Hava Durumu

“Salgınla mücadelede sınıfta kaldık”

CHP Gaziantep Milletvekili Bayram Yılmazkaya, Covid-19 Salgınıyla mücadelede sınıfta kalındığını söyledi. Vaka sayılarının her geçen gün arttığını kaydeden Yılmazkaya, Gaziantep’te günlük vaka sayısının 250 olduğunu, 1 Haziran tarihinde başlayan Normalleşme Süreci için erken davranıldığının altını çizdi.

Haber Giriş Tarihi: 07.08.2020 17:50
Haber Güncellenme Tarihi: 07.08.2020 18:50
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
“Salgınla mücadelede sınıfta kaldık”

CHP Gaziantep Milletvekili Bayram Yılmazkaya, Covid-19 Salgınıyla mücadelede sınıfta kalındığını söyledi. Vaka sayılarının her geçen gün arttığını kaydeden Yılmazkaya, Gaziantep’te günlük vaka sayısının 250 olduğunu, 1 Haziran tarihinde başlayan Normalleşme Süreci için erken davranıldığının altını çizdi.

CHP Gaziantep Milletvekili Bayram Yılmazkaya, Koronavirüs Salgını ile mücadeleye ilişkin gazetemizde açıklamalarda bulundu.

Yılmazkaya, “Covid-19 Salgını ile mücadele konusunda aylardan bu yana tüm mecralarda görüşlerimizi anlatıyoruz. 1 Haziran tarihinde başlayan Yeni Normalleşme Süreci ile birlikte vaka sayılarının arttığını görüyoruz. Vaka sayılarının en fazla artış gösterdiği illerden bir tanesi ne yazık ki kentimiz oldu. Ekonomik, sosyal ve toplumsal nedenlerle Normalleşme Süreci’ne erken geçildi. Covid-19 Salgınına ilişkin ortaya konulan rakamlara rağmen erken bir dönemde Normalleşme başladı. Bilindiği üzere Avrupa’da salgın bizden çok önce görülmeye başlandı. Avrupa ülkelerinde, vaka sayıları 100’lü sayılara indiğinde ve ölüm oranları belirli bir seviyeye ulaştığında Normalleşme Sürecine geçiş yaptılar. Ülkemizde Normalleşme Süreci’ne geçiş yapılırken, Avrupa’da bizle aynı dönemde ve bizden sonra Normalleşme Süreci’ne geçildi. Türkiye Salgına çok kötü şartlarda yakalandı. Salgın ile mücadele ne yazık ki istenilen düzeyde yönetilmiyor. Ülkemizin zor durumda olduğu bir dönemde salgının ortaya çıkması, süreci etkiledi.”

“SALGIN KONTROLSÜZ NOKTAYA ULAŞTI”

Toplumun yaşam tarzının değişmesi gerektiğini belirten Yılmazkaya, “Ülkemizin toplumsal yapısı salgın ile mücadeleye uygun değil. Toplumsal ilişkilerin yoğun olduğu, sosyal ilişkilerin üst seviyelerde olduğu toplumumuzda, insanlar birbirlerinin sevinçlerini ve üzüntülerini hep bir arada yaşıyorlar. Avrupa’da bu durum çok fazla yok. Ülkemizde özellikle kentimizde bu durum daha fazla. Organize Sanayi Bölgelerinin yoğun şekilde çalışmaya başlaması, insani ilişkilerin güçlü olması, kültürel yapımız salgının yayılımında etkili oldu. Şehirlerarası yolculukların da açılaması ile Gaziantep’te durum daha da kontrolsüz noktaya ulaştı.”

“NORMALLEŞME ERKEN BAŞLADI”

Salgın ile mücadelede Gaziantep Valiliği başta olmak üzere tüm kurum ve kuruluşların ellerinden gelen en iyi mücadeleyi sergilediklerini söyleyen Yılmazkaya, “Normalleşmeye erken geçilmesi, kültürel yapımız ve kentimizin Sanayi Bölgesi olması salgının ağır seyretmesine neden oldu.”

“YASAKLAR YENİDEN GÜNDEME GELMELİ”

Yasakların yeniden gündeme gelmesi gerektiğini belirten Yılmazkaya, “Bu durumda yasakların tamamının olmasa da bir kısmının yeniden Gaziantep Bölgesi’nde uygulanmaya başlanmalı. Gaziantep’e giriş-çıkışlar noktasında denetimler artırılmalı. İller arası yolculuklarda hem bizlerin başka illere hem de başka illerden bize bulaşma riski var. Çanakkale ilimize uçak seferleri düzenleniyor. Çanakkale ilimiz yaş ortalamasının en yüksek olduğu illerden bir tanesi. Bizim ve Çanakkale vekillerimizin uyarılarına rağmen seferler devam ediyor. Çocuklar gizli taşıyıcıdır ve bu çocuklar Çanakkale’ye gönderiliyor. Bu anlamda ulaşım konusunda sadeleşmeye gidilmeli. 65 yaş ve üzeri yaştaki vatandaşlarımızın evlerden çıkışlarını sınırlamalıyız. Toplu taşıma araçlarında yoğunluklar azaltılmalı.”

“POZTİF VAKALAR SOKAKLARDA DOLAŞIYOR”

Covid-19 pozitif olan hastaların sosyal hayattan izolasyonu konusunda sorunlar yaşandığını söyleyen Yılmazkaya, “Bir diğer konu ise Covid-19 teşhisi konulan hastaları yerlerinde tutamıyoruz. Hastanelerde tedavi olması gereken kimi hastalar evlerine gönderiliyor. Ancak kimi kişiler kendilerini izole etmeyi başaramıyor, teşhise rağmen sokaklara çıkıyorlar. Bu kişilerin hastanelerde, yurtlarda izole edilmeleri gerekiyor. Pozitif vaka olan kişilerin gözetim altında tutulması gerekiyor. Bu noktada Sahra Hastanesi’nin gündeme alınması gerekiyor.”

