Hava Durumu

Pahalı kent Gaziantep…

Gaziantep’te kafe ve restoran tarzı işletmelerde uygulanan fiyat tariflerindeki yüksek ücretler, kentte yaşayan vatandaşların tepkisini çekiyor. Kent genelinde odalar tarafından işletmelere verilen fiyat tarifelerine uyulmadığını belirten vatandaşlar, yüksek fiyatlara çözüm üretilmesi gerektiğini söylediler.

Haber Giriş Tarihi: 14.07.2019 19:25
Haber Güncellenme Tarihi: 14.07.2019 20:25
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
Pahalı kent Gaziantep…

Gaziantep’te kafe ve restoran tarzı işletmelerde uygulanan fiyat tariflerindeki yüksek ücretler, kentte yaşayan vatandaşların tepkisini çekiyor. Kent genelinde odalar tarafından işletmelere verilen fiyat tarifelerine uyulmadığını belirten vatandaşlar, yüksek fiyatlara çözüm üretilmesi gerektiğini söylediler.

UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na katılan Gaziantep, son yıllarda yüksek fiyatları ile adından söz ettiriyor. Kent genelinde Esnaf ve Sanatkarlar Odaları tarafından işletmelere verilen fiyat tariflerine uygun fiyat tarifeleri belirlenmezken, fiyat artışları da vatandaşların tepkisini çekiyor. Yaşam şartları gittikçe zorlaşan kentte esnafların uygulamış olduğu tarifeleri olumsuz karşılayan vatandaşlarımızın şikâyetlerini dinledik.

ESNAFLAR FAHİŞ FİYATLAR UYGULUYOR…

Emekli olan Emre Güzelhan, “ Gaziantep son 18 yıldan beri çok pahalı bir şehir oldu. Gastronomi şehri denilen kentimizde yaşam şartları çok pahalı ve zorlaştı. Sıradan vatandaşlarımızı ve işçi kesimini esnafların uygulamış olduğu fiyat tarifeleri çok etkiliyor. Asgari ücretle çalışan vatandaşlarımızın günde 20 liraya karınlarını doyuruyor buda ayda 600 lirayı bulmaktadır. Hem kira verip hem elektrik su faturalarıyla uğraşan işçi kesimi aileleriyle bir yerde oturup sosyal bir faaliyette bulunamıyorlar. Ben 4 kişilik bir aileyim ve emekliyim. Geçim sorunları yaşamakta olduğumuz bu günlerde vergiler, yüksek fiyatlar, zamlar geçimimi çok etkiliyor. Aylık giderlerimiz için bütçemi ayarlayamıyorum. Sadece kafe ve restoran tarzı işletmelerde uygulanan fiyat tarifeleri değil bunun üzerine market reyonlarındaki fiyatlardan da memnun değiliz. Asgari ücretle ailemi geçindiremiyorum. Kira, elektrik ve su faturaları, giyim, mutfak giderleri ve daha birçok gider buna eklenince sosyal faaliyetlerde bulunamıyoruz. Kentimizde ulaşım çok pahalı, toplu taşıma araçlarına, benzin ve mazota yapılan zamlar bizi etkiliyor. Gençlerimize gereken destek verilmediğinden dolayı çoğu gencimiz işsiz geziyor. Artık Gaziantep’te yaşanılmıyor. Esnaf vatandaşlarımıza fahiş fiyatlar uygulamaktadır. Kentimize gelen Suriyeli misafirlerimizde sürekli yükselen fiyatları etkiliyor. Yetkililer vatandaşlarımıza yardımcı olsun” dedi.

“DENETİM OLMAZSA FİYATLAR DAHA DA YÜKSELİR”

Kemal Kaya, “Bundan yıllar önce fiyatlar çok uygundu. Günümüzde Gaziantep’te fiyatlar çok yüksek ve yaşam çok pahalılaştı. Aldığımız maaşlar giderlerimizi karşılamıyor. 3 kişilik ailemin geçimini çok zora karşılamaktayım. Paranın adı var kendisi yok. Bir şuan markette farklı havalimanı ve otogarda çok farklı ve yüksek fiyatlara satılıyor. Esnaf çok fazla kazanç sağlamaya çalışıyor. Vatandaşlarımız çok zor durumda bırakılıyor. Kafe ve restoran gibi işletmeler de çok yüksek fiyatlı tarifeler uyguluyor. Fiyat farkı yüksek olan bir ürün gördüğümde esnafa sorunca işletmenin kirasını verebilmek için ürüne yüksek fiyat uyguladıklarını söylüyorlar. Yetkililerimiz esnafı sürekli denetlemelidir. Denetim olmazsa fiyatlar daha çok yükselir ve hiç çekilmez hale gelir” dedi.

