Hava Durumu

“Pandemiyle mücadelede başarısız olduk”

CHP Gaziantep Milletvekili Opr. Dr. Bayram Yılmazkaya, Sağlık Bakanlığının 2021 yılı bütçe görüşmelerine katılara, pandemi süreci ve Gaziantep’te artan vaka oranları üzerine Bakanlığa önemli uyarılarda bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 19.11.2020 17:23
Haber Güncellenme Tarihi: 19.11.2020 19:23
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
“Pandemiyle mücadelede başarısız olduk”

Yılmazkaya, Bakan Fahrettin Koca’ya; “Gaziantep dâhil, şu anda acil gözlemde bile yer bulamayan, yoğun bakıma sıra bekleyen mağdur vatandaşlarımız var. Bunlara acil çözüm bulunmalı. Yeterli olmayan yoğun bakımdaki yatak sayıları mutlaka artırılmalı” dedi.

Covid Pandemisiyle Mücadelede Maalesef Başarısız Olduk

Plan Bütçe Komisyonunda, Sağlık Bakanlığının 2021 yılı bütçe görüşmelerinde söz alan Yılmazkaya yaptığı konuşmada şu ifadelere yer verdi;

“Sayın Bakan, kim ne derse desin, öyle ya da böyle, sebep kim veya ne ise bilmiyorum ama bu Covid pandemisiyle mücadelede maalesef başarısız olduk, istediğinizi söyleyin. Bu başarısızlığı doğrudan Sağlık Bakanlığına veya size bağlamak da istemiyorum ancak koordinatör olarak Sağlık Bakanlığı olduğu için sonuçta başarısızlık size bağlanıyor.

Bakın, ilim Gaziantep dâhil, şu anda acil gözlemde bile yer bulamayan, yoğun bakıma sıra bekleyen mağdur vatandaşlarımız var. Geceler dâhil mağdur insanlarımızın feryadı gittikçe artmaya devam ediyor, hastanelerde, yoğun bakımlarda yer bulamıyoruz. İnsanlarımız yakınlarıyla vedalaşamadan ölüme gidiyor. Pandemide toplumu sürü bağışıklığına yönlendirdiniz maalesef, iktidarın ekonomik çıkarları öncelendi, Covid önlemleri muhalefete uygulanırken iktidar mensuplarına iktidar toplantıları serbest oldu. İşin başı olarak, hiçbir uyarınız oldu mu acaba merak ediyorum ama eminim ki iç sesiniz "Bu nedir böyle?" diye sesleniyordur” dedi.

Atama Bekleyen Binlerce Sağlık Personeli Var

Yılmazkaya, “Savaş sadece ordular arasında olmaz, Covid'le mücadele bir savaştır, bu savaşın askerleriyse hekim arkadaşlarım, sağlık çalışanlarıdır, savaşın başkomutanı da sizsiniz. Bu savaşın öneminden dolayı keşke Bakanlık bütçenizi daha fazla artırabilseydiniz. İnanın çok silaha ihtiyacınız olacak, sınırlı insan ve maddi kaynakla bu savaşta işimiz çok zor. Keşke şehir hastaneleri için ödenen paralar hekimlerimize, çalışanımıza harcanabilseydi. Keşke grip aşıları olması gerektiği gibi, 10 milyon sayısında gelseydi, keşke o paralarla ihtiyacımız olan ilave personel istihdamı sağlanabilseydi ama neden olmadı, olmuyor anlamış değilim. Oysa o kadar çok ihtiyacımız var ki... Bekleyen diyaliz teknikerleri, bekleyen hemşireler, ATT mezunları, anestezi teknikerleri; hepsi atama bekliyor. Keşke gerekli personel alınıp hızlıca yoğun bakım ve genel bakım ilave eğitimi verilip Covid'e yakalanan vatandaşlarımıza rahat ve kaliteli bakım yapılabilseydi.”

