Hava Durumu

“Okullar kesinlikle açılmamalı”

Gaziantep Kent Konseyi Yürütme Kurulu telekonferans ile yaptığı toplantısında “Pandemi Normalleşme Sürecinde Ne Yapılmalı ” gündemi ile toplandı. Gaziantep Kent Konseyi Başkanı Dr. Samet Bayrak, “Gaziantep’te şu anki verilere göre okullar kesinlikle açılmamalı” diye konuştu.

Haber Giriş Tarihi: 16.07.2020 16:43
Haber Güncellenme Tarihi: 16.07.2020 17:43
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
“Okullar kesinlikle açılmamalı”

Gaziantep Kent Konseyi Yürütme Kurulu telekonferans ile yaptığı toplantısında “Pandemi Normalleşme Sürecinde Ne Yapılmalı ” gündemi ile toplandı. Gaziantep Kent Konseyi Başkanı Dr. Samet Bayrak, “Gaziantep’te şu anki verilere göre okullar kesinlikle açılmamalı” diye konuştu.

Dr. Samet Bayrak’ın başkanlığında toplanan Yürütme Kurulu,  Okulların Açılmasının Konuşulduğu Şu Günlerde Bu Konuda Neler Yapılabilir, bu dönemi en iyi şekilde nasıl atlatabiliriz konusunu masaya yatırıldı. Bu süreçte alınması gereken önlemleri değerlendirerek Pandemi Kuruluna iletilmek üzere tavsiye kararları hazırladı. Toplantıya ilişkin açıklamalarda bulunan Gaziantep Kent Konseyi Başkanı Dr. Samet Bayrak, “Pandeminin normalleşme sürecinde okullar açılırsa yaşanacaklar ile ilgili olarak Yürütme Kurulunun tespit ettiği sorunlar ve bu konuda neler yapılabileceği hususunda kurul önerileri maddeler halinde aşağıdaki gibidir; Şu anki verilerle okulların açılmasının mümkün olmadığı, Sağlık Bakanlığı bilim kurulu üyelerinin ve Dünya Sağlık Örgütü Başkanının açıklamalarında covid-19 salgınının henüz bitmediği belirtilmektedir.”

“SALGIN YAYILABİLİR”

“Gaziantep’te salgının bu şekilde devam etmesi halinde okullar açıldığında öğrencilerin bu virüsü birbirlerine, öğretmenlerine ve eve döndüklerinde aile bireylerine bulaştıracağı kesindir. Türkiye’de ilkokulda 4,9 milyon öğrenci 223.901 derslik var. Derslik başına ortalama 22 öğrenci düşüyor, öğrenci başına 4 metrekare 1 sınıf en az 89 metrekare yani 2+1 daire büyüklüğünde olması gerekir. Türkiye’de genel ortaokullarda 4,3 milyon öğrenci, 134.467 derslik var. Derslik başına 32 öğrenci düşüyor, 4 metrekare şartı için bir sınıfın en az 129 metrekare büyüklüğünde 3+1 daire kadar olması gerekiyor. 40-50 kişilik sınıflarda büyüklük 200 metrekareye çıkıyor.”

OKULLARIN DURUMU GÖZARDI EDİLMEMELİ

“Genel liselerde 1 milyon 668 bin öğrenci 60.984 derslik var. Derslik başına 27 öğrenci düşüyor. 4 metrekare için en küçük sınıfın 109 metrekare olması gerekiyor, bir dersliğe 28 öğrenci düşüyor ama 34 öğrenci alınıyor. Sınıfın en az 132 metrekare olması gerekiyor. Özel ilkokullarda 262.164 öğrenci, 29.295 derslik var. Derslik başına 9 öğrenci düşüyor. Sınıfın 36 metrekare olması gerekiyor. Özel Ortaokullarda 338.046 öğrenci, 26.969 derslik var. Derslik başına 13 öğrenci düşüyor. Sınıfın 50 metrekare olması yetiyor. Özel liselerde 474.765 öğrenci, 42.340 derslik var. Derslik başına 11 öğrenci düşerken sınıfın 45 metrekare olması gerekiyor. İmam Hatiplerde 653.856 öğrenci, 24853 derslik var. Derslik başına 26 öğrenci düşüyor. İHO’da bir sınıfın 105 metrekare olması gerekir. İmam hatip liselerinde 498.002 öğrenci 34.406 derslik var. Derslik başına 14 öğrenci düşüyor.  İHL’de 58 metrekare sınıf yetiyor. Ancak şehirlerdeki öğrenci yoğunluğu göz önüne alındığında fiziki şartlar nedeniyle 1 sınıfta 4 metrekareye 1 öğrenci düşmesi imkansızdır. Ama açılırsa da Okullarda, sınıf sayısının yetersizliğinden dolayı sosyal mesafe korunarak eğitim verilmesinin mümkün olmadığı bu sebeple, iki hatta üç vardiyalı sistem olmasının gerektiği, Bu süreçte derslerin bir kısmının online yapılmasının daha iyi olacağı, Ama sınav odaklı eğitimden dolayı da, sınava hazırlanan 8.ve 12. Sınıf öğrencileri için daha farklı bir eğitim sistemi geliştirilmesinin gerektiği ve yukarıda belirtilen nedenlerden dolayı, gerekli tedbirler alınmadan Okulların Eğitime Açılmasını Tavsiye Etmiyoruz. Şehrimizdeki vaka sayılarının neden düşmediği, vakaların yoğun olarak görüldüğü mahallelerde taramalarda ağırlık verilmesini tavsiye ederiz.”

