Hava Durumu

Şiddet ne zaman sona erecek?

Gaziantep, son yıllarda meydana gelen asayiş olayları ile sık sık gündeme geliyor. Kent genelinde yaşanan asayiş olaylarında meydana gelen artışlar, vatandaşları endişeye sürüklüyor. Gaziantep’in şiddet olayları ile bu kadar sık şekilde anılıyor olması da toplumun geldiği son noktayı gösterirken, Eylül ayında meydana gelen 4 olayda 9 kişi hayatını kaybetti.

Haber Giriş Tarihi: 23.09.2019 20:12
Haber Güncellenme Tarihi: 23.09.2019 21:12
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
Şiddet ne zaman sona erecek?

Gaziantep, son yıllarda meydana gelen asayiş olayları ile sık sık gündeme geliyor. Kent genelinde yaşanan asayiş olaylarında meydana gelen artışlar, vatandaşları endişeye sürüklüyor. Gaziantep’in şiddet olayları ile bu kadar sık şekilde anılıyor olması da toplumun geldiği son noktayı gösterirken, Eylül ayında meydana gelen 4 olayda 9 kişi hayatını kaybetti.

Türkiye’de toplumsal şiddet olayları giderek artıyor. Ülke genelinde kadınlara yönelik şiddet olayları başta olmak üzere her gün onlarca olay meydana geliyor. Yaşanan şiddet olaylarında binlerce insan hayatını kaybediyor ya da yaralanıyor. Türkiye genelinde yaşanan bu manzara ne yazık ki Gaziantep’te de değişmiyor. Gaziantep genelinde yaşanan şiddet olayları katlanarak artıyor. 2018 yılında kentte meydana gelen 116 şiddet olayında 97 kişi hayatını kaybetmişti. 2019 yılında ise bu oranın daha da yüksek olması beklenirken, Eylül ayında meydana gelen 4 ayrı şiddet olayında 9 kişi hayatını kaybetti, 4 kişi ise yaralandı. Gaziantep’in sıkça şiddet olayları ile anılan bir kent haline gelmesi ise imajının sarsılmasına neden oluyor.

“CEZA VERMEK YETERLİ DEĞİL”

Gazetemize açıklamalarda bulunan Gaziantep Barosu Başkanı Bektaş Şarklı, “Şiddet, vatandaşlar arasında yaygın bir şekilde devam ediyor. Şiddet olaylarının temelinde ekonomik huzursuzlukların olduğunu düşünüyorum. Geçtiğimiz haftalarda meydana gelen otopark kavgasında küçük olaydan dolayı 6 insan hayatını kaybetti. İnsanlara ceza vermek, cezaları artırmak tek başına yeterli değil. İnsanlar küçük olaylar karşısında nasıl davranmaları gerektiğini biliyorlar ancak ekonomik koşullar başta olmak üzere insanların birbirlerine olan sevgi ve saygısının azalması şiddet olaylarına neden oluyor.”

EKONOMİK KOŞULLAR VE EĞİTİM ŞİDDETİN ÖNLENMESİNDE ETKİLİ

Basit konuların dahi şiddet olaylarına dönüşebildiğini söyleyen Şarklı, “Trafikte bile insanlar artık birbirlerini yaralayacak hatta öldürecek konuma gelebiliyorlar. Bu olaylar eğitimle, ekonomi ile toplumsal koşullarla açıklayabilirsiniz. Toplumda yaşayan insanlar, mesleği, statüsü ne olursa olsun şiddete tanık olarak ya da yaşayarak yetişiyorlar. Bu nedenle sıradan olaylar bile şiddet olaylarına dönüşebiliyor. Suçların zamanında soruşturulmaması, cezalandırılmaması, uzun süren yargılamalar, basit suçlarda dahi şiddete yönelimde etkili oluyor. Ekonomik, sosyal ve eğitim koşulları, şiddet olaylarının önlenmesinde etkili olacaktır. Ekonomik koşulların ve eğitimin yetersizliği şiddet olaylarının yaşanmasında etkili oluyor” şeklinde konuştu.

GAZİANTEP, BÖLGEDE LİDER

Art arda yaşanan kadına yönelik şiddet, kadın cinayetleri, sağlıkta şiddet olayları ile gündemde olan Gaziantep, Bireysel silahlanmaya karşı mücadele veren Umut Vakfı tarafından hazırlanan “Türkiye’nin Silahlı Şiddet Haritası ve 2018 Raporu’nda Türkiye genelinde en fazla şiddet olayının yaşandığı 11.il olarak yer aldı.

97 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Türkiye’nin Silahlı Şiddet Haritası ve 2018 Raporu’nda Gaziantep’e ilişkin şu ifadelere yer verildi. Raporda, “Güneydoğu Anadolu bölgesi bu yıl artış sıralamasında altıncı sırada. Dokuz ili kapsayan bölgede tabii ki suç istatistikleri bakımından Gaziantep lider. Arazi meseleleri yüzünden resmen aile çatışmalarının yaşandığı Urfa ise peşinde… Gaziantep’te 116 olayın basına yansıması dikkat çekerken Urfa’da 92 olay basına yansımış bulunuyor. Gaziantep’teki olaylarda 97 kişi ölürken 98 kişi de yaralandı, Urfa’daki olaylarda 75 kişi ölürken 235 kişi yaralandı. Bu 2 ili sırasıyla 65 olayla Diyarbakır, 28 olayla Adıyaman, 23 olayla Batman, 22 olayla Mardin, 7 olayla Kilis ve 4 olayla Siirt izliyor” denildi.

A.DUMAN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.