Hava Durumu

“Sağlıkta tasarruf olmaz!”

CHP Gaziantep Milletvekili Opr. Dr. Bayram Yılmazkaya, SGK'nın hastalara ödediği katkı payı miktarının azaltmasıyla ilgili Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un cevaplaması için TBMM Başkanlığına yazılı soru önergesi verdi.

Haber Giriş Tarihi: 20.01.2020 17:04
Haber Güncellenme Tarihi: 20.01.2020 19:04
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
“Sağlıkta tasarruf olmaz!”

 

CHP Gaziantep Milletvekili Opr. Dr. Bayram Yılmazkaya, SGK'nın hastalara ödediği katkı payı miktarının azaltmasıyla ilgili Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un cevaplaması için TBMM Başkanlığına yazılı soru önergesi verdi.

Yılmazkaya, 11.01.2020 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanan Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ’de hastalar için hayati önem taşıyan bazı solunum cihazlarının SUT ödemelerinin düşürülmesiyle hastaların yaşama haklarının ellerinden alındığını söyledi.

Parası olana sağlık hizmeti verilmesine yönelik eleştirilerde bulunana Yılmazkaya, Bakan Selçuk’a verdiği soru önergesinde, “ Sadece parası olan yaşar mantığı ile sosyal devlet ilkesine aykırı mı hareket edeceksiniz?” diye sordu.

İlaçların masraflarının çok ağır olduğunu belirten Yılmazkaya, “İtibardan tasarruf etmeyenlerin sağlıktan tasarrufa gitmesi birçok insanın canına mal olacaktır.  İlgili bakanlığı ve kurumları bu konuda uyarıyor derhal bu yanlıştan dönülmesi gerektiğinin altını çiziyorum” dedi.

Yılmazkaya konuyla ilgili Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt SELÇUK’a verdiği önergede şu soruların cevabını istedi;

“11.01.2020 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanan Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliğinde Değişiklik yapılarak SGK’nın tedavisi olmayan DMD hastası çocukların kullandığı solunum cihazlarına yaptığı katkı payını düşürmesinin gerekçesi nedir? Ülkemizde illere göre kaç DMD hastası bulunmakta? Bu hastaların kaçı özel, kaçı SGK üzerinden bu cihazları temin etmektedir? SGK’ya maliyeti nedir?

Nefes almakta güçlük çeken çocukların düzenli olarak kullanması gereken piyasa değeri 25 bin TL civarındaki BİPAP cihazının fiyatının artırılması ve SGK'nın hastalara ödediği miktarın azaltması sebebiyle büyük mağduriyetler yaşanmaktadır. Yaşam hakkı kutsaldır ve hastalar bu cihazlara ulaşamadığı zaman yaşam hakları ellerinden alınmış oluyor. Bu gerçekler ışığında solunum cihazlarını alamayan maddi imkânsızlıklar içindeki hastaları ölüme terk eden bu uygulamayı düzenleyecek misiniz? Yoksa sadece parası olan yaşar mantığı ile sosyal devlet ilkesine aykırı mı hareket edeceksiniz?”

HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.