Hava Durumu

"Şehir efsanesi değil, Gaziantep modeli"

Gaziantep Valisi Davut Gül, basın toplantısı düzenleyerek Zimem Defteri Uygulaması ve Koronavirüs Salgını ile mücadeleye ilişkin merak edilen soruları yanıtladı. Gaziantep Valisi Gül, 12 hayırsever ile başlatılan uygulamada 240 kadar defter satın alındığını, bu uygulamanın Gaziantep dışında hiçbir yerde yapılamayacağını dile getirerek, "Şehir efsanesi değil, Gaziantep modeli" açıklamasında bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 03.05.2020 17:14
Haber Güncellenme Tarihi: 03.05.2020 18:14
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
"Şehir efsanesi değil, Gaziantep modeli"

Gaziantep Valiliği öncülüğüde hayata geçirilen Zimem Defteri uygulaması ile tespit edilen 22 mahallede 240 defterin satın alındığını kaydeden Gaziantep Valisi Davut Gül, "Bu mahallelerde 400 daha bakkalımız var. Belirlediğimiz 22 mahalleden 5'indeki borçların tamamını şu an itibariyle ödedik. Diğerlerinin de belirli miktarına destek olduk. Ödemeler tutanakla gerçekleştirildi. Bu sırada hayırseverimizin temsilcisi de yanımızda oldu. Şu anki kampanyamıza katılan hayırseverlerimiz 12 kişi. Bunlar isimlerinin açıklanmasını istemedi. Kurumsal olarak destek veren MÜSİAD'ı da açıklamakta sıkıntı görmüyorum. Tüm hayırseverlerimize teşekkür ediyorum. İnşallah devamını da getireceğiz önümüzdeki süreçte."

"REHAVETE KAPILMAK SIKINTIYA NEDEN OLUR"

Vali Gül, "200 bakkaldan 240 civarında defter satın alındı. Bazı bakkalarda birden fazla destek vardı, 2 milyon lira bütçe ile bunları satın aldık. Tamamı hayırseverlerin katkısıdır, bu projede kamu kaynağı kullanılmadı. Yalnızca İçişleri Bakanlığımız tarafından kurulan Vefa Sosyal Destek Grubu olarak organize ettik ve kamu görevlileri bunda görev aldı. Ülke ve şehir olarak pandemi ile mücadelede herkes üzerine düşeni yapmaya devam ediyor. Pandemi ile mücadelede önemli bir sınav veriliyor. Vatandaşlarımıza bu noktada teşekkür ediyorum. İki aydır, işinden aşından oldular ve evlerinde beklediler. 1 ay daha dişimizi sıktığımız takdirde Türkiye gündeminden önemli ölçüde gitmiş olur. Bugün haberler vardı, dünya genelinde 3,5 milyon insan pandemiden etkilendi. Bu hastalıktan dolayı binlerce insan hayatını kaybetti. Rehavet ülke olarakta şehir olarakta bizi sıkıntıya sokar. Yapılan mücadelede sağlık sistem, kamu düzeni ayakta kaldı.Yardımlaşma olabildiğince yerien getirildi. Tüm bunları imkanlarla gerçekleştirdik, daha iyisi her zaman mümkün. Hem vatandaşlar birbirlerine yardımcı oldu hem de devlet yardım yaptı."

"ŞEHİR EFSANESİ DEĞİL GAZİANTEP MODELİ"

Sözlerini sürdüren Vali Gül, "Gaziantep'te son bir ay içerisinde 200 milyon TL'nin üzerinde sosyal yardım yapıldı. Bizim dışımızda diğer kuruluşların da yapmış olduğu yardımlar var. Bizim gitmediğimiz 400 bakkal var. İmkan olsa daha fazlasını yapabilsek. Hayırseverlerimiz gidip, bu süreci devam ettireceklerdir. Bakkallarımızın kapılarında bu borçların kapandığına dair yazılar asıldı. Muhtarlarımız ve gece bekçilerimiz yardımıyla oto kontrol sağlanıyor. Hayırseverlerimize bu durum anlattık, onlarla bu işi yaptık. 12 hayırseverimiz bu işin içerisinde oldular. Çok çabuk organize olduk ve bunu Gaziantep'in dışında başka bir ilde yapmak çok zor. "Şehir efsanesi değil Gaziantep Modeli" diyoruz. Bu anlamda Gaziantep'te yaşayan tüm vatandaşlarımıza minnettarız."

FİYAT DENETİMLERİ YAPILIYOR

Gıda denetimlerine ilişkin soruyu yanıtlayan Vali Gül, "Fiyat artışlarını normal karşılamıyoruz, denetimlerimiz devam ediyor. Bunların içerisinde göreceli fiyat artışı olanlar var. Denetimler devam ediyor, cezai işlemlerde yapılmaya devam ediyor."

"6 BİNİN ÜZERİNDE CEZA KESİLDİ"

Koronavirüs vakalarına ilişkin açıklamalarda bulunan Vali Gül, "Koronavirüs Salgınına karşı uyarılarımızı yapıyoruz. Bu noktada elimizdeki güç idari yaptırım. Gaziantep, tedbirleri en sıkı tutan yerlerden bir tanesidir. Son iki gün içerisinde yaptığımız işlem 6 binin üzerinde bulunuyor. Türkiye genelinde yapılan idari yaptırımın 4'te 1'i Gaziantep'te yapılıyor. Bana göre idari yaptırımdan ziyade, dışarıya çıkışların azalması gerekiyor. Sokağa Çıkma Yasağının hemen ardından insanların sokaklara dökülmemesi gerekiyor. İşi olmayanlar sokağa çıkmamalı, insanlar birbirlerine yaklaşmamalı. İnsanlar birbirlerine yaklaştığı sürece bu hastalıktan kurtulma ihtimalimiz yok. Sağlık Bakanımız tarafından bu konu dile getiriliyor. Bunu polisiye tedbirlerle önleme şansımız yok. İnsanların kendilerini ve çocuklarını sokaktan çekmesinde fayda var.

150'DEN FAZLA HASTA İYİLEŞTİ

Açıklamalarını sürdüren Vali Gül, "Eczaneler aracılığıyla şu ana kadar 2 milyon 400 bin maske dağıtıldı. Kurumlar maske dağıtılıyor. Bunların hiçbiri vatandaşları bu hastalıktan korumaz. Sokağa çıktığınız müddetçe risk altındasınız.Rakamlarımız Sağlık Bakanımız tarafından açıklanıyor. İslahiye'deki bin 500 tarım işçisi, hasta oldukları için değil başka illerden geldikleri için karantina altına alındı. 14 gün boyunca şehre giriş çıkış yapmaları engellendi. Orada hasta oldukları algısı oluşmasın. Hastalarımız, vefatlarımız oluyor. Gaziantep'te bir tane dahi hasta varsa hiç kimsenin rahat olmaması gerekiyor. Kendimizde dahil herkese potansiyel taşıyıcı olarak bakmamız gerekiyor.

Gaziantep'te de yükseliş hızı düşmekle beraber vaka sayısı Türkiye genelinde olduğu gibi artıyor. İyileşen hasta sayımız şu anda 150'nin üzerinde. Her gün iyileşen hastalarımız var" ifadelerine yer verdi.

S.ÖZTÜRK

**

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.