Hava Durumu

“Pandemiye rağmen üretim arttı”

Gaziantep Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Karayılan, pandemi sürecinde gıda üretimi, israfı, güvenliği ve gıdaya erişim konularında açıklamalarda bulundu. Gaziantep’te üretim konusunda herhangi bir sorun olmadığını, üreticilerin üretmeye devam ettiklerini belirten Karayılan, “Pandemiye rağmen pek çok üründe rekolte rekorları kırıldı” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 18.10.2020 14:21
Haber Güncellenme Tarihi: 18.10.2020 15:21
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
“Pandemiye rağmen üretim arttı”

Covid-19 Pandemisi, dünya genelinde sağlık sorunlarının yanı sıra sosyal ve ekonomik hayatta da olumsuz sonuçlara neden oldu. Tarım ülkesi olarak nitelendirilen ülkemizde, üretim çalışmaları pandemiye rağmen sürdürüldü. Gaziantep üretimi, gıda güvenliği konularında gazetemize açıklamalarda bulunan Gaziantep Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Karayılan, kentte üretimin devam ettiğini söyledi.

TARIMSAL ÜRETİM ÖNEM ARZ EDİYOR

Açıklamalarda bulunan Karayılan, “Gıdaya erişim konusu COVİD-19 pandemi sürecinde küresel öncelikler listesinde zirveye çıkmıştır. Halihazırda dünyada 690 milyon insan açlık çekmektedir ve yaklaşık 2 milyar insanın güvenli, besleyici ve yeterli gıdaya düzenli erişimi bulunmamaktadır. Dünya nüfusunun gıda ihtiyacını karşılayabilmek için gıda üretiminin de mevcut miktara göre yüzde 60 oranında arttırılması gerekmektedir. Bunu yaparken doğaya zarar verilmeden, sürdürülebilir kaynaklarla tarımsal üretimin yapılması önem arz etmektedir” dedi.

PANDEMİYE RAĞMEN REKOLTE REKORLARI KIRILDI

Dünyadaki birçok ülkenin aksine ülkemizde pandemi sürecinde gıdaya erişim konusunda sıkıntı yaşanmadığına dikkat çeken Karayılan, “Üreticilerimiz tarlada, bağda, bahçede ahırda “Sen evde kal, biz senin için üretiyoruz” sloganıyla tarımsal üretime devam etmiştir. İl Müdürlüğümüz de üreticilerimizin ihtiyaç duyduğu her an elinden geldiğince yanında olma çabası içinde olmuştur. Hem üreticilerimiz hem de bizlerin katkılarıyla 2020 sezonunda, pandemiye rağmen ilimiz için bir çok üründe yıllar ortalamasına göre rekolte rekorları kırılmıştır. Dünyada gıdaya erişemeyen birçok dezavantajlı insan olmakla birlikte, gıda israfını henüz azaltamamış birçok ülke bulunmaktadır. Gıda israfına karşı dikkat çekmek amacıyla Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü ile Bakanlığımızca başlatılmış olan Gıdanı Koru projesi ile bu konuda farkındalık oluşturulmaya çalışılmaktadır. İl Müdürlüğümüzce bu konuda çok sayıda görsel materyal ve bilgi notları hazırlanarak hem dijital ortamlarda hem de billboardlarla vatandaşımıza ulaşılmaya çalışılmıştır.

SAHA ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR

Pandemi sürecinde gıda israfı, gıda güvenliği ve israfı konularına önemsediklerini söyleyen Karayılan, “Pandemi sürecinde İl Müdürlüğü olarak kırmızı çizgimiz gıda israfı, güvenilir gıda ve hijyen olmuştur. Bu konularda eğitim ve bilinçlendirme çalışmalarımızın yanı sıra sahada denetim ve kontrollerimizi de yoğun bir şekilde devam ettiriyoruz. Böylelikle gelecek nesillerimizi de daha yaşanabilir bir gelecek için güvence altına alıyoruz. Dünyanın açlıkla mücadele ettiği bu dönemlerde gıdaya ulaşımın dengeli ve eşit bir şekilde olmasını temenni ediyor ve tüm üretici ve tüketicilerimize Büyütün, Besleyin, Sürdürün” dedi.

“KADINLARIMIZ, ÜRETİMDE ÖNEMLİ ROL OYNUYOR”

Kadın çiftçilerin üretime katkı sağladıklarını söyleyen Karayılan, “Gerek dünyada, gerekse ülkemizde birçok alanda olduğu gibi tarımsal üretimde de kadınlar büyük rol oynamaktadır. Ülkemizde büyük çoğunluğu küçük işletmelerden oluşan aile tarımında erkeğin en büyük destekçisi kadınlardır. Dünya tarım işgücünün yüzde 40’ını kadınlar oluşturmakta; Türkiye’de ise bu oran yüzde 75’i bulmaktadır. Sanayi ve teknolojide yaşanan gelişmelerin yanı sıra ülkemiz bir tarım ülkesidir. Tarım, ülkemiz için nasıl önemli ve vazgeçilmez bir sektör ise; kadınlarımız da bu sektörün en önemli bileşenlerindendir” dedi.

“ÜRETİCİYE DESTEKLER SÜRÜYOR”

Sözlerini sürdüren Karayılan, “İlimiz açısından kadın çiftçilerin varlığı, girişimcilik ruhunun yüksek olması, gastronomi şehrine katkıları ve rolleri açısından değerlendirildiğinde emekleri azımsanmayacak kadar büyüktür. İl Müdürlüğümüz kadınların üretime katkılarının görünür kılınması, kadınlarımızın sosyal, kültürel ve ekonomik olarak gelişmesi adına kadın çiftçilerimizle yürütülen projelere özel önem vermektedir. İl Müdürlüğümüz her kesimin tarımsal üretimde etkin rol oynaması ve gıda ihtiyacının karşılanması konusunda üreticilerimize eğitimden sahaya kadar üretimin her aşamasında mesai kavramı gözetmeden destek olma çabasındadır. Kadın çiftçilerimiz üretimin gücü, kadın çiftçilerimiz kırsalın görünmeyen ama görünmesi gereken yüzüdür” diye konuştu.

Y.ANKAY

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.