Hava Durumu

Plazma bağışında sınıfta kaldık

Gaziantep’te koronavirüs vakaları her geçen gün artıyor. Kent genelinde vaka sayılarının 2 bine ulaşırken, hastanelerde Covid-19 tedavisi gören hastalar için her gün sosyal medya hesaplarından immün plazma bağışı çağırısı yapılıyor. Yapılan çağrılara rağmen immün plazma bağışlarının istenilen seviyede olmadığı ifade ediliyor.

Haber Giriş Tarihi: 23.11.2020 17:22
Haber Güncellenme Tarihi: 23.11.2020 19:22
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
Plazma bağışında sınıfta kaldık

Gaziantep’te Koronavirüs Salgınının etkisi her geçen gün artıyor. Günlük vaka sayılarının 2 binlere ulaştığı kentte, hastanelerde yoğun bakım servislerinin tamamen dolduğu, hastaların yoğun bakımlarda yer bulmak için sıra bekledikleri ileri sürülüyor. Söz konusu durum kentin geldiği noktayı gözler önün sererken, Covid-19’a yakalanan hastalar için yapılan immün plazma arayışı da arttı.

 SOSYAL MEDYA PLAZMA DUYURULARI İLE DOLDU

Yakınları Covid-19’a yakalanan vatandaşlar, çareyi sosyal medyada buldu. İmmün plazma arayan vatandaşlar, yakınlarının tedavisi için acil mesajıyla duyuruda bulunuyorlar. Sosyal medya hesaplarından yapılan duyuruların çokluğu, ‘yeterli oranda immün plazma bağışı yapılmıyor mu?’ sorusunu gündeme taşıdı.

VALİ GÜL’DEN PLAZMA BAĞIŞI ÇAĞRISI

Gaziantep Valisi Davut Gül, Covid-19 hastalığı geçiren vatandaşların plazma bağışı noktasında hassas olması gerektiğini söyledi. Vali Gül, “İmmün plazma tedavisine ihtiyaç duyan çok sayıda Covid-19 hastası var. Bu hastalarımıza yardımcı olabilecek kişiler; daha önce hasta olup iyileşenlerdir. Şartları tutanlar lütfen yardımcı olsunlar. Tedavisi devam edenler de bu sıkıntıları unutmayıp iyileştiklerinde plazma versinler” ifadelerini kullandı.

Vali Gül tarafından yapılan çağrı, kentte immün plazma bağışı konusunda eksiklik olduğu yönündeki yorumları güçlendirdi.

“VERİ TABANI OLUŞTURULMALI”

Gaziantep Tüketici Hakları Derneği Başkanı Ecz. Bülent Yılmaz, hastaların çaresizce plazma aramasının yanlış olduğunu kaydetti. Yılmaz, “Hasta yakınlarını çaresizce plazma aramak zorunda bırakmak yerine, Sağlık Bakanlığı, neden bir plazma veri tabanı oluşturmuyor? Çok basit bir yazılımla "plazma veri tabanı" oluşturulmalıdır” dedi.

ÖLÜMLER ARTIYOR

Kentte vakaların yanında ölüm oranları da artıyor. 22 Kasım tarihinde Türkiye genelinde 139 ölüm yaşanırken, bu sayı Gaziantep’te 35 oldu. Diğer yandan kentte sadece Kasım ayı içerisinde koronavirüsten 451 kişi hayatını kaybettiği ileri sürüldü.

A.DUMAN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.