Hava Durumu

Mimarlarda Tezel Dönemi…

TMMOB’a bağlı Mimarlar Odası Gaziantep Şubesi’nde 16.Olağan Genel Kurulu ve Başkanlık seçimleri yapıldı. 542 geçerli oyun kullanıldığı Mimarlar Odası Gaziantep Şube Başkanlığı seçiminde 261 oy alan Aslı Tezel, Mimarlar Odası Gaziantep Şubesi 16.Dönem Başkanlığına seçildi. Rakibi Bora Kanevetçi 232, Muhittin Selçuk Birelli ise 45 oy alarak seçimi tamamladı.

Haber Giriş Tarihi: 16.02.2020 19:56
Haber Güncellenme Tarihi: 16.02.2020 21:56
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
Mimarlarda Tezel Dönemi…

TMMOB Mimarlar Odası Gaziantep Şubesi’nin 16. Olağan Genel Kurulu tamamlandı. Oda binasında gerçekleşen genel kurula 15. Dönem Mimarlar Odası Gaziantep Şube Başkanı Özgür Girişken, Başkan adayları Aslı Tezel, Bora Kanevetçi ve Muhittin Birelli’nin yanı sıra İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Gökhan Çeliktürk, CHP Şahinbey Meclis Üyesi Uğur Kalkan, TMMOB’a bağlı oda başkanları ve temsilcileri, Mimarlar Odası Gaziantep eski temsilcileri ve başkanları ile çok sayıda mimar katıldı.

GEREKLİ ÇALIŞMALAR YAPILMADI

Genel Kurulda konuşan 15.Dönem Mimarlar Odası Gaziantep Şube Başkanı Özgür Girişken, burada yaptığı konuşmada depreme dikkat çekti. Gaziantep’in olası bir deprem karşısında hasar görmeyeceğini düşünmenin büyük bir hayal kırıklığı olacağını söyleyen girişken, “Yakın zamanda yaşanan Elazığ Sivrice merkezli depremle yeniden kentlerin güvenliği gündeme geldi. Özellikle yıllardır Gaziantep’te yokmuş gibi yaşadığımız, çalıştığımız deprem tekniği bir kere daha gündeme geldi. Gaziantep her ne kadar haritada güvenli bir şehirmiş gibi işaretlense de kuzeyimizden başlayan ve İslahiye Nurdağı yönünde devam eden Doğu Anadolu Fay Hattı’nda bildiğimiz kadarıyla 500 yıldır bir deprem gerçekleşmedi. Böylesine yakın bir mesafede gerçekleşecek yıkıcı bir deprem karşısında Gaziantep’in hasar görmeyeceğini düşünmek büyük bir hayal kırıklığı olacaktır. Şu ana kadar İnşaat Mühendisleri Odası’nın 3 yıldır mücadelesini verdiği Deprem Master Planı çok yazıldı, çizildi, konuşuldu ancak ne yazık ki kamu idareleri bu konuda gerekli çalışmaları yapmadı” diye konuştu.

“HER TÜRK MÜTEAHHİT DOĞAR”

Son yıllarda artan müteahhit sayısı arttığını belirten Girişken, “Tüm Almanya’da 4 bin civarında, tüm Avrupa’da 25 bin civarında müteahhit varken, yalnızca İstanbul’da 60 bin, Türkiye’de ise 350 bin hatta Çevre ve Şehircilik Bakanımıza göre 450 bin tane müteahhitlik firması var. Bu sayı Çin’den sonra dünyanın en çok inşaat firmasını barındıran ülkesi olarak Türkiye’yi işaret ediyor. Özellikle 2010-2015 arasında inşaat sektöründe görülen göz kamaştırıcı yükseliş önce uluslar arası sistemde sermaye hareketlerinin zayıflaması ve faizlerin yükselmesiyle tökezlemeye başladı. Enflasyonun çok hızlı bir şekilde yükselmesi ve inşaat maliyetlerinin iki yılda neredeyse yüzde 100 oranında artış göstermesiyle sektörde büyük bir şok dalgası yaşandı. Son aylarda bir toparlanma yaşansa da geçtiğimiz yıl pek çok firma faaliyetleri yavaşlatmak veya durdurmak zorunda kaldı. İnşaat sektöründe yaşanan kriz işsizlik dalgasını da beraberinde getirdi.  Son 10 yılda Türkiye’de her gün kişi başı 25 metrekare inşaat yapmışız. ‘her Türk asker doğar’ lafı muhtemelen bugünlerde ‘Her Türk Müteahhit ya da inşaatçı doğar’a dönüşmüş olmalı” dedi.

