Hava Durumu

ReYard Projesi finalist oldu…

Türkiye’yi Fas’ta temsil edecek ReYard Projesi, finale kaldı. Ancak sponsor desteği bulamayan öğrenciler, yarışmaya gidememe durumuna geldi. Serbest Mimar Erden Güven, 21 Ağustos’ta yapılacak olan yarışmaya öğrencilerimiz gidemezse, Türkiye bu yarışmaya katılma hakkını tamamen kaybedecek. Öğrencilerimizin bu başarısına sahip çıkalım” diye konuştu.

Haber Giriş Tarihi: 23.06.2019 19:47
Haber Güncellenme Tarihi: 23.06.2019 20:47
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
ReYard Projesi finalist oldu…

Türkiye’yi Fas’ta temsil edecek ReYard Projesi, finale kaldı. Ancak sponsor desteği bulamayan öğrenciler, yarışmaya gidememe durumuna geldi. Serbest Mimar Erden Güven, 21 Ağustos’ta yapılacak olan yarışmaya öğrencilerimiz gidemezse, Türkiye bu yarışmaya katılma hakkını tamamen kaybedecek. Öğrencilerimizin bu başarısına sahip çıkalım” diye konuştu.

Solar Decathlon Afrika kapsamında Türkiye’yi Fas’ta temsil edecek ReYard Projesi, yarışmada finale kaldı. Projenin mentörleri arasında yer alan Serbest Mimar Erden Güven, İTÜ ve Yıldız Teknik Üniversitesi öğrencileri tarafından hazırlanan projenin büyük yarışmanın favorileri arasında olduğunu söyledi. Güven, “Yarışmada finale kalan projelerin inşa edilmesi gerekiyor. Bu nedenle konutun inşası için gerekli olan malzemelerin ve öğrencilerin Fas’a gitmesi gerekiyor, ancak bu konuda sponsor desteği bulamadık. 21 Ağustos’ta yapılacak olan yarışmaya öğrencilerimiz gidemezse, Türkiye bu yarışmaya katılma hakkını tamamen kaybedecek. Öğrencilerimizin bu başarısına sahip çıkalım” diye konuştu.

Bu yıl Fas’ta düzenlenen, onlarca üniversitenin katıldığı Solar Decathlon Afrika’da İstanbul Teknik ve Yıldız Teknik Üniversitesi öğrencilerinden oluşan ekibin hazırlamış olduğu ReYard Projesi, 20 üniversite ile birlikte finale kaldı. Finale kalan öğrencilerin 21 Ağustos’ta başlayacak olan yarışma için Fas’a gitmesi gerektiğini söyleyen Projenin mentörleri arasında yer alan Serbest Mimar Erden Güven, öğrenciler tarafından hazırlanmış olan projenin inşa edilmesi gerektiğini, öğrencilerin ve konutun inşası için gerekli olan malzemelerin Fas’a gönderilmesi için sponsor desteği bulamadıklarını söyledi.

“TÜM İNSANLIĞI İLGİLENDİRİYOR”

Güven, “Küresel Isınma son yıllarda iklim değişikliği değil, İklim Krizi olarak nitelendiriliyor. Son olarak Polonya’da yapılan Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi’nde de dünya için ısı artışı açısında biçilen ömür 12 olarak belirlendi. Eğer 12 içerisinde dünyanın ısısını 2 daha artırırsak, sıcaklıklar zirveye çıkacak. Bunun önlenmesi için iki yıl içerisinde Paris İklim Anlaşmasının şartlarına Çin, ABD ve Rusya’nın imza atması gerekiyor. Anlaşma sağlanmazsa bizleri büyük bir felaket bekliyor. Toplumsal olarak kimse bunun fakında değil, genel anlamda umursuz bir toplum haline geldik. Bu durum tüm insanlığı ilgilendiren bir meseledir.”

