Hava Durumu

OSB’de fabrikalar kapanıyor

Dünyayı etkisi altına alan Korona Virüse karşı alınan tedbirler nedeniyle sınır kapılarının kapatılması, Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi’nde iş yapan firmaları olumsuz etkiledi. Gaziantep OSB’de bulunan üç fabrikanın kapandığı ve kimi fabrikalarda ise işçilerin ücretsiz izne gönderildiği öğrenildi.

Haber Giriş Tarihi: 20.03.2020 19:33
Haber Güncellenme Tarihi: 20.03.2020 21:33
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
OSB’de fabrikalar kapanıyor

Dünyayı etkisi altına alan Korona Virüse karşı alınan tedbirler nedeniyle sınır kapılarının kapatılması, Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi’nde iş yapan firmaları olumsuz etkiledi. Gaziantep OSB’de bulunan üç fabrikanın kapandığı ve kimi fabrikalarda ise işçilerin ücretsiz izne gönderildiği öğrenildi.

Korona Virüse karşı alınan tedbirler kapsamında sınır kapılarının kapanması nedeniyle ekonomik anlamda büyük durgunluk başladı. Faaliyetlerin büyük oranda askıya alındığı Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi’nde de üç halı fabrikasının faaliyetlerini askıya alarak kapandığı öğrenildi. Kimi fabrikalarda ise bazı bölümlerin kapatıldığı ve işçiler yıllık izne ya da ücretsiz izne gönderildikleri öğrenildi. İş dünyasının korunması için hazırlanan 100 milyar TL’lik Ekonomik İstikrar Kalkanı Paketi’ne rağmen yaşanan durum, Korona Virüs sorununun kısa süre içerisinde sona ermemesi halinde sorunların daha da büyümesine ve kapanan fabrika sayısının daha da artmasına neden olacak gibi görünüyor.

ÜÇ FABRİKA KAPANDI

Gazetemize değerlendirmelerde bulunan DİSK Tekstil İşçileri Gaziantep Bölge Temsilcisi Mehmet Türkmen, “Şanlıurfa ve Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan kimi firmalar üretim faaliyetlerini askıya aldı. Gaziantep OSB’de Milat Halı, Gümüşoğlu Halı ve Lodos Halının kapatıldığına dair duyumlar aldık. İşçilerden her geçen dakika aktarılan bilgiler olduğunu öğrendik. Bölümlerini kapatan iş yerleri var, önümüzdeki günlerde kimi bölümlerini kapatacak olan ve faaliyetlerini durdurmayı planlayan işletmeler var. Hatem Tekstil isimli firmanın 50’den fazla işçiyi işten çıkardığı ve tamamen kapanacağına dair söylentiler var. Önümüzdeki süreçte işsizlik sorununun artmasından korkuyoruz. İşçilerimiz açısından duruma hiç te iç açıcı değil. Çok sayıda işçi faaliyetlerin askıya alınması ile birlikte işinden olacak ya da ücretsiz izne gönderilecek. Bu durum işçilerin ekonomik koşullarının daha da kötüleşmesine neden olacaktır. Hükümet tarafından açıklanan Ekonomik İstikrar Kalkanı Programına rağmen bu yönde karar alınması, durumun vehametini ortaya koydu.”

OSB’DE DENETİM YOK!

Gaziantep Organize Bölgesi’nde halen Korona Virüse karşın bir tedbir alınmadı. Türkiye’de en fazla üretimi yapan kentlerin başında geliyor. OSB’den dünyanın 198 ülkesine ihracat yapan, 150 bin işçinin çalıştığı Organize Sanayi Bölgesi’nde şu ana kadar birkaç istisnai yer dışında Korona Virüse karşı işletmelerin aldığı tedbirleri denetleyen hiçbir kurum yok. Korona Virüse karşın alınan tedbirler kapsamında hangi fabrikalarda işlem yapıldığı, işçilerin sağlığını korumaya yönelik olarak hangi önlemlerin alındığının denetlenmesi gerekiyor. binden fazla fabrikanın bulunduğu OSB’de kaç firmanın denetlendi? DİSK Tekstil İşçileri Sendikası olarak, şu ana kadar çalışma yürüttüğümüz fabrikalardan edindiğimiz bilgilere göre, işçilerin sağlığını korumaya yönelik olarak belirlenen tedbirleri alan belli başlı fabrikalar dışından kalan hiçbir yerde yeterli önlemlerin alınmadığını öğrendik. Aileleri ile birlikte Gaziantep nüfusunun yüzde 70’ini oluşturan işçilerin, sağlığını korumaya yönelik Gaziantep’te herhangi çalışma yoktur. Bu çalışmaları denetimi hiçbir kurum tarafından yapılmamaktadır. Bu durum Korona Virüsten daha büyük bir felakettir.”

İŞÇİLER NASIL GEÇİM SAĞLAYACAK?

“Gaziantep’te fabrikaların kapanacağına dair bilgiler gelmeye başladı. Önümüzdeki günlerde daha fazla sayıda fabrikanın kısmi olarak ya da tamamen faaliyetlerini durduracağı öngörülüyor. Fabrikalarda çalışan işçilerin yıllık izinleri var ise bu süreçte o izinler kullandırılıyor. Yıllık izinler bitince bu işçilerin durumunun ne olacağı merak konusu oluyor. Yıllık izni olmayan işçilerin ise ücretsiz izne gönderiliyor. Ücretsiz izne gönderilen bu işçiler nasıl geçim sağlayacaklar? Bunların dikkate alınması gerekiyor.”

EKONOMİK İSTİKRAR KALKANI’NDA İŞÇİYE YER YOK!

“Hükümet tarafından 100 milyar TL’lik bir Ekonomik İstikrar Kalkanı Paketi açıklandı. Açıklanan pakette patronlar için SGK primlerinin, kredi borçlarının, vergi borçlarının ertelenmesi gibi konular yer aldı. Açıklanan bu paket içerisinde üretim yapan işçiler için herhangi bir koruma önlemi yer almadı. Bu da gösteriyor ki ülkemizde işçilerin hayatı ve sağlığı kimsenin umurunda değil. Böyle bir durumda bile işçiler düşünülmüyor.”

“İŞÇİLERİN HAYATINA DOKUNULMALI”

Emekçilerin kaygı içerisinde olduğunu belirten Türkmen, “İşçilerin yaşamına dokunan herhangi bir çalışma yapılmadı. İşletmelerin, firmaların kapanması ile birlikte işçiler, güvencesiz hale geldi. Fabrikaları kapanan, ücretsiz izne gönderilen işçilerin hayatına dokunan çalışmalar yapılmalı. Bu süreçte işsizlik fonundan destek verilmeli, işçilerin kayıp yaşamamaları sağlanmalıdır” açıklamasında bulundu.

A.DUMAN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.