“TEST SAYISI ARTIRILMALI”

“Şehrimizde bir Sahra Hastanesi kurulmasının gerekliliği ve bu konuda ilgili makamlarla görüşülmesine, Testi pozitif çıkan hastaların tümü maalesef kapasitelerindeki doluluktan dolayı hastanelere yatırılamıyor. Mecburen eve gönderilen her hastanın özel aracı olmadığından toplu taşıma ya da ticari taksi kullanmak zorunda kalıyor. Bu hastaların karantina sürecini geçireceği yere ulaşımının sağlanmasının gerektiğine, Test sayısının artırılmasının şart olduğuna, Sokağa çıkma kısıtlamalarının tekrar gelmesinin gerekliliğine, Kahve ve kafelerde denetimin çok daha sıkı tutulmasına, özellikle öğle vakitlerinde kebapçı ve dürüm satan işletmelerde aşırı yoğunluk olduğu gözlenmiştir, sosyal mesafeye ve hijyen kurallarına riayet edilmediği gözlenmekle denetimlerin ilgililerce daha sıkı yapılması gerekmektedir.”

“SAĞLIK SİSTEMİNE AĞIR YÜK BİNECEK”

“Pandemi sürecinde önlemler alınırken her şehrin demografik ve sosyo-kültürel farklılıkları göz önünde bulundurulmalıdır. Gaziantep özelinde de bunlara dikkat ederek önlemler alınmalıdır. Eylül 2020’ye kadar Gaziantep genelinde rakamlarda bir düşme olmaması ve grip (enfluenza) mevsimi yaklaştığından bunun üzerine de covid-19 eklendiğinde sağlık sistemine ağır yük bineceği ön görülmektedir. Eğer bu önlemler tez vakitte alınıp uygulamaya konmazsa, Gaziantep’te Turizm ile ilgili bir gelecek düşünülemeyecektir.”

“VAKALARIN EN ÇOK GÖRÜLDÜĞÜ İL GAZİANTEP”

“Pandemi sürecinde önlemler alınırken her şehrin demografik ve sosyo-kültürel farklılıkları göz önünde bulundurulmalıdır. Gaziantep özelinde de bunlara dikkat ederek önlemler alınmalıdır. Ayrıca Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın 30.06.2020 tarihli aldığı kararla pandemi nedeni ile yani covid-19’lu vakaların özel hastanelerde yatan ve tedavi gören hastaların bu tarihten itibaren masraflarını ödemeyeceğini bildirmiştir. Özellikle Gaziantep Güneydoğu Anadolu’da vakaların en fazla görüldüğü il olup enfekte vakaların sağlık tesislerinde aşırı yoğunluk olduğundan evlerine gönderildiği bilinmektedir. Bu ise bulaşı riskini arttırmaktadır. Bakanlığın bu kararının tekrar gözden geçirilmesi için gerekli girişimlerde bulunulmasını tavsiye ederiz.”

“İlimizde pandemi kurulu ve sağlık alt komisyonu kurulmuş olmasına rağmen muntazam aralıklarla toplanmadığı, oysa ki bu toplantılarda verilerin muntazam olarak paylaşılması ve alınacak tedbirlerin ivedilikle uygulamaya geçirilmesi için karar alınması ve uygulanması gereklidir. Sosyal medyada pandemi süresince Gaziantep ile ilgili veriler paylaşılmakta ise de bu bilgilerin yetkililer tarafından kamuoyuna açıklanmasını tavsiye ederiz. Alınacak tedbirler için Gaziantep Kent Konseyi Yürütme Kurulunun bu önerilerinin başta Gaziantep Valiliği, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, İl Pandemi Kurulu olmak üzere ilgili tüm kurumlara gönderilmesine oy birliği ile karar verilmiştir” ifadelerini kullandı.

Haber Merkezi

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.