“YARIŞMADA FİNALE KALDIK”

ABD Enerji Bakanlığı tarafından üniversitelere arası ‘Sürdürülebilir Konut’ isimli yarışma düzenlendiğini söyleyen Güven, “ Bu yarışmanın amacı, gelişen iklim krizine karşı bir tavır. Yarışmada ‘Sürdürülebilir konut, enerji verimliliği nasıl olur?’ konuları ele alınıyor. Biz Yıldız Teknik ve İstanbul Teknik Üniversiteleri olarak iki dönemdir Çin ve Fas’ta yapılan yarışmalarda finalde kaldık. Bu yarışmada ben de mentör grubunda yer alıyorum. Fas’ta yapılan workshop’ta da favori olduğumuzu gördük. Yarışmaya katılan onlarca üniversite arasından 20 üniversite finalist olarak seçiliyor, yarışma kapsamında 20 tane subasman inşa ediliyor. Yarışma için 21 Ağustos’ta Fas’te bu evin inşasına başlamamız gerekiyor. Üç hafta içerisinde 90 metrekare, 5 nüfuslu bir aileye göre planlanan bir evi inşa edeceğiz.”

“BAKANLIKTAN NET BİR CEVAP ALAMADIK”

Yarışma süreci ile ilgili sorunlarla karşı karşıya kaldıklarını söyleyen Güven, “Yarışmada finalist olmamıza rağmen hiçbir sponsor desteği bulamıyoruz. Türkiye’nin etkin kuruluşları ile yarışmaya katılım gösteren ve finale kalan öğrencilerimize destek verilmesi konusunda destek istedik, ancak verilen yanıt olumsuz oldu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığını ziyaret ederek konuyu açtık. Yosundan elde edilen enerji ile ‘Alt Enerji’ adını verdiğimiz toprak panelli bir ev inşa edeceğiz. Bakanlıktan bu konuda net bir cevap alamadık. Ulusal Basında bu konuya duyarlı kimselere mailler attık. Ancak bir geri dönüş alamadık.”

“DUYARLI İŞ ADAMLARIMIZ VAR”

Kitlesel Fonlama yolunu tercih ettiklerini belirten Güven, “İTÜ ve Yıldız Teknik Üniversitesi öğrencilerinden oluşan ekip arkadaşlarımız ile Kitlesel Fonlama yolunu tercih ettik. Öğrencilerimiz kendi seslerini duyurarak, iki üniversiteden mezun olmuş olan kişilerden yardım alarak bu işi fonlayabilirler. Büyük holdinglere göre, daha küçük çaplı firmalar projeye inanılmaz şekilde destek verdiler. Aldağ Mekanik Firması, Fibro Beton ve Alligattor firmaları bizleri desteklediler. İş dünyasında böylesine duyarlı iş adamlarımız var.”

“DESTEK BULAMIYORUZ”

40 öğrenciden oluşan ekibin yarışma için Fas’a götürülmesi gerektiğini söyleyen Güven, “40 öğrencimizin yarışmaya katılım için 25 bin dolar uçak masrafı gerekiyor. Yarışmada inşa edilecek konutun yapımı için gerekli olan eşyaların Fas’a gönderilmesi gerekiyor. Bunu uçak kargo ile götürmemiz gerekebilir. Bu konuda destek almak için çalmadığımız kapı kalmadı, ulusal basının bu konuda duyarsız kalması bizleri üzüyor. Yarışma için hazırladığımız tüm ürünleri bu ayın sonunda Fas’a göndermemiz gerekiyor. 21 Ağustos’ta ise öğrencilerimizin orada bulunması ve inşaata başlamamız gerekiyor. Malzemelerimiz var ancak bu malzemeleri Fas’a gönderecek kargo paramız yok. Daha önce Çin’de yapılan yarışmada da ekibimiz finale kalmış ancak gerekli destek bulunamadığı için yarışmaya katılamamıştı. Bu kez de yarışmaya katılamazsak, Türkiye’den hiçbir üniversitenin bu yarışmaya katılımı kabul edilmeyecek ve bu hakkımızı kaybedeceğiz. Ülkemizin bu derece öneme sahip bir yarışmada temsil edilmesi için finale kalan öğrencilerimize gerekli olan desteğin yapılmasını bekliyoruz” şeklinde konuştu.

Röportaj: A.DUMAN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.