Hava Durumu

“Müteahhit onarımları yüklenmeli”

Abdulkadir Yüksel Devlet Hastanesi’nin durumu Gaziantep’te tartışma konusu oldu. Sıklıkla gündeme gelen Abdulkadir Yüksel Devlet Hastanesi ile ilgili İl Sağlık Müdürü Dr. Serdar Sarıfakı açıklamalarda bulunmuş ve hastanenin zemin etüdünün yapıldığını açıklamıştı. Sarıfakı’nın açıklamalarını değerlendiren Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Sinan Arslanoğlu, sorumluluk bilinci ile hareket ederek, kente yönelik yatırımları korumak istediklerini söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 18.07.2019 18:40
Haber Güncellenme Tarihi: 18.07.2019 19:40
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
“Müteahhit onarımları yüklenmeli”

Gaziantep İl Sağlık Müdürlüğü tarafından 300 Yataklı Abdulkadir Yüksel Devlet Hastanesinin durumuna ilişkin açıklamalarda bulunuldu. Gaziantep İl Sağlık Müdürü Dr. Serdar Sarıfakı tarafından yapılan açıklamada, “Abdulkadir Yüksel Devlet Hastanesinde zemin etüdü yaptırılmış olup, inşaat fen ve sanat kaidelerine göre tamamlanmıştır. Zemin etüdü yapılmadan hiçbir inşaatın ruhsat alması mümkün değildir” ifadelerine yer vermişti.  Konuya ilişkin TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Sinan Arslanoğlu, gazetemize açıklamalarda bulundu.

“FİRMAYA GÖREVLERİ HATIRLATILMALI”

Arslanoğlu açıklamasında, “Abdulkadir Yüksel Devlet Hastanesi’nin 2014 yılında yapılan zemin ve temel etüt raporu sağlık bakanlığınca yaptırılmış ve onanmıştır. Zemin etüt raporlarının içeriğindeki hükümlerin net olarak yerine getirilmesi müteahhit firmanın görevi olduğunu hatırlatılmalıdır. Odamız tarafından yapılan çalışmalar neticesinde, 300 Yataklı Devlet Hastanesinin yapıldığı alanda 2,5 metre ila 5 metre arasında değişen seviyelerde yer altı suyunun olduğu, temeli oluşturan birimin yüksek seviyede su tutma kapasitesine sahip yapıda olduğu görülmektedir. Yapılan çalışmalar neticesinde A blok altında zemin ıslahı yapılmış ve kazık temel uygulandığı görülmüştür.”

“GEREKLİ KONTROLLER YAPILMALI”

“İnşaatın yapım aşamasında, zemin etüt raporunda da net olarak yazan, drenaj sisteminin doğru yapılmadığının temel altına uygulanmış olan membran ya da Flexsobit malzemenin uygun olmadığının ya da işçilik hatasıyla yapıldığı, hastanenin temel kot altından gelen sular net olarak bize göstermiştir. İl Sağlık Müdürlüğü, Abdulkadir Yüksel Devlet Hastanesinin temeline sızan sulardan numune alarak üçer aylık dönemler halinde TS 3340 standartlarında yer altı suyunun betona etkisini kontrollerini yaptırması gerekmektedir.”

“YAPI GÜVENLİĞİNİ TEHDİT EDİYOR”

“Bölgede yapılan önceki su testlerinde yer altı suyu içeriğinde kimyasal tuzlar olduğu biliniyor. Bu durum gerek hastanenin yapı güvenliği gerekse mühendislik ömrü için büyük önem taşıyor. Özellikle yer altı su seviyesinin ve doğru yapılmayan drenaj sisteminden oluşan bu durumun yanında yer altı suyu kil zeminlerde farklı oturmalara neden olduğundan hastane boya ve sıvalarında çatlama meydan gelmiş durumda. Burada temeli oluşturan birim suyu tutma eğilimdedir. Yeraltı suyu haricinde taşkınlarla gelen suların drajının yapılması gerekecek sistemlerin olmaması olası bir yağış ve sel durumunda hastanenin alt kısımlarında su baskınlarına neden olacaktır.”

“YATIRIMLARI KORUMAK HEPİMİZİN GÖREVİ”

“Hastanenin acil tarafındaki yol altı ve çevrede kullanılan dolgu malzemesinin karayolları teknik şartnamesine uygun olarak gerekli sıkıştırmalarının yapılmadığı tespit edildi. Buralarda plaka yükleme testlerinin yaptırılarak gerekli onarımların müteahhit firmaya yaptırılması gerekmektedir. Hastane yeri planlaması yapılırken zemin koşulları anlamında sorunsuz ya da az daha az sorunlu bir alanda hastane yapılması gerekirdi. Şu ana kadar hastanenin zemin sorunlarından kaynaklanan problemlerin çözümü için harcanan ve sonrasında karşılaşılacak problemlerin çözümü için harcanacak olan bütçenin,  belki yeni yatırımlarda kullanılabileceği düşüncesi ülkenin içinde bulunduğu ekonomik durum düşünüldüğünde içimizi acıtmaktadır. Yeni yatırımlar kadar eski yatırımları korumak, Mühendislik ömrünü uzatmak her birimizin vatandaşlık görevidir” diye konuştu.

A.DUMAN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.