Hava Durumu

Olağanüstü tedbirler…

Koronavirüs vakalarındaki artış korkutucu seviyelere ulaşırken, her geçen gün yeni tedbirler alınıyor. Son alınan kararlar doğrultusunda 65 yaşın üzerindeki ve kronik hastalığa sahip vatandaşlara sokağa çıkma yasağı getirildi. Öte yandan ülke genelinde alınan olağanüstü tedbirler ile salgının yayılımı engellenmeye çalışılıyor.

Haber Giriş Tarihi: 22.03.2020 19:17
Haber Güncellenme Tarihi: 22.03.2020 21:17
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
Olağanüstü tedbirler…

Dünyayı etkisi altına alan Korona Virüs, Türkiye’de can kayıplarına neden oldu. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından Cumartesi gecesi açıklanan verilere göre, hasta sayısı 947’ye yükselirken, virüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı ise 21’e yükseldi. Virüsün yayılım hızı ve vaka sayısındaki artış, durumun vehametini ortaya koyarken, Türkiye genelinde alınan tedbirler olağanüstü seviyelere yükseldi. Özellikle 65 yaş üstü ve kronik hastalıklara sahip vatandaşlarda ölüm riskinin yüksek olması nedeniyle, salgının ilk günlerinden bu yana bu vatandaşların sokağa çıkmamaları için çalışmalar yapılıyordu. Yapılan uyarılara rağmen yaşlı kimselerin yasaklara uymaması nedeniyle İç İşleri Bakanlığı tarafından genelge yayımlandı. 81 İl Valiliklerine gönderilen genelge ile 65 yaş üstü kişilerin ve kronik hastalıklara sahip kişilerin sokağa çıkmaları yasaklandı.

TOPLU TAŞIMA ARAÇLARI KULLANIMI VE SOKAĞA ÇIKMAK YASAK!

Genelgede, “5 yaş ve üzeri ile bağışıklık sistemi düşük, ve kronik akciğer hastalığı, astım, KOAH, kalp/damar hastalığı, böbrek, hipertansiyon ve karaciğer hastalığı olanlar ile bağışıklık sistemini bozan ilaçları kullanan vatandaşlar 21 Mart saat 24.00’den sonra ikametlerinden dışarı çıkmaları, açık alanlarda, parklarda dolaşmaları ve toplu ulaşım araçları ile seyahat etmeleri sınırlandırılarak sokağa çıkmalarını yasaklandı.”

VEFA SOSYAL DESTEK GRUBU OLUŞTURULACAK

65 yaş üstü vatandaşlar için uygulanan karar kapsamında ayrıca, vatandaşların ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için de tedbirler alındı. Buna göre, “İhtiyaç olması halinde özellikle tek başına yaşayan ve ihtiyaçlarını karşılayacak yakını bulunmayan 65 yaş ve üstü ile kronik rahatsızlığı olan vatandaşlarımızın mağdur olmaması; temel ihtiyaçlarını karşılamak için vali/kaymakamların başkanlığında 65 yaş üstü Vefa Sosyal Destek Grubu oluşturulacak. İkametlerinden ayrılmalarına kısıtlama/yasaklama getirilen vatandaşlarımız 112, 155, 156 numaraları üzerinden ihtiyaçlarını bildirebileceklerdir. Bu çağrıların cevaplandırılması ve gerekli hizmetlerin üretilmesi için ihtiyaç duyulacak sayıda başta kolluk birimleri olmak üzere yeteri kadar kamu görevlisi/ekip ve araç görevlendirilecektir” ifadeleri yer aldı.

LOKANTALAR PAKET SERVİSİ YAPACAK!

İçişleri Bakanlığı 81 İl Valiliğine Korona Virüs (Kovid- 19) salgını ile mücadele kapsamında ek bir genelge daha gönderdi. Genelge ile Cumartesi gece yarısı saat 24.00 itibariyle içkili ve/veya içkisiz tüm lokanta ve restoranlar ile pastane ve benzeri işyerleri, sadece paket servis, gel-al benzeri şekilde, müşterilerin oturmasına müsaade etmeden hizmet vermeye başladı.  Bu nedenle lokanta/restoranlar ile pastane ve benzeri işyerlerinin oturma alanlarını kaldırmaları sağlanacak, bu alanlara müşteri kabul etmemeleri konusunda gerekli işlemler yapılacak.

