Hava Durumu

Pazarcılar belediyeyi protesto etti

Çağlayan Mahallesi’nde bulunan Pazar alanı, mahallenin afet bölgesi ilan edilmesi nedeniyle Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü kararı ile Şehitkamil Belediyesi tarafından kaldırıldı. Pazarın esnaflara herhangi bir bildirim yapılmadan kaldırılması Pazar esnafının tepkilerine neden olurken, Şehitkamil Semt Pazarcılar Derneği Başkanı Mehmet Karakuş ve pazarcı esnafı bir basın açıklaması düzenleyerek durumu protesto ettiler.

Haber Giriş Tarihi: 28.07.2019 19:30
Haber Güncellenme Tarihi: 28.07.2019 20:30
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
Pazarcılar belediyeyi protesto etti

Bostancı Mahallesi’nde bulunan Nevruz Kutlama alanında bir araya gelen pazarcı esnafı, Çağlayan Mahallesinde Şehitkamil Belediyesi’ni protesto ettiler. Basın açıklamasında bulunan Şehitkamil Semt Pazarcıları Derneği Başkanı Mehmet Karakuş, “Her Pazar günü Çağlayan Mahallesi’nde bize ayrılan alanda pazaryerimizi kuruyorduk. Pazar alanımız afet bölgesi olduğu gerekçe gösterilerek kaldırıldı. Geçtiğimiz gün Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ile görüştük. Ancak net bir cevap alamadık. Diğer yandan bölgede bulunan mahallelerimizde Pazar alanları bulunuyor. 60 esnaf için burada yerimiz var, sizlerin mağdur olmaması için gayret gösteriyoruz. Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu ile pazaryeri konusunda bir görüşmemiz oldu. İsteğimizi ilettik, burada zemin etüdü yapıldı. Çevre Bakanlığından olumlu bir cevap gelmesi halinde burasının bize tahsis edilmesini bekliyoruz. Mahalle sakinleri, mahalle muhtarları buraya Pazar yeri kurulması konusunda hem fikirler. Biz burada mücadelemizi kırıcı olarak değil, Belediyemizi incitecek şekilde yapmayacağız. Bizler ekmeğimizin peşindeyiz. Belediye Başkanımızın bize yaptığı yanlış, bizleri Ramazan Bayramı sonrasında herhangi bir uyarıda bulunmadan kaldırması oldu. Bizlere bir süre verilseydi, biz pazarları kaldırırdık” şeklinde konuştu.

AFET BÖLGESİ AMA ACİL TOPLANMA ALANI TABELASI VAR

Başkan Karakuş’un ardından esnaf Salih Akar, basın bildirisini okudu. Akar, “Şehitkamil İlçe sınırları içerisinde bulunan semt pazarımız alınan karar nedeniyle iki aydan bu yana kurdurulamamaktadır. Belediye Semt Pazarları Talimatnamesinde pazaryeri kaldırılırken, belediye encümeninden geçirilir, daha sonra karar belediye tarafından pazarcılara tebliğ edilir. Bizlere böyle bir yazı tebliğ edilmemiştir. Belediye Başkanı ile yapılan sözlü görüşmelerde Çevre ve Şehircilik Bakanlığının ve AFAD tarafından pazarın açılmaması yönünde yazı gönderildiği belirtildi. Dernek yönetimi olarak pazaryeri alanında evlerin, işyerlerinin ve taksi durağının olduğunu görüyoruz. Aynı zamanda bu alanda Acil Durum Toplanma alanı bulunduğunu ve dolmuş hattının bu bölgeden geçtiğini görüyoruz.”

KEYFİ UYGULAMA MI?

“Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, Fıstıklık Bölgesinde bir pazaryeri yaptırdıklarını bize bildirdi. Bizim dernek olarak yaptığımız araştırmalarda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve AFAD tarafından pazarın kurulmaması ile ilgili bir yazı olmadığını öğrendik. Yapılan Fıstıklık Pazarının temelinin yeni atıldığını, halka uzak, üzerinden ise yüksek gerilim hattının geçtiğini, küçük olduğu ve kaldırılan pazaryerine göre boyutunun üçte bir oranında olduğunu ve her üç kişiden ikisinin işsiz kalacağını görüyoruz. Pazarcı esnafımız iki aydan bu yana mağdur durumdalar, evlerine ekmek götüremiyor, borçlarını ödeyemiyor. Yaşanan bu mağduriyetimizin giderilmesi için başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere Büyükşehir Belediye Başkanımız Fatma Şahin ve yetkililerden yardım istiyoruz” ifadelerine yer verdi.

“GEÇİMİMİ NASIL SAĞLAYACAĞIM?”

Basın açıklamasının ardından gazetemize açıklamalarda bulunan esnaf Zeynel Kartal, içinde bulunduğu duruma isyan etti. Kartal, “Çağlayan Mahallesi’nde bulunan pazaryerinde yerim vardı, çalışıyordum. Pazaryerinin kapanması ile işsiz kaldım. Çok mağdur durumdayım, Pazar günleri burada çalışıyordum, tek gelir kaynağım burası idi. Şimdi çalışamıyorum, mağdur durumdayım. Geçimimi nasıl sağlayacağım? Evime ekmek götüremiyorum, borçlarımızı ödeyemiyoruz. Yetkililerden durumumuza çare bulmalarını istiyorum” şeklinde konuştu.

ESNAF TEPKİLİ

Pazarcı esnafının ise karara yönelik tepkisi sürüyor. Hiçbir bildirim yapılmadan pazaryerinden tahliye edildiklerini iddia eden esnaf, mağdur olduklarını söylediler. Esnaf, “Ramazan Bayramının ardından pazaryerinde pazarımızı kurmamıza izin verilmedi. Yaklaşık iki aydan bu yana çalışamıyoruz. Çağlayan Mahallesinde bulunan pazaryerinde 150 esnaf bulunuyordu. Her bir esnafın yanında en az üç kişi çalışıyor yani burada 450 insan ekmek yiyordu. Karar ile birlikte 450 insan evine ekmek götüremeyecek duruma geldi. Borçlarımızı ödeyemez hale geldik, toptancılar bizleri sıkıştırıyor. 450 insanın aileleri de hesap edildiğinde bin 500’e yakın insan mağdur edildi. Kurban Bayramına çok kısa bir süre kaldı ve bizler evlerimize ekmek dahi götüremeyecek durumdayız. Bizlere yer gösterilmesini istiyoruz” diye konuştular.

Çözüm bekleyen esnaf, olumlu sonuç alıncaya kadar eylemlerine devam edeceklerini belirtti.

A.DUMAN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.