“TOPLUMDA REHAVET ORTAYA ÇIKTI”

Vatandaşların bilinçlendirilmesi gerektiğini belirten Yılmazkaya, “Halkımız, bir salgın yokmuş gibi hareket ediyorlar. Hastalığın neden olduğu can kaybı, ağır hastalık durumu dikkate alınmıyor. Covid-19’a karşı alınan tedbirlerin de kaldırılması ile birlikte toplumda bir rehavet ortaya çıktı. Normalleşme ile dikkat edilmesi gereken hususlar dahi topluma iyi bir şekilde anlatılamadı. Tedbirlerin kaldırılmasının nedenleri iyi şekilde anlatılamayınca insanlar, salgının etkisini yitirdiğini, sona erdiğini düşünmeye başladı.”

“SALGINLA MÜCADELE EDİLEMİYOR”

Türkiye’de ve Gaziantep’te vaka sayılarının yüksek olduğunu kaydeden Yılmazkaya, “Ülkemizde ve kentimizde Pozitif vaka sayıları az değil. Gaziantep’te günlük 250 civarında vaka, 6 civarında ölüm var.  Covid-19 vakalarında yalnızca Gaziantep değil, Türkiye kötü durumda. Günlük vaka sayılarının açıklanan rakamlar kadar olmadığını sahada tarafımıza gelen bilgilerle görüyoruz. Yalnızda İstanbul’da günlük 900 vaka olduğu ifade ediliyor. Ankara’da 800’ün üzerinde olduğu ifade ediliyor. Gaziantep’te günlük vaka oranı 250 civarında bulunuyor. Ne yazık ki bu bakış açısı ve planlama ile Koronavirüs Salgınıyla mücadele edilemiyor.

Türkiye’de Koronavirüs ile mücadele edilemediğini gösteren önemli göstergelerden bir tanesi Gaziantep oluyor. Benim önerim Gaziantep özelinde yasaklar gelmesi, halka yönelik bilinçlendirme çalışmaları yapılması, vaka sayılarının şeffaf bir şekilde kamuoyu ile paylaşılması, iller bazında Bilim Kurulları oluşturulması gerekiyor. “

“HASTANELERDE YER BULUNAMIYOR”

Sözlerini sürdüren Yılmazkaya, “Gaziantep’te İl Pandemi Kurulu’nun daha etkin hale gelmesi gerekiyor. Gaziantep-Kilis Tabip Odası’nın bir dönem kabul edilmediği Kurulun çalışmaları genişletilmeli. Tabip Odası Başkanı, kısa süre önce İl Pandemi Kurulu’na dahil edildi. Gerçekten üzüntü verici bir durum. İlimizin içinde bulunduğu duruma kahroluyorum. İnsanlarımız hastanelerde yer bulamıyor, acil servislerde, sedyelerde yatıyorlar. Bana ulaşan vatandaşlarımıza hastanelerde yer bulmakta güçlük çekiyorum.”

“SAHRA HASTANELERİ PLANLANMALI”

Sahra Hastanesi konusunun gündeme alınması gerektiğini belirten Yılmazkaya, “Şu anda yoğun bakımlarda tedavi görmesi gereken hastalar için yatak bulamıyoruz. Özel hastanelerde dahil olmak üzere tüm yoğun bakımlar dolu. Pozitif vaka olan insanların en kısa süre içerisinde izole edilmeleri gerekiyor. Kentte ikamet eden pozitif vaka olan hastaların izolasyonunun sağlanması için bin yataklı ya da 2 bin yataklı Sahra Hastaneleri planlanmalı. Biz bunlar yapmadığımız takdirde salgının önüne geçemeyiz.”

OKULLARIN AÇILMASI GÜNDEMDE AMA…

Okulların açılmasının mümkün olmadığını kaydeden Yılmazkaya, “Vaka artışının devam ettiği böylesi bir dönemde okulların açılması doğru değil.”

“VAKA SAYILARI HERGÜN ARTIYOR”

Meclis kürsüsünde konuşmalar gerçekleştirdiğini kaydeden Yılmazkaya, “TBMM’de Gaziantep’in durumunu anlattım. Kentimizin Wuhan olma yolunda ilerlediğini, yapılan yanlış işlemleri ve alınması gereken önlemleri yaklaşık bir ay önce anlattım. Baktığımızda kentin durumunun daha da kötüleştiğini, yaptığım uyarıların birer birer yaşandığını gördüm. Salgına karşı yapmış olduğum öneriler dikkate alınmış olsaydı belki de bu duruma gelmeyecektik. Gaziantep, nüfus bakımından en fazla pozitif vakaya sahip olan ili konumunda. Çember daralıyor, vaka sayıları her geçen gün artıyor.”

“SAĞLIK ÇALIŞANLARINDA TÜKENMİŞLİK SENDROMU BAŞLADI”

Sağlık çalışanlarının durumunu anlatan Yılmazkaya, “Sağlık çalışanlarımız, sürecin en başından bu yana canla başla çalışıyorlar. Aylardır evlerine gidemiyorlar, her gün yeni gelen hastalarla ilgilenmek için gayret ediyorlar. Hiçbir sağlık çalışanı, insanların hasta olmasını istemez. Sağlık Çalışanlarında artık tükenmişlik sendromu başlamış durumda. Hastalarına bakamaz hale geldiler” ifadelerini kullandı.

A.DUMAN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.