Hava Durumu

“Sanayimizi birlikte gezelim”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla Gaziantep 5.OSB’de 300 fabrikanın resmi açılışı gerçekleştirildi. Söz konusu açılış, sehven yapılan bir yanlışlık nedeniyle Türkiye gündemine oturdu. Olayın ardından kent protokolü ve basın mensuplarının katılımıyla 5.OSB’de gezi düzenlendi. Burada açıklamalarda bulunan Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, tüm siyasi partilerin genel başkanlarını, grup başkan vekillerini, ekonomi kurmaylarını Gaziantep’e davet etti.

Haber Giriş Tarihi: 29.09.2020 18:16
Haber Güncellenme Tarihi: 29.09.2020 19:16
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
“Sanayimizi birlikte gezelim”

Geçtiğimiz hafta sonu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla 300 fabrikanın açılışı yapıldı. Söz konusu açılış tartışmalara neden olurken Gaziantep Valisi Davut Gül, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, OSB Başkanı Cengiz Şimşek, GTO Başkanı Tuncay Yıldırım, GSO Başkanı Adnan Ünverdi ve basın mensuplarının katılımıyla Gaziantep 5.OSB’de gezi düzenlendi.

Gezinin ardından açıklamalarda bulunan Gaziantep Valisi Davut Gül, Türkiye’de tartışma konusu olan fabrika açılışlarını değerlendirdi. Vali Gül, “Bilindiği üzere Sayın Cumhurbaşkanımız Gaziantep’e geldi, Teknofest etkinlerine katıldı. Aynı zamanda 300 fabrikanın toplu resmi açılışı gerçekleştirildi. Kamuoyunda ve sosyal medyada konuşuluyor. Bunu hep birlikte gezip sizlere göstermek istedik. Bu eleştirilerin hiçbirinde bir art niyet aramıyorum. İki yılda 300 fabrikanın üretime geçmesi imkansız gibi görünüyor. İşte bu noktada Gaziantep’in farkı ortaya çıkıyor. Gaziantep üreten bir şehir, 300 fabrikanın çok kısa bir sürece faaliyete geçtiğini gördük. Bunun da temelinde Gaziantepli müteşebbislerin girişimci olması, cesaretli olmaları, ticari anlamda potansiyelleri olması ve Türkiye’deki olumu yatırım ikliminin olmasıdır. Fırat Kalkanı’ndan önce Gaziantep’e füzeler düşüyordu. Operasyonla birlikte huzur geldi.

“ÜRETİM KENTİYİZ”

“İnsanların kafasında şunun olduğunu görüyoruz. Firmaların isimlerine bakılarak, internetten araştırma yapılıyor. Eski dönemde kurulan firmaların açılışı yapıldı gibi görülüyor. Sizlerle birlikte gezdik, biz 300 yeni tesis açtık. Bunların arasında eski firmalarda var. İnsanlar işlerini büyüterek gidiyorlar. Tüm OSB’ler yan yana. OSB’de eczane ve lokantanın açıldığı söylendi. Gastonomi ile beraber kentin ürünlerin çok fazla talep oldu. Bu talep kendi sanayisini üretti. Hazır dondurulmuş gıda olarak ihraç ediliyor. 100 milyon TL cirosu olan bir şirketten bahsediyoruz. Eczacı olarak bahsedilen firmada çocuk bezi üretiliyor. 300 fabrika içerisinde bir fabrikanın adı yanlış yazıldı, bir fabrikanın ise daha önce Adalet ve İçişleri Bakanlarımızın katılımıyla açılışı yapıldı. Fabrika yeni makineler alarak kapasite artırdı. Yatırım yapması ve üretimidir.”

“FABRİKA AÇAMAMA GİBİ BİR DERDİMİZ YOK”

Sözlerini sürdüren Vali Gül, “İlçelerimizde henüz açılışı yapılmayan, ruhsatını almayan fabrikalar var. Gaziantep’in fabrika açamama gibi bir derdi yok. Gaziantep bir üretim şehri, istihdam şehri. Üretimi de sanayicilerimiz yapıyor. Aynı sanayicimizin birden fazla fabrikaları var. 2019 yılına oranlar yüzde 14 oranında daha fazla enerji kullanmışız. Gaziantep’te son 4 yılda, 70 bin sigortalı artışı var. Pandemiden dolayı hizmet sektörünün azaldığını görüyoruz. Buna rağmen 45 bini Organize Sanayi Bölgesi olmak üzere 70 bin istihdamın oluştuğunu görüyoruz. Pandeminin negatif etkisini ortadan kaldırdığımızda imalat sektöründe 100 bin üzerinde artı bir istihdam olduğunu görüyoruz” diye konuştu.

