Hava Durumu

Sağlıkta ilaç krizi…

Sağlık alanında ilaç krizi yeniden başladı. Şubat ayında ilaç fiyatlarına yapılması beklenen ilaç zammı nedeniyle ilaç firmalarının ilaç ithalinde kısıtlamaya gittiği, bu nedenle hastanelerde ve eczanelerde ilaç sıkıntısı yaşandığı ileri sürüldü.

Haber Giriş Tarihi: 23.12.2019 19:47
Haber Güncellenme Tarihi: 23.12.2019 21:47
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
Sağlıkta ilaç krizi…

 

Sağlık alanında ilaç krizi yeniden başladı. Şubat ayında ilaç fiyatlarına yapılması beklenen ilaç zammı nedeniyle ilaç firmalarının ilaç ithalinde kısıtlamaya gittiği, bu nedenle hastanelerde ve eczanelerde ilaç sıkıntısı yaşandığı ileri sürüldü.

Türkiye’nin en büyük kentlerinden olan Gaziantep, 2 milyonu aşkın nüfusu ve misafir ettiği 500 bin civarında mülteci nüfusu ile biliniyor. Kent genelinde artan nüfusun sağlık ihtiyaçlarını karşılamak üzere Şehir Hastanesi gibi sağlık yatırımları sürdürülürken, kış aylarının gelmesi ile birlikte hastanelere ve acil servislere yapılan başvurular da her geçen gün artıyor. Kent genlindeki hastanelerin acil servislerine her gün on binlerce vatandaşın akın etmesi nedeniyle yoğun sorunlarının yanı sıra hastanelerde ilaç sıkıntısı da baş gösteriyor.

FİRMALAR KISITLAMAYA GİTTİ

Gaziantep’te bulunan hastane ve eczanelerde ilaç sıkıntı yaşandığına dair iddia gündeme geldi. Ortaya atılan iddiaya göre, Şubat 2020 itibariyle ilaç fiyatlarına zam yapılacağını bu nedenle ilaç firmalarının ilaç ithal etmedikleri ifade edildi. Firmaların ilaç ithalatında kısıtlamaya gitmesi nedeniyle kent genelinde eczanelerde ve hastanelerde ilaç sıkıntısı yaşandığı, vatandaşların ihtiyaç duymuş oldukları ilaçlara yeterli oranda ulaşamadıkları ileri sürüldü.

ECZACILAR DURUMDAN ŞİKAYETÇİ       

Gazetemize ulaşan eczacılar, yaşanan durumun tepki çektiğini belirttiler. Eczacılar, “Geçtiğimiz Ekim ayında ilaç fiyatlarına, firmalar tarafından zam yapıldı. İlaç fiyatları ortalama 4 lira oranında arttı. Şubat ayında ilaç fiyatlarına yeniden zam yapılması bekleniyor. Bu nedenle ilaç firmaları, eczanelere yeterli oranda ilaç göndermiyorlar. Aynı sorunu geçtiğimiz aylarda ilaç fiyatlarına zam gelmeden önce de yaşadık. Şubat ayında da aynı durum söz konusu olacağı için çoğu ilaç piyasada bulunmuyor. Gaz damlası, bulantı ilaçları, grip ilaçları gibi ilaçlar piyasada bulunmuyor” ifadelerine yer verdiler.

HASTANELERDE YOĞUNLUK ARTTI

Kent genelinde hizmet veren kamu ve özel hastanelerde kışın gelmesi ile birlikte yoğunluk sıkıntısı yaşanıyor. Acil servislere kusma, ishal, rota virüsü, grip gibi rahatsızlıklarla başvuran hastaların sayısında bir hayli artış yaşandı. Acil servislerde bulunan yatakların az olduğu, vatandaşların farklı servislerde tedavi edildiği, zaman zaman ilaç sıkıntısı yaşandığı gelen bilgiler arasında yer aldı.

Öte yandan ilaç firmalarının tutumu nedeniyle ilaç sıkıntısının daha da artmasından ve krize dönüşmesinden endişe duyuluyor.

A.DUMAN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.