Hava Durumu

Salgın karnemiz zayıf!

Gaziantep-Kilis Tabipler Odası Başkanı Doktor Ayşegül Ateş Tarla, Gaziantep’te etkisi artarak devam eden Koronavirüs (Covid-19) Salgınına ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu. Kentin durumunu anlatan Tarla, salgının başladığı ilk günden bu yana Gaziantep’te 300 hastanın yaşamını yitirdiğini, günlük vaka sayısının 300 ila 400 arasında olduğunu, 1500 kişinin hastanelerde Covid-19 tedavisi gördüğünü ve 20 bin civarında Covid-19 temaslısı kişi olduğunu söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 09.08.2020 16:55
Haber Güncellenme Tarihi: 09.08.2020 17:55
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
Salgın karnemiz zayıf!

Gaziantep, Koronavirüs (Covid-19) Salgınında vaka ve ağır hasta sayısının en fazla arttığı iller arasında yer alıyor. Kentte vaka sayılarının azaltılması, hastalığın yayılımının önlenmesi için alınan tedbirlere yeterince uyulmuyor. Gaziantep-Kilis Tabipler Odası Başkanı Dr. Ayşe Ateş Tarla, kentte sürdürülen Koronavirüs Salgınına ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu.

“HASTANELERDE YER KALMADI”

Gaziantep’in salgın karnesini açıklayan Tarla,  “Salgının başladığı ilk günden bu yana Gaziantep’te 300 hasta yaşamını yitirdi. Kentte günlük 300 civarında pozitif tanı konuluyor. Temmuz ayı itibariyle tüm yoğun bakım yatak servisleri dolu.  Gaziantep’te bulunan hastanelerde yatak kapasitesi altı bini geçmesine rağmen, hastanelerde yer kalmadı. Birçok hasta, öğrenci yurtlarında tedavi ediliyor, bunun yanında yatış için acilde bekletilen onlarca hasta bulunuyor. Temmuz ortasında Covid-19 hastalarının tedavisi için yoğun bakım kapasitesi yüzde 25’den, yüzde 50’ye çıkarıldı. Hastanelerde Covid hastası sayısının son olarak 1500 civarında olduğunu biliyoruz.”

SIĞINMACILAR ARASINDA HASTALIK ARTTI

Gaziantep’te yüzbinlerce Suriyeli Sığınmacı bulunduğunu kaydeden Tarla, “Haziran'da Suriyeli sığınmacılar arasında da hastalık oranı arttı. Yatan hastaların yüzde 25'inin Suriyeli sığınmacı olduğu tahmin ediliyor.”

“20 BİN TEMASLI VAR”

Aile Hekimlerinin durumlarına değinen Tarla, “Nisan ayında ortalama Covid-19 temaslı 10 kişiyi takip eden aile hekimleri, Temmuz'da 90 kişiyi takip etmeye başladı. Takip altındaki temaslıların Gaziantep genelindeki sayısı toplam 20 bini bulunuyor.”

TAKİBİ NASIL YAPILACAK?

Açıklamalarını sürdüren Tarla, “’20 bin temaslıyı takipte ciddi sorunlar yaşanırken, yeni algoritmada bir kısım hastaya evde ilaç tedavisi verileceği öngörülüyor. Peki bunun takibi nasıl olacak, kontrol için, yaptırım gücü için, güvenlik kuvvetleri mi kullanılacak?’’

SAĞLIK ÇALIŞANLARI COVİD-19’UN PENÇESİNDE…

Sözlerini sürdüren Tarla, Son 15 günde koronavirüs testleri pozitif çıkan sağlık çalışanlarının sayısının da arttığını söyledi. Sadece bir hastanede 100’e yakın sağlık çalışanının koronavirüs taşıdığının tespit edildiğini belirtti.

“İSTİFALAR ARTTI”

Beş aydan bu yana  yoğun bir tempoyla çalışan sağlık çalışanlarının yıprandığını belirten Tarla, “Psiko-sosyal destek ağı yok, kamu hastaneleri pandemi hastanesi gibi çalıştı, sağlıkta tam normalleşme olmadı, kamu hastanelerinde ek ödemeler yapılmıyor ve bu da ekonomik yıpranmaya neden oluyor. Bu yüzden istifalar çoğaldı, yer değiştirmek isteyenler çok arttı. Sağlık sisteminin her alanında bir tükenmişlik hali var ve bu atlatılmadan ikinci dalga ile sağlık sisteminin çökebilir” ifadelerini kullandı.

A.DUMAN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.