Hava Durumu

“Oyuna alet olmayacağız”

2 Eylül’de Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda yapılacak olan 2019-2020 Adli Yıl Açılış Toplantısı’na Barolardan tepkiler gelmeye devam ediyor. Yargı alanında yaşanan sorunların çözümü noktasında adım atılmaması eleştiren Gaziantep Barosu Yönetimi, 2019-2020 Adli Yıl Açılış Toplantısına katılmayacaklarını açıkladılar.

Haber Giriş Tarihi: 18.08.2019 19:05
Haber Güncellenme Tarihi: 18.08.2019 20:05
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
“Oyuna alet olmayacağız”

2 Eylül’de Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda yapılacak olan 2019-2020 Adli Yıl Açılış Toplantısı’na Barolardan tepkiler gelmeye devam ediyor. Yargı alanında yaşanan sorunların çözümü noktasında adım atılmaması eleştiren Gaziantep Barosu Yönetimi, 2019-2020 Adli Yıl Açılış Toplantısına katılmayacaklarını açıkladılar.

2 Eylül’de Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda yapılacak olan 2019-2020 Adli Yıl Açılış Toplantısı’na Barolardan tepkiler gelmeye devam ediyor. İzmir Barosu başta olmak üzere İstanbul, Ankara, Bursa, Adana, Mersin, Antalya, Şanlıurfa, Eskişehir, Kocaeli, Muğla, Aydın, Balıkesir, Van, Ordu, Hatay, Düzce, Kırklareli, Amasya, Muş, Denizli, Zonguldak, Gaziantep, Manisa ve Malatya baroları, Yargıtay Başkanlığı'nın 2019-2020 Yargı Yılı açılışı için yolladığı davete katılmayacaklarını açıkladılar.

GAZİANTEP BAROSU’NDAN AÇIKLAMA GELDİ

Konuya ilişkin Gaziantep Barosu Yönetim Kurulundan açıklama yapıldı. Gaziantep Barosu’ndan yapılan açıklamada, “Gaziantep Barosu Yönetim Kurulu olarak seçildiğimiz günden bugüne kadar sorunların çözülmesi için diyalog yolu tercih edilmiştir. Bu bağlamda Cumhurbaşkanlığı Sarayında yapılan "Yargı Reformu Strateji " toplantısına yine Yönetim Kurulu kararıyla katılım sağlanmıştır. Bu toplantıda ilan edilen Hukuk fakültelerinin taban puanının 100 Bine çekilmesi, kontenjanların düşürülmesi, avukatlık mesleğine alımda sınav şartı konulması, vergi konusundaki iyileştirmeler, yeşil pasaport ve tutuklamalarla ilgili açıklamalar olumlu görülmüş ve desteklenmiştir. Ancak gelinen süreçte yargı reformu strateji toplantısındaki açıklamaların tam aksine 4 tane yeni hukuk fakültesi açılmış, hakim-savcıların verdiği kararlar nedeniyle sürgün politikası devam ettirilmiş, Hakim-Savcı alımlarında liyakat ilkesine yine uyulmadığı gözlemlenmiş, Avukatların dosya incelemesindeki sorunlar yine devam etmiş, duruşma salonlarından Avukatlar yaka paça dışarı atılmış, vergisel sorunları çözüme ulaştırılmamış, yeşil pasaport konusunda herhangi bir adım atılmamış -kaldı ki Türk Yargı Sisteminin çok ciddi sorunları dururken Meclis bu süreçte tatil yapmayı tercih etmiştir- Adliyelerdeki Baroların otopark ve Baro odası talepleri konusunda herhangi ciddi ve somut adım atılmamıştır.”

“YARGIYA OLAN GÜVEN AZALDI”

“Yargıda hedef süre uygulamasının kağıt üzerinde kaldığı, kararnamelerle görevlerine başlayan hakim ve savcıların dosyaları ele alıp inceleyememesinden kaynaklı yaşanan gecikmeler nedeniyle de yargıya duyulan güvenin git gide azaldığı, ilk derece mahkemelerinin sayılarının artırılması, adliye binalarının genişletilerek bölge adliye mahkemesi sayılarının artırılması ile gelişme amaçlanırken aksine hukuk dünyasında gerilemenin yaşandığı, adliyelerin avukatların da “işyerleri” olduğu gerçeğinin kabul görmediği bir dönemde yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı ilkesinin ne kadar gerçekçi olduğu hususunda tereddüt hasıl olması maalesef kaçınılmazdır.”

“SORUNLARIN ÇÖZÜMÜ KONUSUNDA ADIM ATILMASINI BEKLİYORUZ”

“Gelinen bu süreçte Gaziantep Barosu Başkanı ve Yönetim Kurulu üyeleri olarak yukarıda sayılan problemlerin çözümü konusunda somut ve ciddi adımlar atılmasını beklemekteyiz. Kısacası "samimiyet" beklemekteyiz. Gaziantep Barosu olarak dün de bugün de Türk yargısının yapısal sorunlarının çözümü konusunda olumlu gördüğümüz her adımı desteklemeye devam edeceğiz. Ancak, samimî görmediğimiz ve idarenin denetiminde yapıĺmasının yargı bağımsızlığı ilkesini zedeleyeceğini düşündüğümüz  2019-2020 adlı yıl açılışına ilişkin toplantıda yer almayacağımızı bundan sonra da eleştirimizi ve tavrımızı net olarak ortaya koymaktan çekinmeyeceğiz” ifadelerine yer verildi.

M.TÜRKMEN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.