FAHİŞ FİYATLARDAN ŞİKAYETÇİYİZ

Cengiz Mercan, “Gaziantep esnafı uzun zamandır fahiş fiyatlar uyguluyor. Arkadaşlarımızla birlikte bir kafeye gidip en düşük 100 liraya çıkıyoruz. Gaziantep çok pahalı bir şehir oldu. Bir çaya 5 lira, bir dürüme ise an az 10 lira veriyoruz. Vatandaşımız bu fahiş fiyatlardan çok etkileniyor. Bir aile bile aylık geçimini sağlamak için zorlandığı bu dönemlerde fiyat tarifelerine bir indirim yapılmalıdır. Vatandaşımız yüksek fiyatlardan dolayı evden çıkmak istemiyor. İşsizlik oranları çok yükseldi. Uzun zamandır iş arıyorum fakat bulamıyorum. Sürekli gelen zamlar, vergiler ve yüksek fiyatlar bizi bunaltıyor” şeklinde konuştu.

“VATANDAŞLARIMIZ HAK ETTİĞİ DEĞERİ GÖRMÜYOR”

Sedef İşlemecisi Mehmet Keleş, Esnaf uyanık davranmaya çalışıyor diyerek “Esnaflar arasındaki fark çok fazladır. Gaziantep esnafı çok farklı fiyatlar uyguluyor. Esnaf fiyat tarifelerine uymuyor. Özellikle de kebapçı ve restoran tarzı işletmelerde ki fiyat farkı çok fazla görülüyor. Bir döneri 6 liradan başlayıp 20 liraya kadar yükseliyor. Vatandaşlarımız da genellikle fiyatı düşük olan gıdalara sağlık açısından pek yanaşmıyor. 20 lira bir kişinin değil bir ailenin günlük giderini karşılıyor. İşçi kesimi genellikle uygun fiyatlı yerlerden yemek yemeye çalışıyor. Benim sadece bir öğün yemeğe 25 lira para veriyorum. Suriyeli misafirlerimiz geldikten sonra fiyat farkı daha da arttı. Yıllar önce bir günde 10 liraya sağladığım günlük mutfak masraflarımı şimdi yaklaşık 50 liraya sağlayamıyorum. Benim aylık mutfak masraflarım yaklaşık 700 lirayı buluyor. Sadece kafe ve restoran gibi işletmelerde uygulanan tarifeler dışında market reyonlarındaki ürünlere sürekli zam geliyor. Bu da vatandaşlarımızı çok yoruyor. Yaşam şartlarının yüksek olduğu bu dönemde geçimimizi sağlayamıyoruz. Esnafımız da bir yönde çaresiz çünkü aldığı ürünü satmak için çok fazla vergi veriyor. Halkımız hak ettiği değeri görmüyor ve kamu kurum kuruluşları da vatandaşımızın hakkını gözetmiyor. Gaziantepli vatandaşlarımız hak ettiği değeri görmelidir” diye vurguladı.

“GAZİANTEP PAHALI BİR ŞEHİR“

İbrahim Yıldırım, “Esnafın uyguladığı fiyat tarifeleri asgari ücretle geçimi sağlayan vatandaşlarımıza göre çok yüksektir. Fabrika da çalışan bir işçi kira ve faturalarla uğraşmaktan sosyal faaliyette bulunamıyor. Kafe ve restoran tarzı yerler gittiğimiz zaman bir kahvaltı 40 liradan başlıyor. Bir Türk Kahvesi bile 15 liradan satılıyor. Kafe işletmeleri ise fiyatları kendisi belirliyor. Farklı kafelerde sıcak ve soğuk içecekler arasında çok yüksek fark bulunuyor. Ben arkadaşımla beraber bir kafeden en az 150 lira gibi hesapla çıkıyoruz. Bir restoranda uygulanan fiyat tarifelerine bakınca bir öğün yemek neredeyse 50 liraya ulaşıyor. Yaşam şartları çok yükseldi. Gaziantep pahalı bir şehir oldu. Ulaşım, yemek ve gezi kentte çok yüksek fiyatlarla yapılıyor. İşsizlik oranı giderek artıyor ve yerli vatandaşlarımızın istihdamı neredeyse yok oldu. 2 milyon nüfusu olan şehrimizde yaklaşık 700 bin Suriyeli misafir yaşıyor. Gaziantepli esnaf ve işletmeler ise çok düşük maliyetlerde Suriyeli işçi istihdamı sağlıyor. Nizip Caddesi, Küsget Sanayi Sitesi ve Organize Sanayi Sitesi’nde iş bulamıyoruz. Kafe ve restoran gibi yerlerde yemek yemekten ziyade para kazanamıyoruz. Aylık mutfak masraflarımız yaklaşık 800 lirayı buluyor. Evimdeki buzdolabımızın içini dolduramıyoruz. Yetkilerden hem iş hem de indirimler bekliyoruz” diye açıkladı.

