Hava Durumu

Sahtecilik önlenecek…

Alım-satım işlemlerinde sahteciliğin önlenmesi için Türkiye Noterler Birliği çalışma başlattı. Hayata geçirilmesi beklenen proje kapsamında alıcı ile satıcı arasındaki para transferlerinin elektronik ortamda güvenli şekilde yapılacak, sahtecilik önlenecek.

Haber Giriş Tarihi: 13.12.2019 18:50
Haber Güncellenme Tarihi: 13.12.2019 20:50
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
Sahtecilik önlenecek…

Alım-satım işlemlerinde sahteciliğin önlenmesi için Türkiye Noterler Birliği çalışma başlattı. Hayata geçirilmesi beklenen proje kapsamında alıcı ile satıcı arasındaki para transferlerinin elektronik ortamda güvenli şekilde yapılacak, sahtecilik önlenecek.

Son yıllarda alım-satım işlemlerinde yaşanan sahtecilik tartışma konusu olmuştu. Yaşanan sahtecilik olaylarının önlenmesi için Türkiye Noterler Birliği tarafından çalışma başlatıldı. Türkiye Noterler Birliği Başkanı Dursun Cin, “İki önemli projemiz var. Yıllardır vatandaşın talebi var, 'her yerde kredi kartı uygulaması var ancak noterliklerde neden yok' diye. Kredi kartı uygulamasına da bu yıl sonu itibarıyla geçmiş olacağız. Sahteciliklerin önlenmesi ile ilgili geçmişte ciddi çalışmalarımız olduğu gibi bundan sonra da yapacağımız çalışmalarımız var. Bunlardan birisi de para transferinin güvenli elektronik ortamda sağlanması. Bunu sağladığımızda da önemli bir faaliyeti hizmete sunmuş olacağız.”

“MAĞDURİYETLER YAŞANIYOR”

SMS uygulaması ile sahteciliklerin önlenmesinde ciddi bir yol aldıklarını sözlerine ekleyen Cin, “Bildiğiniz gibi örneğin bir araç satışı için insanlar büyük meblağları torbalarla yanlarında taşımak zorunda kalıyorlar. Noterliklerde para sayma, para teslim etme, sahte para çıkma ihtimalleri karşısında ciddi sıkıntılar oluyordu. Kişisel güvene dayalı 'sen imzayı at, ben parayı ödeyeceğim' deyip parayı ödemeden giden işlem taraflarından dolayı mağduriyetler yaşanmaktaydı. Bu tür bir uygulama ile o sakıncaların da ortadan kalkmasını sağlayacağız.”

NOTER İŞLEMİ BİTTİKTEN SONRA PARA HESABA AKTARILACAK

Güvenli transfer ile ilgili çalışan firmalar olduğunu belirten Cin, “Bu konuda çalışan BDDK denetimli firmalar var. Bu firmalar bize bilgi verecek, sisteme biz bunları tanımlayacağız. Örneğin alıcı satıcı bu yollu ödemeyi kabul ettiler. O firmanın sistemine girecekler, girdikleri anda o firma o miktar parayı bloke edecekler. O bloke ettikten sonra ne alıcının ne satıcının o paraya herhangi bir müdahalesi olmayacak. Noterde işlem bittikten sonra para bir diğer ilgilinin hesabına aktarılmış olacak. Güvenli elektronik ödeme sistemi ile bu tür sahtecilik ve dolandırıcılıkların önüne geçmiş olacağız. Yılbaşında bu uygulamaya da geçmiş olacağız” diye konuştu.

Y.ANKAY

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.