“GÜNEŞ BALÇIKLA SIVANMAZ”

Toplantıda açıklamalarda bulunan Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, “Gaziantep, aş üreten, iş üreten, istihdam üreten, ihracat üreten bir şehir. Bu kentin Büyükşehir Belediye Başkanı olmaktan ve sanayicileriyle birlikte çalışmaktan dolayı iftihar ediyorum. Pandemi nedeniyle dünya dururken, Gaziantep koştu. Gaziantep’in sanayici ruhunu bilmeleri gerekiyor. Güneş balçıkla sıvanmaz. Eğer bu konuda bir endişe varsa, Ankara’da masa başında oturup yorum yapanları, Gaziantep’e davet ediyorum. Gelsinler, buradaki istihdamı, sanayicilerimizin nasıl iş yaptığını görsünler. Allah’ın izniyle Sayın Cumhurbaşkanımızın geçen hafta açmış olduğu 300 fabrikaya ek olarak 300 fabrika daha nasıl açarız konusunda çalıştığımızı görsünler. Bu şehirde eski çağlardan gelen sanayi ve üretim alt yapısı var. Bugün 140 ülkeye sağlık seti gönderdiysek, bu Gaziantepli sanayicilerin yaptığı yatırımlardan dolayıdır. Gıdaya dayalı sektör ve ambalaj sektörü, Türkiye üretiminin kapasitesinin 2-3 katı büyüdü. İşçi servislerinin camlarında ‘işçi aranıyor’ yazılarını görüyoruz. Biz bu aşkla, bu heyecanla büyümeye devam edeceğiz.”

“SANAYİMİZİ BİRLİKTE GEZELİM”

Sözlerini sürdüren Şahin, “Sayın Valimizin önderliğinde Gaziantep Organizeyi merkeze aldık. Onlar bu şehrin en büyük üreticisidir, nimetidir. İki yılda Düzbağ gibi Türkiye’nin en büyük projelerinden bir tanesini yaptık. Şehir rahatlasın diye Kuzeyşehir’İn inşa ettik. OSB-KÜSGET arasında 1 yıl sonra tamamlanmak üzere Gaziray hattını tamamlıyoruz. Günde 100 bin kişi taşıyacağız. Sanayicilerimizin emrindeyiz, Sayın Cumhurbaşkanımızın önderliğinde yatırım ortamımızı iyileştirerek her yıl yeni fabrikalar yapacağız. Bundan rahatsızlık duyuluyorsa onları rahatsız etmeye devam edeceğiz. ‘Fabrikalar kapandı’ denildiği zaman mutlu olan anlayışa karşı en büyük ekip burası. OSB ve Odalarımız güçlü şekilde çalışıyor, sanayicilerin önünü açıyor. Sayın Valimiz, sanayimizin büyümesi konusunda bize çok büyük destek veriyor. Ankara, arkamızda. Gaziantep ve kardeşlik modeli çalışmaya devam ediyor. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı olarak Sayın Kemal Kılıçdaroğlu başta olmak üzere tüm siyasi partileri genel başkanlarını, grup başkanvekilleri, ekonomi kurmaylarını Gaziantep’e davet ediyoruz. Gelsinler birlikte sanayimizi gezelim. Gaziantep’in farkını ortaya koyalım” dedi.

“GAZİANTEP DAHA REKABETÇİ BİR ŞEHİR OLACAK”

Toplantıda konuşan GSO Başkanı Adnan Ünverdi, “Gaziantep’i çekemiyorlar, başarısını gölgelemeye çalışıyorlar. Hep birlikte alanda dolaştık ve birlikte gördük ki Gaziantep Sanayisinin gücü ortada. Bizler bu kentin Valisi, Belediye Başkanları, Oda Başkanları olarak sanayimizi nasıl daha rekabetçi yapabiliriz noktasında çalışıyoruz. Yakın zamanda açılışını gerçekleştireceğimiz model fabrika ile Gaziantep’i daha rekabetçi hale getireceğiz. Zaten Gaziantep, dünyanın en rekabetçi şehirleri arasında yer alıyor. Birçok noktada derecelerimiz var, biz bunları daha da yukarılara taşıyacağız. Türkiye ortalamasının 2-3 katı büyüyen bir Gaziantep’i hep birlikte göreceğiz. Başarımızın devamı gelecek. Sanayicilerimiz ile birlikte Gaziantep’i çok daha yukarılara taşıyacağız” diye konuştu.

“GAZİANTEP SANAYİCİSİ, SİYASETİN DIŞINDADIR”

Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Başkanı Tuncay Yıldırım, “Birkaç gündür gündemi meşgul eden konu 300 fabrika. Bugün de hep beraber gezdik gördük. 300 fabrika burada var mı var. Birkaç isim yanlış yazıldı diye buna takılmamak gerekiyor. Biz oda başkanları olarak burada neden bulunuyoruz. Bu 300 firma odalarımızın üyesi. Sanayicimizin önündeki taşların temizlenmesi için çaba sarf ediyoruz. Matematik hayatta şaşmaz. Elektrik rakamlarına bakıldığında, istihdam rakamlarına bakıldığında, istihdam rakamlarına bakıldığında zaten bu artış çok rahat görülmektedir. Art niyet aramıyoruz ancak biz yine söylüyoruz Gaziantep sanayicisi siyasetin dışında üretimini yapar. Yanı başında savaş varken istihdam sağlayan işadamı işine bakar. Türkiye için üretmeye devam edeceğiz. Geri kalan şeyler bizim dışımızda. Biz işimize bakacağız” şeklinde konuştu.

A.DUMAN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.