Hava Durumu

“Salgın riskini sıfırlayacağız”

Yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) mücadele kapsamında, Gaziantep Büyükşehir Belediyesinin toplu taşımadaki "Gaziantep Kart" ile Sağlık Bakanlığının "Hayat Eve Sığar (HES)" uygulamalarının entegre hale getirilmesi amacıyla protokol imzalandı. Protokol ile Covid-19 hastası ve temaslısı olan kişiler, toplu taşıma araçlarını kullanamayacak. Covid-19 hastalarının takibi yapılacak.

Haber Giriş Tarihi: 25.09.2020 16:44
Haber Güncellenme Tarihi: 25.09.2020 17:44
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
“Salgın riskini sıfırlayacağız”

Covid-19 Salgını ile mücadelede Büyükşehir Belediyesi önemli bir adım attı. Gaziantep Büyükşehir Belediyesinin toplu taşımadaki "Gaziantep Kart" ile Sağlık Bakanlığının "Hayat Eve Sığar (HES)" uygulamalarının entegre hale getirilmesi amacıyla protokol imzalandı. Protokole ilişkin Gaziantep Valiliğinde bir basın toplantısı düzenlendi.

 “KARANTİNADA OLMASI GEREKEN KİŞİLER ARAÇLARA BİNEMEYECEK”

Gaziantep Kart uygulamasının kullanıldığını ifade eden Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, “Cumhurbaşkanımız liderliğinde Akıllı şehir himayesine alınmıştık. Bir sorunu teknolojik altyapı ile çözebiliyorsanız şehri akıllı hale getirmişsinizdir. Valimiz koordinasyonuyla bütün büyükşehirlerden pozitif ayrıştık. Özellikle filyasyon ve sıkı takip sayesinde vaka sayılarında Türkiye ortalamalarının altına indik. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi olarak alanda yerli yazılımı kullanacağız, bu küresel sorunu çözmek için çabalayacağız. Yaklaşık 4 yıl önce Türkiye’nin en iyi akıllı ulaşım altyapısını oluşturmuştuk. 600 bin kişi bu uygulamayı indirdi.”

“TOPLU TAŞIMADAKİ RİSKİ AZALTMAMIZ GEREKLİ”

“Şu anda en iyi çalışan akıllı ulaşım çalışmaları bizde” diyen Şahin, “Akıllı ulaşım altyapılarımız uygun olunca Valimizin talimatları ve takibiyle Sağlık Bakanlığı’nın HES kodunun buraya entegre edilmesi gerekiyordu. Geçen hafta Ankara’da bakanlığımız ile görüştük. Büyükşehirler arasında bu çalışmayı yapan ilk Gaziantep Büyükşehir Belediyesi oldu. Filyasyonda olması gereken, temaslıların, evde olması gerekenler toplu taşımaya binmek isterse sistem onu durduracak. Dolayısıyla toplu taşımada, maskeye, dezenfekteye dikkat ediyoruz.  Bir tane şüpheli veya temaslı, filyasyonda olması gereken kişi toplu taşımaya bindiği zaman bütün yolcuları şüpheli ve temaslı hale getirebiliyor. Buna müsaade edemeyiz. Bu protokol ile temaslıları durduracak sistemi oluşturuyoruz.

Toplu taşımdaki riski azaltmamız gerekiyor. Küresel sorunla ulusal bir mücadele yapmamız gerekirken, yerel olarak da bizim valiliğimiz başkanlığında bu koordinasyonu sağlamamız büyük bir başlangıç oldu. Yerli yazılım altyapımız bu büyük sorunu çözmede elimizi kuvvetlendirecek” dedi.

 “SALGIN RİSKİNİ SIFIRLAYACAĞIZ”

Uygulamaya ilişkin açıklamalarda bulunan Gaziantep Valisi Davut Gül, Covid-19 hastası ve temaslısı olan bazı kişilerin karantina kurallarını ihlal ederek dışarıya çıktıklarını ve toplu taşıma araçlarını kullandıklarını belirtti. Vali Gül, “Kentte yaklaşık 600 bin kişi Gaziantep Kart uygulamasını kullanıyor. Covid-19 hastası veya temaslısı olan kişilerin hepsine bu sistem yüklenecek. Karantinadaki vatandaşlarımızın kartı, toplu taşımada geçmeyecek. Başkasının kartını da kullanamayacak. Gaziantep'te toplu taşımada sadece kart geçiyor. Büyükşehir Belediyemizin Sağlık Bakanlığı ile yaptığı anlaşmaya göre, kişi bu programı yüklediğinde riski sıfırlamış olacağız” diye konuştu.

F.ÇENGEL

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.