Hava Durumu

Sahte zirai ilaçlara dikkat!

Bahar sezonunun gelmesiyle birlikte çiftçiler, ürünlerini zararlı böceklerden ve hastalıklardan korumak için zirai ilaçlamalara başladı. Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Abdülkadir Deniz de çiftçileri sahte gübre ve zirai ilaç konusunda uyardı.

Haber Giriş Tarihi: 01.05.2020 18:40
Haber Güncellenme Tarihi: 01.05.2020 19:40
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
Sahte zirai ilaçlara dikkat!

Bahar sezonunun gelmesiyle birlikte çiftçiler, ürünlerini zararlı böceklerden ve hastalıklardan korumak için zirai ilaçlamalara başladı. Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Abdülkadir Deniz de çiftçileri sahte gübre ve zirai ilaç konusunda uyardı.

Sahte gübre ve zirai ilacın anlaşılmasının çok zor olduğunu dile getiren Ziraat Mühendisi Odası Gaziantep Şube Başkanı Abdulkadir Deniz, “Barkotlu olmayan ve piyasa fiyatlarının altında satılan gübre ve zirai ilaçların alınmaması gerekiyor. Çünkü bu tür gübre ve zirai ilaçların içerisinde ne olduğu ve neden yapıldığı bilinmediğinden ürünlere zarar verebilir. O nedenle çiftçilerimiz gübre ve zirai ilaçlarını güvendikleri bayilerden alsın” dedi.

“GÜVENİLİR YERLERDEN ALINMALI”

Bahar sezonunda gelmesiyle zirai ilaçların kullanımının yoğun olduğunu söyleyen Deniz, barkodu olmayan ve kırsal kesimlere araçlar ile getirilen zirai ilaçların alınmaması gerektiğini kaydederken, “Sahte ilaçların ambalajları, aslına uygun olarak yapıldığından çiftçilerimizin bunu tespit etmesi çok zor. Bu durumda çiftçilerimiz, güvendikleri ve bildikleri bayilerden gübre ve ilaçlarını almalılar. Eğer aldıkları ilaç ve gübreden şüpheleniyorlarsa İl ve İlçe Tarım Müdürlükleri’ne başvuruda bulunabilir. Ancak yine kendilerini tatmin edecek bir cevap alamazlarsa o zaman Ziraat Mühendisleri Odamıza başvuru yapıp yardım isteyebilirler” ifadelerini kullandı.

UCUZ İLAÇLARA DİKKAT

“Çiftçilerimiz ucuz diyerek aldıkları ilaçlardan zarar görebilirler. İlaç atıyorum, ancak faydasını göremiyorum diyen çiftçilerimiz olabilir. Çiftçilerimizin aldığı ilaçlardan fayda göremiyorsa bunun nedeni piyasada eskiyen, direnç kazanan ilaçların yanı sıra sahte veya tağşişli ilaçların bulunması ve kullanılmasıdır. Dolayısıyla çiftçilerimiz her zaman ve her konuda Ziraat Mühendisleri Odamızdan destek ve yardım isteyebilir. Biz de oda olarak her zaman çiftçilerimizin yanındayız ve kapımız 7 gün 24 saat kendilerine açıktır. Odamıza gelemiyorlarsa bile telefonla bile arayıp istedikleri konuda bilgi alabilirler.”

İLAÇLAMA YAPARKEN DİKKAT EDİLMELİ

“Zirai ilaçların alınmasının önemi kadar ne zaman atılacağı da önemlidir. Havaların sıcak olmaya başladığı şu zamanlarda ilaç akşam saatlerinde ya da akşam saatlerine yakın zamanda atılabilir. Çünkü sabah saatlerinden sonra veya sıcakta atılan ilaçlar faydadan çok zarar verecektir. Dolayısıyla ilaç atılırken, mümkün olduğunca serin havalar tercih edilmelidir” ifadelerine yer verildi.

M.TÜRKMEN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.