Hava Durumu

“Pandemi en çok engellileri etkiledi”

Türkiye Sakatlar Derneği Gaziantep Şube Başkanı Hulusi Kalender, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde engelli bireylerin yaşadıkları sıkıntıları anlattı. Kalender, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nün artık sembolik bir gün haline geldiğini, pandemi sürecinden engelli bireylerin olumsuz etkilendiğini kaydetti.

Haber Giriş Tarihi: 03.12.2020 15:18
Haber Güncellenme Tarihi: 03.12.2020 17:18
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
“Pandemi en çok engellileri etkiledi”

3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde Koronavirüs Pandemisi nedeniyle etkinlikler gerçekleştirilemedi. Dünya Engelliler Günü’nde engelli bireylerin yaşadıkları sıkıntıları gazetemize anlatan  Türkiye Sakatlar Derneği Gaziantep Şube Başkanı Hulusi Kalender, engelli bireylerin yalnızca 3 Aralık Dünya Engellier Günü’nde hatırlanması değil, hayatın bir parçası olduğunun farkına varılması gerektiğini söyledi.

“ÜRETİM, İSTİHDAM VE SPORDAN UZAK KALDILAR”

Kalender, “Pandemi döneminden en çok engelli bireyler etkilendi. Pandemi nedeniyle evlerinden çıkamıyorlar, iş yerleri sürekli olarak izin veriliyor. Pandemi döneminde 65 yaş üstü vatandaşlar ve engelli bireylerin risk altında oldukları için üretim, istihdam ve sportif faaliyetlerden uzak kaldılar. Ampute Futbol ve Tekerlekli Basketbol ligleri, 2021 Ocak sonuna kadar ertelendi. Birkaç kez liglerin oynanması yönünde karar alındı ancak pandemi nedeniyle Bakanlık kararıyla ertelendi.”

“ENGELLİ BİREYLERİN DE AYNI TOPLUMDA YAŞADIĞI UNUTULMAMALI”

3 Aralık Dünya Engeliler Günü’nün sembolik bir gün halen geldiğini kaydeden Kalender, “Empati yapalım, sevgi her engeli aşar” gibi cümlelere gerek yok. Engelli bireylerin de aynı toplum içerisinde yaşadığının farkında olunması gerekiyor. Bugün Sayın Valimiz engelli sporcular ile bir toplantı gerçekleştirdi. Video konferans sistemi üzerinden yapılan toplantıda Sayın Valimize, bizim istediğimizin farkındalık olduğunu, yalnızca bir gün hatırlandıklarını, 364 günlük sürecin yeniden başlayacağını söyledim.”

“FARKLILIKLAR GÜZELLİKLERİMİZ OLMALI”

Dünyada artık herkesin engelli birey olduğunu söyleyen Kalender, “Dünyada herkes şu anda sağlık yönünden engelli. Sağlığını korumayan herkes şu anda ölümle burun buruna. Herkes artık şunun farkında, yalnızca bir bedensel engellilik değil, insanların hayatında her türlü engellilik var. Farklılıklar güzelliklerimiz olmalı. İnsanlar nasıl hak temelli haklarından yoksun kalıyorsa engelli bireyler daha fazla kalıyor. Hepimiz bu gemideyiz, hiç kimsenin hakları göz ardı edilmemeli. İstihdamda bir numarayız, 8 yıldır engelli bireylerin istihdamı için çalışıyoruz. Önemli olan bunu sürdürebilmektir” diye konuştu.

F.ÇENGEL

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.