Hava Durumu

Okullarda eğitim başlıyor…

2020-2021 Eğitim-Öğretim Yılında ilk ders zili bugün çalacak. Covid-19 Pandemisine karşı alınan tedbirler kapsamında ilkokul birinci sınıf öğrencileri, okullarda ders başı yapacak.

Haber Giriş Tarihi: 20.09.2020 18:30
Haber Güncellenme Tarihi: 20.09.2020 19:30
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
Okullarda eğitim başlıyor…

Yüz yüze eğitimin nasıl uygulanacağına dair teknik detayları içeren yazı, 81 il milli eğitim müdürlüğüne gönderilmişti. Yazıya göre, okulların açıldığı ilk hafta olan 21-25 Eylül'de gerçekleştirilecek uyum programı okul öncesi eğitim kurumlarında ve ilkokul 1'inci sınıflarda "1 gün yüz yüze eğitim" şeklinde olacak. İhtiyaç duyulması halinde okulun fiziki şartları da dikkate alınarak, sosyal mesafe kuralına uygun bir şekilde şubedeki öğrenciler gruplara bölünerek yüz yüze eğitim yapılacak. Sınıf mevcudunun bölünmesiyle ortaya çıkan grupların okula gelecekleri günler birbirinden farklı olacak. Öğrencinin yüz yüze eğitime katılımı zorunlu tutulmayacak, veli yazılı bir başvuruda bulunmaksızın kendi isteğiyle öğrencisinin uzaktan eğitime devamını sağlayabilecek.

ÖĞRENCİLERE MASKE DESTEĞİ VERİLECEK

Yeni eğitim yılına ilişkin açıklamalarda bulunan  Milli Eğitim Bakanı Selçuk, okullarda tüm hazırlıkların tamamlandığını söyledi. Bakan Selçuk, "Okullarda tüm dezenfeksiyon çalışmaları tamamlandı, hijyen ve dezenfektan ihtiyaçları karşılandı, ateş ölçer bulundurulması sağlandı. Önümüzdeki üç hafta içinde tüm öğrencilere ücretsiz maske desteği vereceğiz. Maskeleri, okullarımıza ulaştırdık." dedi.

Bakan Selçuk’un açıklamalarının ardından gözler bugün açılacak olan okullara çevrildi.

HAZIRLIKLAR TAMAMLANDI

Yeni Eğitim dönemine ilişkin açıklamalarda bulunan Gaziantep İl Milli Eğitim Müdürü Yasin Tepe, “Öğretmenlerimiz okulların hazırlanmasında önemli katkı sundular. İnşallah çok sağlıklı bir eğitim sürecine 'bismillah' diyeceğiz. Öğretmenlerimiz velilerimizi okula davet edip salgın kurallarını anlattılar. Çocuklarımız, anne ve babalarına vermiş olduğumuz bilgileri lütfen alıp uygulansın. Okula geldikleri zaman onlara özlem, hasret duyan ve onları bekleyen öğretmenleri var. Bu kurallara dört dörtlük uysunlar ki bu hasret kısa sürmesin. Okullarımız eğitim dönemlerinde açık olsun ve bu hasreti bitirelim diyoruz. Öğretmenlerimiz çocuklar, kendileri ve velilerimiz için salgın sürecinde uyulması gereken kural ve tedbirlerinin hem eğitimlerini verdiler hem de okullarımızın duvarlarına, zeminlerine, bahçelere, koridorlara, sınıf ile sıralara, oturmamaları gereken yerlere gerek çıkartma gerek afiş gerekse boyayla uyarıcı şeyler astılar."

KANTİNLER AÇIK OLMAYACAK

Okullarda sürdürülen çalışmaları anlatan Tepe, “21 Eylül tarihinde okullarımıza açılacak, okul öncesi ve ilkokul 1.sınıf öğrencileri bu tarihte okullara başlayacaklar. Okulla gelecek olan çocuklarımızı 5 gruba böleceğiz. Hazırlıklarımız tamamlandı. Okullarda kantinlerimiz açık olmayacak, yemek vermeyeceğiz.”