ÖĞRENCİLERE GEREKEN DESTEK VERİLMİYOR

Öğrenci Sariya Yücel, “ Gaziantep’te öğrenciler gereken desteği görmüyor. Bir kafeteryaya en düşük 50 lira ödüyorum. Gaziantep çok pahalı bir şehir oldu. Gaziantep Kalesi’ne gezmeye gittiğimiz zaman kaleye giriş ücretini bile fazla buluyorum. Geçenlerde ulaşıma yapılan zamları da olumsuz buluyorum. Önceden daha düşük fiyatlara aylık giderlerini karşılayan vatandaşımız şuan marketlerden yaklaşık 700 liraya ayrılıyorlar. Yaşam şartlarının bu kadar yüksek olması bütçemizi çok etkiliyor. Sokak aralarında bir ürün ucuza satılırken merkeze yaklaştıkça ürünler daha yüksek fiyatlara satılıyor. İşletmeler yer ve ödediği kiraya göre fiyat uyguluyor” diye açıkladı.

“PARANIN DEĞERİ YOK”

Cebrail Akcan, “ Ben asgari ücretle çalışıyorum ve kafe ve restoranlarda uygulanan fiyat tarifelerine göre kazandığım paranın bir değeri yoktur. Bir restoranda yediğimiz yemeğe en düşük 15 lira para ödüyorum. Gaziantep son zamanlarda çok pahalı bir şehir oldu. Aylık mutfak masraflarımızı karşılamak için markete gittiğimizde KDV ve vergiler daha çok bütçemizi etkiliyor. Seyyar satıcılar ve esnaf fiyat tarifelerine uymayarak kendilerine göre fiyat uyguluyorlar. Yükselen bu fiyatlar sırandan vatandaşlarımız ve emekçi kesimini çok etkiliyor. Yetkililer bize yardımcı olmalı ve indirim yapmalılar. Vatandaşlarımıza kaşıkla verilip kepçeyle alınıyor” dedi.

GAZİANTEP’TEN GÖÇ BAŞLADI

Sedat Arslan, “ Gaziantep’te işletmelerdeki fiyatlar çok yüksek. Ailemle beraber bir işletmeye gittiğim zaman çok yüksek ücretler ödüyorum. Asgari ücretle çalışıyorum ve giderlerim gelirlerimden daha çok fazlalaştı. Geçim şartları zorlanmaya başlayınca vatandaşlarımız sürekli bankalara borçlanıyor. İhtiyaç kredileri alarak yaklaşık 3 veya 4 ay rahat yaşamaya çalışıyorlar. Son 8 yıldan beri yaşam şartları sürekli artıyor. Önceden şehir dışında yaşayan akrabalarımız Gaziantep’e çok ucuz diyordu. Şimdi ise Gaziantep’in yerli halkı şehir dışına göç etmeye çalışıyor. Çalışıp kazandığımız para giderlerimize yetmiyor. Asgari ücretle kirayı ödeyemiyoruz ve sosyal faaliyetlerde bulunmak için bütçe ayıramıyoruz. Asgari ücret toplumumuzda en ucuz yaşam şartıdır. Ayda 30 gün ve 8 saat çalışarak kazandığımız paralar giderlerimizi karşılamıyor. Asgari ücretle çalışan işçilerimizden çok vergi alınıyor. Yetkililerimiz vatandaşlarımıza yardımcı olmalılar. Gaziantep’imiz çok güzel bir şehir bunun değeri bilinmelidir” diyerek sözlerine son verdi.

M.TÜRKMEN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.