine yetmek çok daha önemli bir hale geldi. Dolayısıyla buna bir festival olarak bakmayıp bu konuyla alakalı özellikle şehrimizi sezon açılışına hazırlamak için hangi alanda ne yapılması gerekiyorsa görev dağılımı yaparak yola çıktık. Yurt dışından gelen basın mensuplarıyla Rumkale’yi gezdik, cam terası konuştuk. 5 antik kentimizin tanıtımını sağladık. Şuan hasat zamanı, Batalhöyük bize çok büyük bir fırsat verdi. Fıstık hasadı yaptık, İslâhiye üzümü ile şire yaptık. Gelenekten geleceğe, yerelden evrensele söyleyecek sözümüz var. Kültür ve Turizm Bakan Yardımcımız Nadir Alparslan ile birlikte açılışımızı yaptık. Oğuzeli’nde 5 Milyonluk bir yatırım için İKA Projesi aldık. Hijyenik, el değmeden üretim yapıyoruz. Biz 15 gün 2 konserle bir festival yapıp geçiştiremeyiz. Yıllık planlamada hangi ilçemiz ne yapacak bunu belirleyeceğiz. Bu bize daha fazla üretmeyi ve tanıtımı sağlayacak.”

OFM’DE YAPILACAK

Teknofest’e ilişkin olarak açıklamalarını sürdüren Şahin, “Teknofest 22-27 Eylül tarihlerinde ilimizde yapılacak. 22 Eylül’de sayısal olarak kısıtlı katılımcı ile kortej yürüyüşü yapılacak. Şehir dışından 3 bin çocuğumuz gelecek. 2019’da katılımcı sayısını geçeceğiz sözümüz vardı, pandemi dolayısıyla katılımcı alamayacağız. Sağlıktan tarıma, sanayiden çevreye hayatın her noktasına dokunacağımız yarışmalar mevcut. Bu yarılmaların içerisinde hangi kurum, kuruluş neyi üstlenecek onu da belirledik. Her kurum bir şeyin ucundan tuttu. Pandemiden dolayı Ortadoğu Fuar Merkezi’ne taşıdık. Valimiz Davut Gül ile birlikte merkezi inceledik. Türk yıldızlarının akrobasi gösterileri, drone yarışması, sürpriz yarışmalar ve sergiler gerçekleştireceğiz.”

REKOR BAŞVURU

Festivalin önemine değinen Şahin, “Pandemiden dolayı biyoteknoloji, gıda güvenliği ve tarım teknolojileri çok daha önemli bir hale geldi. Gıda güvenliğini ve tarım teknolojilerini güçlendiremezsek rekabet etme gücümüz zayıflıyor. İklim değişikliği ve küresel ısınmadan dolayı çevre ve enerji çok daha önemli. Şehrin nasıl heyecanlandığını yarışacak gruplarda kendini gösteriyor. Gaziantep, 3 bin 891 başvuru ile Türkiye birincisi. 81 ülkeden rekor bir başvuru var. Ülkeler, şehirlerle birlikte kendi içinde yarışıyor. Geçtiğimi yıllara oranla yarışmalara başvuru yapan takım sayılarında da yükseliş mevcut. Teknofest’e girişte de HES kodu sorulacak” diye konuştu.

ŞAHİN’E PROTOKOL YETKİSİ VERİLDİ

Şahin’in konuşmasının ardından gündem maddelerinin oylanmasına geçildi. Toplantıda, gündemde yer alan 82 madde ve gündem dışından gündeme alınan 1 madde olmak üzere 83 madde görüşüldü. Gündemin ikinci maddesinde Nizip Kent Merkezi, Gaziantep ile Nizip arasında toplu taşıma hizmeti veren kooperatif ve şahıslar arasında  düzenlenecek olan protokolü düzenlenmesi konusunda Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’e yetki verilmesi konusu gündeme geldi. İlgili maddeyi değerlendiren Nizip Belediye Başkanı Mehmet Sarı, “Nizip ilçe merkezimizde daha önceden çalışan halk dolmuşlarımızın tamamında yeni bir düzenleme yaparak bunlar Halk Otobüsü kapsamında kapasiteleri büyütüldü, modelleri yenilendi. Tüm araçlarımız GaziantepKart ile çalışacak şekilde yenilendi. Tüm araçlarda kamera, GPS sisteminin olduğu, üç yeni hat oluşturuldu. Gaziantep-Nizip arasında çalışmakta olan 6 kooperatifimizi tek çatı altında birleştirildi. Bununla ilgili protokol yapılacak” dedi.