ÇALIŞMALAR YIL BOYUNCA SÜRECEK

Açıklamalarını sürdüren Tepe, “Öğrencilerin daha temiz ve ferah okullarda öğrenim görmesi için çalışmalarımızı yaptık. Koronavirüsle mücadeleye yönelik tedbir ve hizmetler artırıldı. Tüm okullarda ilaçlama ve dezenfeksiyon çalışması yapıldı.  Velilerin içlerinin rahat olması, öğrencilerin okullarına güvenle gidebilmesi için okul bahçeleri, sınıflar, koridorlar, tuvaletler ile tüm iç ve dış mekânlar ekipler tarafından özenle ilaçlandı.  Okullara yönelik ilaçlama çalışmaları yeni eğitim-öğretim yılı boyunca sürecek” ifadelerini kullandı.

“ENDİŞELİYİZ”

Yüz yüze eğitim ile ilgili yetkili kurumlardan yapılan açıklamalar bu yönde olurken, Eğitim-Sen Gaziantep Şubesi’nden yapılan açıklamada durumun aksi yönde olduğu belirtildi. Eğitim-Sen Gaziantep Şube Başkanı Ömer Parlakçı, 1 Eylül tarihinde okulların açılacağını kaydederek , okullarda alınan önlemlerin yeterli olmadığını, okullarda tedbirler alınmadan başlayacak bir yüz yüze eğitimin salgın riskini artıracağını ve endişeli olduklarını söyledi.

“KAYGIYLA TAKİP EDİYORUZ”

Parlakçı, “Covid-19 salgını dünyada ve ülkemizde bütün hızla yayılmaya devam ederken, sağlık, eğitim ve çalışma yaşamı başta olmak üzere toplumsal yaşamın bütün alanlarını olumsuz etkilemeye devam etmektedir. Dünya genelinde bütün eğitim kademelerinde bir buçuk milyarın üzerinde öğrencinin eğitim yaşantısı pandemiden kaynaklı olağan akışının dışına çıkmış, eğitim alanında da bir kriz yaşanmaya başlanmış, geleneksel yüz yüze eğitim ortamlarından zorunlu olarak uzaklaşılmıştır. 2020-2021 eğitim öğretim yılında okul öncesi ve birinci sınıf öğrencileri için yüz yüze gerçekleşecek eğitim seyreltilmiş olarak 21 Eylül tarihinde başlayacaktır. Diğer kademelerdeki eğitim “uzaktan eğitim” yolu ile sürdürülecektir. Eğitim sürecinde yaşanan zorunlu boşluk ‘uzaktan eğitim’ uygulamaları ile kapatılmaya çalışılsa da, yaşanan sürecin eğitim emekçileri, öğrenciler ve veliler üzerindeki olumsuz etkileri artarak sürmektedir. Bugün okulların açılıp açılmaması ile ilgili yürütülen tartışmaları takip eden herkes, ülkemizde salgının geldiği aşamayı ve eğitim-öğretim süreçlerine yönelik olası etkilerini kaygıyla takip etmektedir.”

“MEB, GEREKLİ HAZIRLIKLARI YAPMADI”

Sözlerini sürdüren Parlakçı, “Eğitim Sen olarak sürecin başından itibaren eğitimin yüz yüze devam etmesi gerektiğini ısrarla vurgularken, uzaktan eğitimin var olan eşitsizlikleri daha da derinleştirecek. Yüz yüze eğitime geçilmesi için salgının belirli oranda bastırılması, okullarda sağlık riski oluşmasını engelleyecek gerekli tüm önlemlerin alınmasını ve okulların tam güvenli olarak açılması gerektiğini ısrarla vurgulamaktayız. MEB, yaptığımız tüm uyarılara rağmen yüz yüze eğitim içinde,  uzaktan eğitim içinde gerekli hazırlıkları yapmamıştır.   MEB’in bugüne kadar öğrenci ve velilerin endişelerini giderecek, güven verici açıklamalar yapmaktan kaçınması, endişe ve kafa karışıklığını daha arttırmıştır. MEB, okulların salgına karşı her türlü ihtiyacını karşılayarak, okulları her açıdan sağlıklı ve güvenli hale getirecek önlemleri maalesef almamıştır. MEB, okulların eğitim öğretime hazır hale getirilmesi konusunda sorumluluk almaktan ısrarla kaçınırken, bütün sorumluluğu eğitim emekçilerinin, öğrencilerin ve velilerin üstüne yıkmak istemesini kabul etmiyoruz” ifadelerini kullandı.

Bugün açılacak olan okullarda salgına karşı yeterli önlemlerin alınıp alınmadığı önümüzdeki günlerde ortaya çıkacak.

A.DUMAN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.