BERBERLER VE GÜZELLİK SALONLARININ FAALİYETLERİ DURDURULDU

İç İşleri Bakanlığı tarafından alınan kararların yanı sıra Gaziantep Valisi Başkanlığında toplanan İl Hıfzıssıha Kurulu tarafından virüse karşı alınan bir dizi önlemler hayata geçirildi. Bu kapsamda, “Vatandaşlarımızın bir arada bulunmaları veya yapılan işlem sırasında birçok kez fiziksel temasın olması nedeniyle anılan virüsün yayılımını artırarak vatandaşlarımız açısından riskli olabilecek; berber, güzellik salonu/merkezi, kuaför vb işyerlerin faaliyetlerinin 21.03.2020 Cumartesi 18:00 saati itibariyle geçici süreliğine durdurulmasına karar verildi.”

ASKER UĞURLAMALARI YASAKLANDI

İl Hıfzıssıha Kurulu tarafından alınan bir diğer karar ise asker uğurlamalarına yönelik oldu. Celp dönemi olması nedeniyle vatandaşların, asker uğurlamalarına kalabalık şekilde katılmalarının virüsün yayılımını artıracağı yönünde değerlendirmelerde bulunan Kurul, asker uğurlamalarının yasaklanmasına karar verdi. Alınan kararda, “Alınan tedbirlere ilave olarak; askere alma süreci kapsamında, askere gidecek olan vatandaşlarımız için toplu olarak askere uğurlama törenlerini düzenlendiği, bu durumun ise salgın riskini artıracağı değerlendirildiğinden, bu tür faaliyetlerin durdurulmasına, karar verilmiştir” ifadeleri yer aldı.

PİKNİK VE MESİRE ALANLARI KAPATILDI

Kurul tarafından piknik-mesire alanlarının kapatılmasına ve vatandaşların toplu olarak bulundukları Pazar faaliyetlerinin geçici süreliğine durdurulmasına karar verildi. Kararda, “İlimizde bulunan piknik ve mesire alanlarının geçici bir süreliğine kapalı tutulması. Sebze meyve başta olmak üzere vatandaşlarımızın temel ihtiyaçlarını karşıladıkları semt/mahalle pazarlarının faaliyetlerine devam etmesi, ancak vatandaşların toplu olarak bulundukları/bulunabilecekleri tüm pazarların faaliyetlerinin geçici bir süreliğine durdurulması gerekmektedir” denildi.

KARARLARA UYMAYANLAR HAKKINDA YASAL İŞLEM BAŞLATILACAK

Kurul kararında ayrıca, “Koronavirüsün yayılmasına karşı devletimizin dünyaya örnek olan titiz çalışmaları ve aldığı kararlar sizlerin, kamu sağlığının ve esenliğinin korunması amacıyla yapılmaktadır. Düğünlerimizi ve yemekli toplu organizasyonlarımızı virüsün yayılmasına fırsat vermemek için salgın sona erinceye kadar iptal ederek, erteleyerek Devletimizin müsaade edeceği zamanlarda yapmak önemli bir vatandaşlık görevi ve bu süreçte bir zorunluluktur. Bu bağlamda koronavirüsün yayılmasını engellemek adına alınan bu kararlara uymayanlar hakkında yasal işlem yapılacak ve bu konuda asla taviz verilmeyecektir.  Halkımızın, olayın ehemmiyetine vakıf olarak hepimizin sağlığını ilgilendiren bu kararlara saygı içinde uyması ve bu süreç atlatılıncaya kadar resmi makamların açıklamaları doğrultusunda tedbirlerini alarak uygulaması kritik derecede önem taşımaktadır” açıklamalarına yer verildi.

19 FİRMAYA CEZA KESİLDİ

Gaziantep genelinde fahiş fiyatla satış yapıldığına yönelik şikayetler üzerine Gaziantep Valiliği harekete geçti. Kent genelinde yapılan denetimlerde, haksız fiyat artışı sağlayan 19 firmaya ceza kesildi. Gaziantep Valiliğinden yapılan açıklamada, “Koronavirüs tedbirleri kapsamında vatandaşların ihtiyaç duydukları sağlık ürünleri ve market ürünlerinin faiş fiyatlarla satıldığı şikayetleri alınması üzerine Gaziantep Valiliği oluruyla Ticaret İl Müdürlüğü koordinasyonunda gıda ve sağlık ürünleri satan firmalara denetim yapılmıştır. 09-20 Mart 2020 tarihleri arasında yapılan denetimler, vergi denetmeni , zabıta memuru ve ticaret denetmeni tarafından gerçekleştirilmiştir. Denetlemede 171 çeşit ve 1.197 ürün incelenirken haksız fiyat artışı sağlayan 19 firmaya Ticaret Bakanlığı tarafından 10.000 ila 100.000 TL idari para cezası uygulanmıştır” ifadeleri yer aldı.

Y.ANKAY

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.