Hava Durumu

Müzede neler oluyor?

Zeugma Mozaik Müzesi’nde görevli Arkeolog Merve Kaçmış’ın intiharı ile başlayan süreçte Müze Müdürü Emine Öztürk görevden alındı. Mobbing iddialarının yanı sıra müzede 100 kadar eserin kayıt numarasının bulunmadığı, kayıt numarası bulunmayan eserleri karşılaştırma yapmadan Kaçmış’ın zimmetine alması için Müze Yönetimi tarafından baskı yapıldığı ileri sürülmüştü. Arkeolog Merve Kaçmış’ın intihar öncesi bıraktığı notta, “Ben yapmadım, masumum. Her yerde kameralar var izleyince göreceksiniz” ifadelerinin yer alması da baskı ve mobbing iddialarını güçlendirdi.

Haber Giriş Tarihi: 17.01.2020 19:34
Haber Güncellenme Tarihi: 17.01.2020 21:34
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
Müzede neler oluyor?

Zeugma Mozaik Müzesi’nde görevli Arkeolog Merve Kaçmış, geçtiğimiz Pazartesi Günü Diyarbakır’da bulunan evinde intihar etmişti. Kaçmış’ın mobbing nedeniyle intihar ettiği ileri sürülmüş, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Müfettiş görevlendirilerek soruşturma başlatılmıştı. Olayın ardından Zeugma Mozaik Müzesi Yönetimi ile ilgili iddiaların ardı arkası kesilmiyor. Müzede bulunan 100 kadar tarihi eserin kayıt numarasının bulunmadığı ve bu eserleri Arkeolog Merve Kaçmış’ın karşılaştırma yapmadan kendi zimmetine alması için 7 aydan bu yana mobbing uygulandığı iddiası gündeme bomba gibi düştü.

100 ESERİN KAYIT NUMARASI BULUNMUYOR İDDİASI

Söz konusu iddialara göre, Zeugma Müzesi’nde görevli olan bir arkeolog 2018’da açığa alındı. İtiraz üzerine 2019’da görevine geri döndü. Ancak geri dönen arkeolog, İl Kültür Turizm Müdürlüğü’ne tayin edildi. Tayini çıktığı için üzerine zimmetli olan 9 bin eserin başka bir memura devredilmesi gerekiyordu. Bu 9 bin eserden 100’ünün müze kayıt numarası bulunmuyordu. Müze yönetimi aynı müzede görevli arkeolog Merve Kaçmış’tan, eserleri en kısa sürede kendi zimmetine almasını istedi.

GENÇ ARKEOLOG CANINA KIYDI

Arkeolog Kaçmış’ın müzede bulunan eserleri karşılaştırma yaparak zimmetine almak istemesi üzerine Müze Yönetimi tarafından mobbing uygulandığı ileri sürüldü. Müzede bulunan kayıt numarası bulunmayan 100 kadar eserin karşılaştırma yapılmadan Kaçmış’ın zimmetine alınması noktasında Müze yönetimi tarafından yapılan baskı sonucu Arkeolog Kaçmış’ın intihar ettiği iddia edildi.

KAÇMIŞ’IN BIRAKTIĞI NOT İNCELENECEK

Merve Kaçmış’ın intiharı öncesi bıraktığı notta, “Ben yapmadım, masumum. Her yerde kameralar var izleyince göreceksiniz” ifadelerinin yer aldığı bilgisine ulaşıldı. Açıklamalarda bulunan Ailenin avukatı Aslı Pasinli, Merve Kaçmış tarafından intihardan önce yazılan ve soruşturma dosyasına giren bir not olduğunu belirtti. Pasinli, “Merve’nin intihardan önce bırakmış olduğu notu dosya içinden gördük. Fakat yazı oldukça bulanıktı. Ama notta işyerine bir atıf olduğu açık ifadelerden belli. İlk cümlesi ‘Ben yapmadım, masumum. Her yerde kameralar var, izleyince göreceksiniz’ diye başlayan ve işyerinde yaşanan olaya ilişkin 4-5 cümlelik bir not. Devam eden cümleler okunamıyordu. Yazının çözümlenmesini de talep edeceğiz” ifadelerini kullandı.

MÜZE MÜDÜRÜ GÖREVDEN ALINDI

Kültür ve Turizm Bakanlığından olaya ilişkin yazılı açıklama yapıldı. Söz konusu açıklamada, "Gaziantep Müzesi Müdürlüğü'nde sözleşmeli arkeolog olarak görev yapan personelimiz Merve Kaçmış'ın 13/01/2020 tarihinde Diyarbakır'da hayatına son vermesine ilişkin, sayın Bakanımızın talimatları ile derhal soruşturma başlatılmış ve bazı personel görevden uzaklaştırılmıştır. Konu, Bakanlığımız birimleri tarafından tüm detaylarıyla takip edilmektedir. Merhum Merve Kaçmış'a bir kez daha Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyoruz" denildi.

A.DUMAN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.