SORUNLARIN FARKINDAYIZ

Genel Kurulda konuşan Başkan adayı Aslı Tezel, “Geride bıraktığımız yıllarda yaşanan ekonomik sorunlar, üst üste yapılan seçimler tüm sektörleri olumsuz etkilediği gibi meslek alanımızda da zorluklar yaşanmasına neden olmuştur. Her geçen gün artan sayımız ile özellikle genç meslektaşlarımızın yaşamış olduğu sorunları yakından takip ediyoruz. Yıllardan beri çalışan, proje üreten ve gerekse mesleğimizin farklı branşlarında faaliyet gösteren meslektaşlarımızın sorunlarının da farkındayız. Bunun yanında ücretli çalışan ve iş bulamayan mimarların sorunlarının da yakından takip ediyor, biliyoruz” diye konuştu.

MİMARLIK MESLEK YASASINA İHTİYAÇ DUYUYORUZ

Seçilmeleri halinde 16.Dönemde Çağdaş Demokrat Mimarlar olarak, Meslek Yasası’nın çıkması konusundaki çabalarını artıracaklarını vaat eden Tezel, şunları kaydetti: “Meslek yasamızın olmaması Mimarlık Eğitimini de doğrudan etkilemektedir. 5 büyük Avrupa ülkesinde toplam 90 civarında Mimarlık okulu varken yalnızca ülkemizde 147’nin üzerinde Mimarlık bölümü öğrenci kabul etmektedir. Maalesef ülkemizde Mimarlık Bölümlerinde eğitim verecek yeterli sayıda akademik kadro bulunmamaktadır. Biz mimarlar, mühendisler ve teknik elemanlar olarak nitelikli mimarlığın toplumla buluşabilmesi ve haklarımıza kavuşmak için Mimarlık Meslek Yasasına ihtiyaç duyuyoruz.

ÜZERİMİZE DÜŞENİ YAPMAYA HAZIRIZ

“Böylesine bir düzenlemenin kendiliğinden gelmeyeceğini ve yalnızca yerel ölçeklerdeki çalışmalarla ortaya konulamayacağının bilincindeyiz. Ancak mimarlık meslek yasasının ortaya çıkması için her şubede, her il ve ilçede öncelikle mimarların bu yasanın gerekliliğini benimsemesi, dayanışma içerisinde bu konuda ortak çaba göstermesi gerekmektedir. Mimarlar odası Gaziantep şubesi olarak bu konuda üzerimize düşeni yapmaya hazır olduğumuzu, üyelerimizle birlikte mimarlık meslek yasasının yürürlüğe girmesi için tüm çabamızla çalışacağımızı belirtmek isteriz. Konu, sadece meslek yasımızın çıkarılması da değildir. Sorun sadece Mimarların sorunu da değildir. Bu işin çözümü ancak diğer disiplinler ile birlikte ele alınırsa sağlanabilir. Sektörümüzde birlikte çalıştığımız paydaşlarımızla ‘Ortak Akıl’ ile problemlerin üstesinden geleceğimize inanıyoruz. Mimarlar Odası’ndaki gerek iş arayan gerek ücretli çalışan, gerekse de serbest çalışan mimarlarımızın sorunlarının çözümü Güçlü Bir Mimarlar Odası yapısından geçiyor. Tüm meslektaşlarımızla el ele, gönül gönüle birlikte çalışacağız ve kendi mesleki konularımızın yanında kamu sorunlarının da çözümüne katkı sağlayacağız” diye konuştu.

TEZEL 29 OY FARKLA KAZANDI

Geçtiğimiz Pazar günü Mimarlar Odası Gaziantep Şubesi’nde yapılan başkanlık seçimini 29 oy farkla Aslı Tezel kazandı. Rakibi Bora Kanevetçi 232, Muhittin Selçuk Birelli ise 45 oy alarak seçimi tamamladı.

E.YILDIRIM

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.