Doktor Eksikliği Hat Safhada

Hem kamuda hem özel hastanelerde Covid'li hastalara bakım çok sıkıntılı. Gezip gördüğümüz kadarıyla insanlar yorgun, bıkkın. Serviste kapıdan içeri dahi girmeyen doktorlar ve hemşireler var. Doktor eksikliğinden yoğun bakımdaki entübe hastalarımıza cildiye doktorlarımız bakar hâle geldi maalesef. Özel hastanedeyse yardımcı personel ve hemşire bakımı daha da çok sıkıntılı. Yoğun bakımlara özetle tecrübesiz, yeni mezun insanları veriyorlar çünkü diğer personel kabul etmiyor. Bakın, özel hastanedeki Covid'li hastaların bakımı artık tamamen muamma hâline gelmiş. Ya, bu hastanelere hasta yatırmayalım ya da özel hastanede mortalite oranı çok yüksekse denetleyelim, engel olalım. Şu anda, yoğun bakımlar kamu hastanesindeki kalifiye ve deneyimli eleman fazlalığından dolayı idare edilmekte ama özel hastanelerin çoğu da sıkıntılı hâldedir, bundan da haberiniz olsun diyorum.”

Doktorların Performans Ödemeleri Yapılmıyor!

Eleştirilerine devam eden Yılmazkaya, “Maalesef tehlikeyi de öngöremediniz Sayın Bakan. Pandeminin sakin geçtiği iki-üç aylık dönemde gerekli altyapı ve bu önlemler alınmalıyken önlemler alınmadı. Örneğin, eski hastaneleri tekrar organize edip açabilirdik. Bakın, yoğun bakımdaki yatak sayımız mutlaka daha artırılmalıydı. Gerek kamu gerekse özel hastanelerin kapalı alanlarında yoğun bakım ve servis yatak sayısı artırımı mutlaka organize edilmeliydi. 2 milyona yakın sayıda gelen grip aşısı organizasyonu tam bir fiyasko oldu. Korkarım Covid aşısında da aynı sorun olacak. Aşıyla ilgili bir anlaşmanın alt zemini oluşturuldu mu doğrusu merak ediyorum.”

Birçok Doktor İstifa Ediyor!

Yılmazkaya, “Hekim arkadaşlar ve sağlık çalışanları bitti, tükendi, dayanamayıp istifa edenlerin sayısı eminim sizde vardır. Sadece Avcılar Devlet Hastanesinde 15'e yakın hekim istifa etmişti. Arkadaşlarımıza verdiğiniz performans ödemeleri maalesef yapılmıyor ya da düzenli yapılamıyor. Hekimlerimiz ve sağlık çalışanlarımız ölüm korkusunda. Artık geride kalanları düşünmeye başladılar. Gelin, Covid meslek hastalığı kanun teklifimize destek çıkın, hiç olmazsa bu çalışanlarımıza ilave manevi destek verelim. Özellikle sizi bu konuda daha hassas olmaya davet ediyorum bir hekim olarak” ifadelerini kullandı.

Halkımız Artık, Hastanelere Gitmeye Korkuyor

Pandemiden dolayı hastanelerden korkan vatandaşın kaygılarının giderilmesi gerektiğini vurgulayan Yılmazkaya, “Halkımız artık, hastanelere gitmeye korkuyor Sayın Bakan. Covid harici hastalığı olanlar ön yargıdan hastaneye gidemez oldu. Bu nedenle bölgede bazı hastaneleri "steril, pandemi hastasının olmadığı hastane" diye ilan etmemiz lazım. Çünkü artık, korkudan gitmeyenler insanlar evlerinde kalp krizi geçiriyor veya onkoloji hastası hâline gelip geciktiklerinden tedavileri uzuyor. Bu konuda hassas olmanızı diliyorum.

Danıştay Genel Kurulu tarafından emekli doktorların özel hastanede yaş sınırına bakılmaksızın çalışabilmesi imkânı düzenlendi, Danıştay 10. Dairesinde karar bekleniyor. Bakın, bu pandemiyle mücadelede özellikle yoğun bakımcı, göğüs hastalıkları, enfeksiyon, dahiliye uzmanı olan emekli arkadaşlarımız, 60 yaş altı, bu zor günlerde destek amaçlı çalışmak istiyorlar. Ancak düzenleme hâlen yapılmadı. Belki sayı çok değil ama az da olsa katkı sağlayacaktır. Bu sıkıntıyı kısa sürede düzenlemeniz gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Haber Merkezi

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.