NİZİP ULAŞIMI GÜÇLENECEK

İlgili maddeyi değerlendiren Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, “6 kooperatifi bir araya getirmek kolay değil. Nüfusu mülteciler ile birlikte 200 bine ulaştı. İlçemizin ulaşımını güçlendirmek önemliydi. Esnafın tamamının onayı alınarak, bu karar alındı. Raybüs Projesi de tamamlandı, ancak bir köprü çalışması var. Ulaştırma Bakanımızın Gaziantep’e gelmesini bekliyoruz, köprü çalışmasının uzaması durumunda Raybüs’ü açmayı planlıyoruz. Ulaştırma Bakanımızın gelmesinin ardından kararımız netleşecek. Raybüs ile birlikte Nizip’ten İstasyon Meydanı’na seferler yapılmış olacak. İlçe ile merkez arasında ulaşım hattı güçlenecek” dedi.

İlgili madde oy birliği ile kabul edildi.

FISTIK GİBİ SERTİFİKA AKREDİTE EDİLECEK

Gündemin 3.maddesinde Büyükşehir Belediyesi ile Türk Akreditasyon Kurumundan akredite oluş ve Mesleki Yeterlilik Kurumundan yetkilendirilmiş kurum/kuruluş arasında Belgelendirme Hizmet Sözleşmesini imzalama yetkisinin Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’e verilmesi konusu gündeme geldi. Açıklamalarda bulunan Şahin, “Pandemi sürecinde ‘Fıstık Gibi’ sertifika programına başladık. Bunu akredite ederek, ulusal ve uluslararası sertifikanın geçerliliğini sağlamamız gerekiyor. Gündem maddesini bu nedenle aldık. Teklif karar olarak oylarınıza sunuyoruz.”

Söz konusu madde oy birliği ile kabul edildi.

SERVİSÇİLERE DESTEK VERİLECEK

Gündemin 4.maddesinde Gaziantep Servis İşletmecileri Odası Başkanlığının dilekçesi doğrultusunda Covid-19 Salgını nedeniyle Mart ayında okulların kapatılması, 2020/2021 eğitim-öğretim yılında kapanma ihtimali göz önünde bulundurularak esnafa destek verilmesi amacıyla belediye tarafından her yıl güzergah izin belgesi olan işletmecilerinden 31.12.2020 tarihine kadar güzergah izin belgesi için müracaat etmeleri halinde ücret alınmaması talebi gündeme geldi.

Maddeyi değerlendiren Şahin, “Servisçilerimiz, okulların kapanması nedeniyle sıkıntı yaşadılar. Kısmen sıkıntılı süreç çözüldü. Ücret almayarak sektörümüze destek vereceğiz” diye konuştu.

İlgili madde oy birliği ile kabul edildi.

YESEMEK ÇALIŞMALARINA DESTEK VERİLECEK

Gündemin 5.maddesinde İslahiye-Yesemek ve Nurdağı’nda 2020 yılında gerçekleştirilecek olan kurtarma kazısı ve yüzey araştırmaları için ihtiyaçların karşılanması amacıyla 100 bin TL madde destek verilmesi gündeme geldi.

Maddeye ilişkin açıklamalarda bulunan Şahin, “Yesemek, UNESCO’nun Kalıcı Listesi’ne alınması ile ilgili çalışmalar yapıyoruz. Bakanlığın buraya verdiği bütçe yeterli olmadığı için nasıl diğer kazı çalışmalarına destek oluyorsak, Yesemek’i de kalıcı listeye almak için destek vereceğiz. 100 bin TL’lik destekte bunun için olacak.”

Söz konusu madde meclis üyeleri tarafından kabul edildi.

ALG SPOR’A DESTEK VERİLECEK

Gündem maddeleri arasında yer alan ALG Spor Kulübü Derneği, Gaziantep ilimizi hem Türkiye’de hem de UEFA Şampiyonlar Liginde temsil eden ALG Spor Kadın futbol takımına kadınlar 1.ligi 2020-2021 sezonu ve UEFA Şampiyonlar Ligi faaliyetlerinde kullanılmak üzere 100 bin TL nakdi yardım yapılması, oy birliği ile kabul edildi.

Gündem maddelerinin tamamlanmasının ardından bir sonraki meclis toplatışının 17 Eylül Perşembe Günü saat 13.00’te Nizip’te yapılmasına karar verildi.

A.DUMAN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.